Din oras

Cum a devenit Parcul Central cel mai cautat loc in care sa-ti petreci timpul liber din Cluj

Trasura trasa de ponei, zeci de tineri cu hamace, petreceri in fiecare saptamana, evenimente caritabile, festivaluri care mai de care – asta inseamna Parcul Central. Un loc in care fiecare clujean, de la cel mai tanar la cel mai batran, are un loc al lui, un eveniment in care sa se regaseasca. Parcul din centrul Clujului s-a redescoperit, dar nu cu ajutorul autoritatilor locale, ci datorita societatii civile. Oamenii simpli ai orasului au fost cei care au incetatenit, incet dar sigur, atmosfera de sarbatoare din fiecare zi in Parcul Simion Barnutiu.

La inceput a fost poneiul – mult contestatul ponei, pe care municipalitatea nu doar ca nu l-a incurajat sa ramana si sa bucure copiii Clujului, ci a incercat, in repetate randuri, sa-l goneasca de pe aleile parcului. Apoi au fost comerciantii care au raspuns nevoii oamenilor ce ieseau, in fiecare weekend, la promenada. Oameni ce au asteptat cu lunile autorizatii din partea Primariei, ce au platit amenzi si au fost luati pe sus din centrul orasului de catre politistii locali, care nu voiau sa incurajeze un astfel de comportament in “parcul renovat pe bani europeni”. Cu toate acestea, oamenii au luptat in continuare pentru a-si putea vinde vata pe bat, inghetata, sucurile, porumbul fiert, ciocolata si limonada pe aleile parcului.

Apoi au inceput festivalurile – Jazz in the Park a fost primul eveniment de amploare care a adus mii de oameni in Parcul Central, a fost catalizatorul renasterii unui spatiu in care, pana de curand, se incuraja indemnul “nu calcati iarba”. Anul acesta, Jazz in the Park, “festivalul verde al muzicii bune”, a ajuns la a treia editie si aduce scene mici, variate, ringuri de dans si targuri vintage, precum si o scena centrala, mare, pentru concertele de seara. “Ne inconjurăm de dulciuri, prieteni si un pahar de vin si sarbatorim”,  spun organizatorii evenimentului.

De aici pana la o sarbatoare in fiecare saptamana nu a mai fost decat un pas. In Parcul Central se organizeaza acum targuri de toate soiurile, evenimente caritabile, party-uri, intalniri si concursuri, toate planuite si gandite de tineri cu initiativa. Cladirea Cazino este, pe toata perioada verii, gazda unor petreceri ce incep inca din timpul zilei si tin pana la miezul noptii. Iar aleile parcului central sunt gazda unor evenimente inedite, cum sunt: Festivalul Luminii, Marea Hamaceala, LollyBoom, Zilele Studentilor Maghiari, Photo Romania Festival, Zilele Clujului.

In Castelul Magic, in fiecare weekend, personaje de poveste impart cu generozitate veselie. Fantasmagia si-a propus sa construiasca un univers aparte, plin de rasete si veselie, in care, odata intrat, te reintorci in lumea fascinanta a copilariei. Clovn-ul Polonic si printesa Teti sunt pata de culoare din Parcul Central Cluj, locul unde veselia si buna dispozitie te indeamna sa vezi lumea in multe culori.

Toate aceste schimbari au venit din partea locuitorilor orasului, care si-au dorit ca parcul sa se ridice la inaltimea celor europene, care vor sa patineze pe lacul Chios chiar daca municipalitatea le interzice asta in fiecare iarna.

Arhitectul Adrian Borda, cel care a gandit reamenajarea Parcului Central, spune ca se astepta la o asemenea crestere, pentru ca “e singurul parc din oras, nu de alta”. Acesta spune ca, in parcuri, de obicei, e putina lume, dar asta nu se intampla si in cazul Clujului, care are “un singur parc serios, o gradina publica amenajata”.

“Traim intr-o lume in care nu Primaria trebuie sa ne organizeze viata de la A la Z. Ea trebuie sa ne ofere conditiile necesare, pentru ca o lume functioneaza bine daca i se da pace. In plus, Primaria nu e un mare maestru in organizari. Daca ne uitam acolo unde le face ea, eu unul nu mor de placere. Interesul nu e atat de ridicat pentru ceea ce face municipalitatea, ci pentru ceea ce fac cetatenii”, arata Borda.

Alin Vaida, reprezentantul Jazz in The Park, spune ca evenimentul a avut si are in continuare un scop social. Organizatorii si-au dorit sa deschida cultura sau aspecte ale ei care sunt mai greu de accesat de catre publicul larg si sa arate comunitatii cum pot fi folosite spatiile pana acum neexploatate.

“Primaria a fost putin reticenta la inceput, pentru ca era proaspat renovat parcul si nu stiau la ce sa se astepte de la un astfel de eveniment. Noi apaream atunci pe piata cu acest proiect, nu aveam un antecedent la care sa se poata raporta. Pana la urma, au avut incredere sa ne dea parcul, evenimentul a iesit bine, iar comunitatea a rasplatit efortul nostru comportandu-se exemplar. Evenimentul le-a deschis multor organizatori ochii. Daca in 2013 noi eram cei care organizam primul eveniment mare in Parcul Central, anul acesta, pana acum au avut loc in jur de sapte mari evenimente in parc, iar dupa Jazz in the Park o sa mai fie altele trei, patru”, explica acesta.

Alin Vaida mai spune ca se astepta sa se intample asta, chiar spera ca  parcul din centrul orasului sa devina o locatie importanta pentru organizatorii de evenimente.

“Parcul a devenit, as indrazni sa zic, cel mai cautat loc in care sa-ti petreci timpul liber in Cluj.  Inseamna ca am facut bine ce am facut, iar parcul a intrat puternic in obiectivele principalilor organizatori de evenimente din oras. Iar noi ne propunem sa gasim si alte astfel de spatii, pe care sa le transformam”, mai spune acesta.  

Reabilitarea Parcului Central si a cladirii Casino, lucrare de 4,8 milioane de euro, s-a realizat dupa proiectul realizat de specialistii de la SC BAU – Birou de Arhitectura si Urbanism SRL; SC Bog’art Construct SRL – Cluj-Napoca; SC DAS Engineering Grup SRL Cluj-Napoca.  Lucrarile au fost realizate de ACI Cluj si au fost finalizate in 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *