Din oras

Se strâng bani pentru bebelușii care iau mai greu startul în viață

Cum ar fi să zburați cu planorul sau să vă cumpărați o excursie cu velierul în Grecia, iar banii pentru aceste mici distracții să fie folosiți pentru a salva viața unui bebeluș născut înainte de vreme? 

Asta își propune campania de strângere de fonduri „Dăruiește o șansă la viață” inițiată de voluntarii Asociației CERT Transilvania. Banii vor fi folosiți pentru dotarea cu aparatură medicală a secției de Neonatologie din Clinica Dominic Stanca. Ideea campaniei le-a venit după ce bebelușul unui voluntar din asociație s-a născut prematur, iar părinții au simțit pe pielea lor ce înseamnă aparatura medicală insuficientă.

„Știm ce înseamnă asta, colegul a trecut printr-o astfel de experienta. Lipsa de aparatura din acest spital ne-a facut sa ne gandim la secția de neonatologie. Avem mai multe planuri, avem si o tombola cu diferite servicii care vor fi donate de mai multi parteneri. Incercam sa venim cu niste produse mai atractive, precum o tura de offroad sau o excursie cu velierul în Grecia”, a povestit Flaviu Garbo, reprezentant CERT Transilvania.

Unul dintre aparatele ecograf din compartimentul de Terapie Intensivă a Clinicii Stanca, necesar pentru investigații pe cord, la nivelul  fontanelei și al abdomenului, s-a stricat, iar reparația acestuia costă mai mult decât unul nou. 

Acum, personalul medical lucrează cu un ecograf împrumutat și speră ca în urma campaniei să se strângă suficienți bai pentru un aparat nou, performant și de nelipsit dintr-o maternitate unde anual se nasc prematur sute de bebeluși.

Șefa Secției de Neonatologie din Clinica Stanca ne explica de ce sunt atat de importante aceste aparate speciale. 

„Fiindcă vorbim de copilul nascut prematur, evaluat cerebral, se fac o serie de investigatii absolut necesare, fără să fie invazive. Practic,  fiecare copil care se naste sub 35 de saptamani si este la risc trebuie evaluat ecografic”, precizeaza dr. Ligia Blaga. 

Un aparat necesar pentru monitorizarea bebelușilor care au icter ar fi un alt obiectiv al campaniei, dacă se va strânge suma propusă, 50 de mii de euro.

În Clinica Stanca se nasc anual 3.000 de bebeluși, la termen sau prematur, care beneficiază de îngrijire medicală la fel ca în orice altă unitate spitalicească de profil, din țară sau din străinătate.  Cu toate acestea, până acum nu a existat voință ca acest spital să primească acreditarea de grad 3, așa cum este clasificată, de exemplu, Clinica Ginecologie 1, aflată tot în cadrul spitalului de Urgență Cluj.  

Acest handicap, să  îi spunem, face ca fondurile alocate clincii Stanca să fie insuficiente pentru nevoile existente. Iar, uneori, actiunile societății civile îi scot din impas pe medici și părinți, deopotrivă și se materializează în donații de aparatură medicală sau consumabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *