In vizor

Se cauta constructor nou pentru baza de un milion de euro a Crucii Rosii de la Valea Ierii

In vara anului trecut Crucea Rosie Cluj semna contractul de peste 4 milioane de lei cu firma salajeana International FBS Holding pentru constructia Bazei Nationale de Pregatire a Voluntarilor pentru Interventie in Situatii de Urgenta la Valea Ierii, un proiect ambitios, unic in tara. Numai ca acum Crucea Rosie se vede nevoita sa caute un alt constructor, dupa ce, spun acestia, firma din Zalau nu a respectat termenele convenite.

“Din pacate in data 1 aprilie contractul, pe care l-am avut semnat in data de 31 iulie anul trecut, s-a anulat. Motive: nu s-au executat lucrarile, nu au reinceput…Nu vreau sa intru in motivele executantului. Poate din motive intemeiate nu au putut sa le inceapa, dar din lipsa de comunicare s-a ajuns la situatia de fata. Nu ma mai intorc, contractul o data anulat, ramane anulat”, a declarat pentru Ziar de Cluj Simona Bratu, directorul Filialei Cluj a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

De cealalta parte, constructorul spune ca ei au fost prezenti la Valea Ierii la data convenita si spera la o rezolvare amiabila a situatiei.

“Am fost luni la teren, asa cum ni s-a cerut, dar probabil din lipsa de comunicare nu la aceeasi ora. Avem o echipa de lucru si acum (ieri – n.red.) acolo. Potrivit contractului avem 15 zile in care sa incercam sa rezolvam situatia pe cale amiabila, speram sa gasim o solutie”, a declarat Florin Sas, directorul FBS Holding.

Mai mult, reprezentantii FBS Holding spun ca din cauza lipsei banilor din partea beneficiarului nu au putut respecta termenele initiale.

“Ca urmare a lipsei fondurilor graficul de executie nu este respectat, iar sumele disponibile foarte mici in comparatie cu anvergura lucrarii, prin faptul ca este nevoie de deschiderea si inchiderea santierului de repetate ori, duce la cheltuieli suplimentare neprevazute pentru societatea noastra”, arata reprezentantii societatii.

De asemenea, spun ca au existat situatii neprevazute si lucrari nedecontate, toate acestea contribuind la intarzieri. Pe de alta parte, reprezentantii Crucii Rosii spun ca lucrarile au fost platite, si deja sunt in cautare de noi firme pentru a continua proiectul.

“Noi ne-am achitat obligatiile pe baza situatiei de lucrari”, a spus Bratu. “Am inceput deja de astazi (ieri – n.red.) sa cautam un alt constructor cu care sa putem lucra. Normal ca neavand toti banii, voi incerca sa gasesc o firma care sa poata sa sustina o luna-doua lucrarile pe care le fac si apoi sa fie decontate. Sa nu fie in imposibilitatea de a se aproviziona, sa nu depinda de banii din partea Crucii Rosii. Vom face o selectie de oferte, vom incerca sa alegem firme din judetul Cluj, fiind mai aproape. Incercam sa gasim o firma care ar putea sa se apuce de lucru. Ca sa fie mai usor nu vom cere oferte pe tot proiectul, vom incepe pe lucrari: lucrari de constructii, pe urma vom cere oferte pe partea de instalatii – firma specializata in instalatii sa vina sa faca lucrarile de instalatii, firma specializata in tamplarie. Va fi mai usor si cred ca si pretul va fi mai mic. Ne-am propus ca proiectul sa ajunga pana la faza de acoperis in anul acesta, plus tamplarie”, a explicat directorul ONG-ului.

Anul trecut, terenul concesionat de la Primaria Valea Ierii a fost curatat de vegetatie si s-a drenat, fiind pregatit pentru constructie.

“Terenul a fost unul cu vegetatie specifica zonei mlastinoase, am reusit noi, Crucea Rosie sa eliberam terenul de vegetatie. Erau lucrari care nu au fost prinse in proiect si nici nu au fost licitate. Au durat cam o luna, o luna si jumatate. Terenul are aproape doua hectare. S-a constatat ca terenul nu era bun pentru constructii, asa ca impreuna cu constructorul am facut 270 de metri de drenuri, sa protejam zona unde vine constructia propriu-zisa. Am facut in asa fel incat terenul sa fie pregatit pentru constructie in aceasta primavara”, a explicat Simona Bratu.

