Din oras

Krisztian, tanarul clujean cu deficiente de vedere, olimpic national la matematica

Este in clasa a 9-a, s-a clasat primul la matematica in categoria lui in anul scolar trecut, anul acesta a incercat si la olimpiada de istorie, ii place hip-hopul si merge in “turnee” internationale de goalball cu echipa liceului. Are deficienta de vedere, insa asta nu il impiedica pe Kovacs Krisztian sa fie optimist si echilibrat. Si nici sa aiba cont de Facebook sau sa citeasca presa. 

Kovacs Krisztian este unul din elevii care au participat la lansarea programului RoboBraille la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca. 

 “Stiam de mult de el, am gasit pe Internet informatii. Dar e bine ca s-a implementat si la noi”, precizeaza el. 

Este din Salaj, din Carastelec, un sat de langa Simleul Silvaniei. A venit la Cluj din clasa I si tot de atunci locuieste la internatul scolii. In anul scolar 2012-2013 a fost cel mai bun din tara la matematica la Olimpida pentru nevazatori. In acest an si-a incercat norocul la istorie si a ajuns intre primii la faza pe oras. 

“Imi placea matematica, am avut dintotdeauna o inclinatie pentru asta. Doamna profesoara care ne preda aceasta disciplina a observat ca imi place, m-a ajutat sa ma pregatesc si am ajuns la olimpiada. Nu mi s-au parut grele subiectele”, explica baiatul. 

Ca sa faca matematica, Krisztian lucreaza la un aparat Braille, asemanator masinii de scris, insa care imprima puncte. 

“Cu acea masina scriu. Asa cum si cei care vad scriu pe hartie si rezolva probleme, asa fac si eu, la acel aparat”, explica el, cu mult calm. 

Au urmat premii pentru aceasta realizare, de catre Clubul Rotary si Consiliul Judetean Cluj. Cand va termina liceul, isi doreste sa urmeze si o facultate, tot la Cluj. 

“Nu m-am gandit inca ce meserie as vrea sa invat. Nu e exclus sa plec din tara”, a precizat liceeanul. 

In timpul liber, tanarul face sport. 

“Sunt in echipa de goalball a scolii. E un sport cu mingea, pentru nevazatori. Mergem la turnee prin strainatate. Chiar in acest weekend am fost in Polonia, langa Katowice si vom mai merge la inceputul lui iunie in Elvetia, apoi iar in Polonia si in Germania. Imi plac iesirile in strainatate, mai ales pentru spiritual de competitive si pentru ca avem ocazia sa cunoastem oameni noi”, marturiseste elevul. 

Nu a fost nevazator dintotdeauna.

“Mai demult vedeam, asa, mai neclar, dar vedeam. Treptat, vederea mi-a scazut aproape de tot. Nu mi-a fost chiar atat de greu, pentru ca vedeam slab, oricum. Nu m-am gandit niciodata ce as vrea sa vad, nu exista o imagine de care sa imi fie dor”, dezvaluie Krisztian, senin. 

Liceanul nu are critici la adresa facilitatilor pe care Clujul le ofera pentru cei aflati in situatia lui. 

“Nu e orasul cel mai putin dezvoltat din acest punct de vedere. Poate ar trebui sa fie mai multe semafoare sonore sau, cum e prin alte tari, niste chestii ca niste punctulete pe trotuar pe care atunci cand calci iti dai seama ca urmeaza o trecere de pietoni”, apreciaza el. 

In acest moment, Krisztian este fan al muzicii hip-hop. 

“Imi plac mai multi: Parazitii, Cedric, Spike”, marturiseste el. 

Nu a  fost niciodata la un concert. Baiatul are, insa, si pagina de Facebook. 

“Este un program care se instaleaza pe computer si citeste tot ce e pe ecran, e un screen reader. Are o voce robotica integrata care citeste tot ce e pe ecran, cu anumite comenzi de taste. Folosind tastatura poti naviga pe Internet, poti sa faci orice, aproximativ”, descrie el. 

Krisztian citeste si presa, atat locala, cat si nationala. Si ii place. Medicii i-au spus ca ar putea avea ceva sanse sa isi recapete vederea. 

“Se va stabili numai dupa ce implinesc 18, dar eu nu mai gandesc prea mult la asta”, mai spune tanarul. 

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere a implementat ieri RoboBraille, un serviciu de e-mail si web-based care transforma automat documente intr-o varietate de formate alternative pentru persoanele cu deficiente de vedere si dificultati de citire. Au fost prezenti si oficiali ai Synscenter Refsnæs si Sensus ApS Danemarca, cei care au dezvoltat programul.

De asemenea, conducerea scolii a anuntat si achizitionarea unei imprimante speciale, achizitionate in urma unei campanii desfasurate de asociatia “Clujul Pedaleaza”. Jumatate din suma a fost asigurata de donatii din comunitatea clujeana, iar cealalta jumatate a venit de la CJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *