Politica

Se pare că Arafat încă se agită să șutească personalul Ministerului Sănătății că, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cam dă cu el de pământ. O mare problemă sunt și morții din pandemie, cei fără acces la sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit duminică, la Prima Tv, despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explicând că nu este în conflict cu acesta. Rafila a ţinut să arate că o intervenţie medicală de urgenţă „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”. Ministrul spune că este „întru totul de acord” că este nevoie de o coordonare operativă într-o situaţie de urgenţă, dar subliniază că „în viaţa de zi cu zi nu se poate”.

”Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema pe care vreau să o lămurim de la început este să încercăm să depersonalizăm legarea… instituţiile de persoane, pentru că noi suntem trecători sau, mă rog, cel puţin la mine mă refer. Nu e vorba de SMURD aicea, de UPU şi aşa mai departe. E o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi e o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Sunt de lămurit câteva lucruri. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale. Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie. Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie. Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor. Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii”.

Rafila: ”Mortalitatea din anul 2021 a atins nişte cote extrem de mari, fără precedent în istorie”

În continuare, acesta a afirmat că mortalitatea înregistrată anul trecut în România „a atins nişte cote extrem de mari, fără precedent în istorie”, el opinând că numărul mare de decese înregistrat este cauzat, parţial şi de limitarea accesului la servicii medicale, în contextul, pandemiei cauzate de SARS-CoV-2.

”Important este ca spitalul, că până la urmă asta este situaţia, să poată să ofere întreaga categorie de servicii oamenilor care au nevoie de aceste servicii şi să nu venim cu acte administrative care să sperie şi sistemul sanitar ,şi pacienţii, să-i împiedice să se ducă la spital. Mortalitatea din anul 2021 a atins nişte cote extrem de mari, fără precedent în istoria României. Şi probabil că o bucată din această mortalitate se datorează – sigur, eu nu vreau să fac alt fel de comentarii, dar nu-mi explic, am avut peste 280.000 de decese într-un an, 100.000 mai multe decese decât naşteri într-un an în România – şi lucru ăsta s-a datorat probabil şi limitării accesului la servicii de sănătate”.

Acesta a ținut să sublinieze și rolul avut de Arafat în luarea acestor imbecile (susținem noi) măsuri: închiderea accesului la sănătate prin declararea spitalelor ”suport COVID”. Poate se sesizează organele statului cu privire la acest genocid sanitar.

”E bine ca atunci când luăm decizii de acest fel, în diverse comisii, comitete, să ţinem cont de nevoile oamenilor. Trebuie să evităm aceste decizii discreţionare care pun în pericol viaţa, viaţa altor concetăţeni ai noştri”, adaugă Alexandru Rafila.

Întrebat dacă este posibil ca, din cauza pandemiei să mai existe blocaje sau amânări ale unor intervenţii chirurgicale în spitalele din România, ministrul a răspuns că autorităţile „au grijă” ca pacienţii să aibă acces la serviciile medicale de rutină, asigurând totodată asistenţa medicală prespitalicască pentru pacienţii cu COVID.