Prin contractul de concesiune Crucea Rosie este obligata ca in 5 ani sa finalizeze investitia, iar potrivit autorizatiei de construire termenul de finalizare ar fi anul viitor.

“In anii 1926-27 s-a construit sediul Crucii Rosii Romane din Bucuresti, ca valoare investitia era similara cu cea de la acest centru, numai din donatii. Problema cea mai mare e problema fondurilor. Pana acum valoarea investitiei a depasit 350.000 de lei si au fost lucrari marunte, autorizatii, avize. Pana acum Consiliul Judetean ne-a ajutat, dar sumele sunt mici, 100-150 de mii de lei pe an. Este foarte putin. Anul trecut am primit 100.000 de lei, 65.000 de lei am platit noi ca filiala din cotizatii, din cursuri…Sponsorizari am avut anul trecut 5.000 de lei, daca as merge pe sponsorizari nu l-as face nici in urmatorii 40 de ani. Poate ca dupa ce incepem constructia efectiva si se va vedea, si sponsorizarile vor veni sub o alta forma.Firmele care au profit la sfarsit de trimestru pot directiona 20% din impozitul pe care trebuie sa il vireze statului, Crucii Rosii pentru a sustine acest proiect. Ar fi o sursa, care ne-ar ajuta. De la multi, se aduna”, a subliniat Bratu.

Aceasta spune ca importanta Bazei va fi de ordin international, aici putandu-se desfasura tabere si traininguri inclusiv pentru organizatii din strainatate. Importanta majora consta insa in faptul ca aceasta baza de pregatire va putea servi tuturor institutiilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta.

“Am vazut diverse situatii de calamitati, accidente, unde ar trebui sa intrevina toate fortele de salvare. Fiecare institutie se antreneaza separat si stie sa intervina. In momentul in care e nevoie de colaborare intre institutii, intre membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, acolo deja avem o mica problema, pentru ca nelucrand impreuna, nepregatindu-ne impreuna fiecare stim pe hartie. Toti pe hartie stim, nu avem exercitii comune. Toti ne pregatim individual. Pentru a putea interveni in comun trebuie sa te pregatesti in comun, iar la acest centru se vor putea face astfel de pregatiri. Am ales zona de munte, pentru ca zona de munte e o zona grea. Daca acolo esti bine pregatit sa intervii la ses va fi jucarie”, a explicat aceasta.

Cum arata proiectul

Proiectul derulat de filiala clujeana a Crucii Rosii este unic in tara si vizeaza crearea unui centru de pregatire a voluntarilor de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta. Potrivit informatiilor publicate pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, contractul semnat cu International FBS Holding prevede construirea “unui imobil cu destinatia de baza de pregatire de prim ajutor de baza si interventie in situatii de urgenta D+P+1E+M si a unor anexe  (grajd cai, sura, tarc caini, foisor) si imprejmuire proprietate”. Consiliul Judetean a eliberat autorizatia de construire pentru acest obiectiv la inceputul lunii aprilie a anului trecut, iar documentatia tehnica prevede “doua corpuri principale de cladire care vor avea o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati, 100 de locuri de cazare, o sala de mese cu 80 de locuri, dar si doua sali de cursuri cu cate 50 de locuri. Pe langa constructia propriu-zisa, baza va mai cuprinde un teren de sport, un foisor pentru cursuri in aer liber, grajduri pentru cai, locuri de parcare si un tarc pentru cainii dresati pentru cautari”.

International FBS Holding SRL este detinuta de Florin Bogdan Sas si a fost infiintata in Zalau, in 2004. In ultimii ani, la fiecare contract al Primariei pentru reabilitare scoli si gradinite a prins o “felie” si firma zalauana. In 2012 se lauda cu reabilitarea a nu mai putin de 12 unitati de invatamant. Tot pentru anul 2012 a raportat un profit net de 123.000 de lei. Firma, care activeaza in domeniul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale, are o cifra de afaceri de 6,8 milioane de lei si 84 de angajati.  

Foto: Crucea Rosie Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *