AnalizaPolitica

Cătălin Drulă a fost ales președintele USR din primul tur, cu 71% din voturi. Dacă nu scapă de ”bascula” Barna și echipa de remorci, tot în jos se va duce

Cătălin Drulă a fost ales duminică președinte al USR din primul tur, cu 71,3% din voturi, din cele 18.177 de voturi exprimate. Rezultatele alegerilor interne vor fi validate de Congresul USR pe 16 iulie, într-o şedinţă online. În primul mesaj după ce a fost ales a declarat: ”De azi suntem o singură echipă, nu mai avem timp de vedetisme și politică imatură (…) Nu mai dați voturile bandiților, schimbarea e posibilă”.

Hmm, limbajul nu este prea democratic…. Acesta consideră că formaţiunea politică pe care o conduce se află într-un „moment al maturităţii”, cu o singură echipă care nu va mai vorbi „pe mai multe voci”. Drulă cam folosește limbajul autoritarist consacrat în Republica Sicialistă România, numind viitorul USR ca fiind ”epocă” și își cam amenință subordonații din partid. Cel supranumit ”Drulău” impune legea tăcerii în Uniune și șterge pe jos cu mandatele lui Dan Barna și Dacian Cioloș (ceea ce nu e prea rău): ”gata cu vedetisme și politică imatură. Lucrăm cu seriozitate!”. Acesta este ”ordinul” dat de cel ajuns șef de partid cu doar 12.000 de voturi.

„Este momentul unei noi epoci în USR, cea de maturitate şi de stabilitate. Suntem aici să construim şi pentru 2024 şi pentru 2028, suntem aici ca să rămânem o forţă în politica românească. Suntem o singură echipă de astăzi: echipa USR. S-a terminat cu echipa lui cutare şi a lui cutărică. Cine înţelege că munca şi spiritul de echipă produc rezultat, este binevenit. Nu mai avem timp în USR de vedetisme şi politică imatură. Cine rămâne acolo, se plasează singur în afara partidului nostru.(…) Vom continua să lucrăm cu seriozitate şi nu vom mai vorbi pe mai multe voci. De aceea am spus că suntem o singură echipă, cea a USR”, a spus Drulă, după ce a fost ales la şefia USR.

El a apreciat această alegere drept „o onoare”, mulţumindu-le colegilor pentru încrederea acordată.

Drulă a ținut să menționeze faptul că USR a fost dat afară de la guvernare de „coaliţia securisto-socialistă care a pus stăpânire pe România” și să desemneze dușmanul de clasă, demonizându-l: ”bandiți”.

„Suntem aici ca să le spunem românilor că există speranţă. Oamenii sunt, pe bună dreptate, speriaţi şi îngrijoraţi. După doi-trei ani de pandemie s-au trezit cu o trădare pe masă, a lui Iohannis, care a dus PSD la guvernare, cu o criză economică şi cu socialism cu epoleţi la guvernare. Preţurile cresc, ratele la credite cresc, economia dă semne îngrijorătoare de frânare. (…) Guvernarea banditească a PNL-PSD cheltuie banii oamenilor cu nesimţire şi îndatorează ţara zi de zi. 1.000 de euro pe secundă, oameni buni! Putem avea şi bună guvernare şi politicieni care să fie în slujba poporului cu adevărat. Am demonstrat asta, deja. Există speranţă şi se poate. (…) Cu muncă, cu tenacitate, perseverenţă, lucrurile se schimbă în bine în ţara asta. Daţi-ne voturile! Nu le mai daţi bandiţilor ăstora care au dus ţara acolo unde este, care nici nu ştiu, nici nu pot şi nici nu vor şi se gândesc doar la ei. (…) Am 41 de ani, iubesc ţara asta şi ştiu că se poate mult mai mult decât atât. Sunt aici ca să vă spun că se poate şi că de astăzi zilele socialismului cu epoleţi sunt numărate. Haideţi alături de USR!”, a adăugat Drulă.

https://www.facebook.com/partidulusrplus/videos/436641398343440/

Cătălin Drulă a mai afirmat că sondajele de opinie pe care partidul le are arată că „românii îşi pun speranţa în USR”, care a demonstrat că ştie să guverneze. Pe de altă parte, Drulă susţine că Alianţa pentru Unirea Românilor, situată pe poziţia a treia, înaintea USR, în sondaje, „este în continuă scădere, pentru că oamenii văd că nu are soluţii”. Liderul USR ironizează AUR, afirmând: „Cu două sloganuri de galerie şi trei live-uri nu poţi guverna România”.

„Cercetările noastre arată că românii îşi pun speranţa în USR. Întrebarea dacă cred că USR ştie să guverneze răspunsul este da, la întrebarea dacă USR poate să guverneze răspunsul este da, la o singură întrebare am răspuns mai puţin satisfăcător, în cercetările pe care le avem, la această stabilitate pentru că suntem o forţă nouă, a trecut prin acest parcurs de la mişcare civică (…) De acum încolo ne aşezăm într-o nouă epocă de maturitate şi vom câştiga din ce în ce mai mult încrederea românilor pentru voturile care vin”

Și acum să vă zicem de ce trebuie să scape Drulă din partid de ”pasagerii peofesioniști” dacă vrea să facă cu adevărat treabă.

O teorie interesantă despre oameni şi maşini mi-a ţinut-o tatăl unui amic. Zicea el: „în viaţă există două tipuri de oameni – camioane şi remorci. Camioanele au motor şi se folosec de el, iau viteză, cară, împing, transportă, trag. Tot ele se uzează şi cel mai tare. Restul, remorcile, au avantajul că merg cu aceeaşi viteză ca şi camioanele şi nu se uzează la fel de rapid”. Dar au pretenția că au parcurs, cu efort propriu aceeași distanță.

Deci, camioane şi remorci. Extrapolând, constatăm că există şoferi şi pasageri, grădinari şi legume, mai pe scurt: implicaţi şi neimplicaţi, adică pasageri profesioniști.

Fiecare pereche/tandem are specificul ei. De-o pildă, să ne uităm puţin la grădinari şi la legume, politicienii fiind în rolul grădinarilor, grădinărind pe noi, contribuabilii (votacii), prin intermediul instituțiilor statului. De ani de zile statul ne sapă (pe noi, legumele: contribuabilii) cu tot felul de legi, ordonanţe, aplicaţii şi normative, toate declarate în folosul nostru, doar-doar om creşte mari şi prosperi. Numai că nu ştiu cum se face dar, cam după fiecare tratament legislativ al statului, recolta de IMM-uri se sufocă şi sunt nevoite să-și dezvolte rădăcini subterane foarte puternice pentru a nu pieri. În schimb, buruienile statului: regiile, platformele industriale energofage şi sindicatele lor, iau culoare şi prosperă.

Statul, după ce s-a săturat să se joace cu monedele din buzunarele noastre, ne sapă la prosperitate. Fiecare legumă, pe mâna grădinarului ei piere. Sau, fiecare legumă îşi merită grădinarul, nu? La fel și la partide, numai că acolo ”legumele” își sapă grădinarul.

Camioane şi remorci (grădinari și legume) găsim în fiecare partid. Ce-ar fi fost Partidul Social Democrat fără Ion Iliescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Liviu Dragnea, acum Ciolacu? Un partid mic, condus în mod arogant, o copie identică a Partidului Democrat pe vremea când era condus de Petre Roman şi din care oportuniştii s-ar fi scurs, aşa cum numai oportuniştii ştiu să se scurgă, spre partidul care îi ține în fruntea bucatelor fără să trebuiască să depună vreun efort. Ce-ar fi fost PD-L fără Traian Băsescu, adevăratul PNL fără Stoica și Stolojan, PRM fără Vadim Tudor şi UDMR fără Gheorghe Funar? Și așa va fi mereu atâta timp cât românii îşi vor alege reprezentanţii doar de pe lista scurtă de pile, cunoștințe și relații a fiecărui șef de partid politic. Se va termina cu remorcile trase în Parlament şi parcate inutil acolo, daor când va exista o lege clară a partidelor politice. Altfel discutăm numai despre cumetrii și cumătrocrați.

Iar remorci și legume găsim și vom găsi și în societatea civilă (cu ramurile ”în civil”), atâta vreme cât se va face activism, nu ”politică” comunitară. Găsim la sindicate, ale căror şefi sunt fie prosperi oameni de afaceri, fie parlamentari ai partidului de guvernământ, fie şi una şi alta. Nu devin toţi acei nemulţumiţi care-şi pierd energia comentând doar la „berică” cu amicii, sau la coadă la „compensate”, sau auto-scârbindu-se reciproc în mediul on line, doar nişte pasageri profesionişti care înţeleg din „democraţie” doar faptul că „n-au”, dar „le trebuie” şi, dacă „le trebuie”, atunci să li se „dea”? Să vină ”Șefu” să le dea un lider curat și un prtiduleț plin-plinuț numai de politicieni de treabă, ce-n viața lor n-au fost nevoiți să înghită o broască pe stomacul gol.

Altfel, cu nepăsarea cu care trecem pe stradă pe lângă un om căzut, zicând: “dă-l în mă-sa de bețivan”, trecem şi peste incompetenţa, lipsa de educaţie şi de caracter a nenumăraţi politicieni pe care-i introducem în Parlament.

Ei ajung să ne conducă destinele şi să ne nenorocească din cauza noastră: a legumelor, remorcilor şi pasagerilor.