Sex

Scrisori si biletele de dragoste

Daca s-ar face o statistica a simbolurilor cel mai des folosite pentru a transmite dragostea sau macar interesul fata de o persoana, probabil ca intre cele mai des nominalizate, dupa flori, ar fi scrisorile, biletelele, e-mail-ul, SMS-ul si telefonul mobil.

In privinta scrisorilor clasice si romantice de pe hartie colorata si parfumata trebuie sa recunoastem ca cea mai mare parte dintre noi nu le mai folosim de mult. Compunerile inflacarate de dragoste intocmite cu stiloul pe hartia roz au fost inlocuite cu cele de natura electronica. Si totusi, uneori, ne este dor de fosnetul unei scrisori adevarate in care randuri scrise cu cerneala sunt patate de lacrimi.

O scrisoare scrisa de mana are un farmec de netagaduit! Numai gandul ca aceea persoana a atins hartia cu pricina, primirea plicului, curiozitatea de a-l deschide si a vedea ce e inauntru, cine si ce a scris, totul personalizeaza mult mai mult comunicarea, ii da o nota de intimitate, te face sa simti mai mult emotionat ca ti se adreseaza, ca este pentru persoana ta.

Scrisoarea pusa in plic, timbrata si pusa la cutia postala nu mai are multi aderenti. Ea este inlocuita cu posta electronica. Si totusi, in formele moderne de comunicare ideea de a scrie, dorinta de a asterne cateva ganduri pentru cineva, chiar scurte este importanta si in relatiile de dragoste.

De cand lumea, indragostitii s-au exprimat si prin scrisori. O scrisoare are un impact demonstrativ de necontestat: e mult mai usor sa impresionezi trimitand o scrisoare, decat prin vorbe spuse, gestul are o greutate mai mare, atragi mai mult atentia asupra ta. Dar o scrisoare are si un alt avantaj: te ajuta sa transmiti ceva atunci cand nu ai curajul sa o faci cu voce tare, cand iti lipseste impulsul de a te adresa direct. In scris lucrurile curg mai usor, mai domol, simti ca poti spune mai multe si poti spune lucruri pe care nu ai curajul sa le spui prin viu grai in fata persoanei de care esti indragostit, care te poate coplesi si intimida prin prezenta fizica. In plus, in scris vorbesti… doar tu. Replica nu poate veni in timp real si asta iti da timp de gandire, te lasa sa iti studiezi alternativele, strategiile viitoare. Atat dorinta de unicitate, de a impresiona cat si confortul mai mare de a nu da ochii direct cu destinatarul gestului tau – sunt la fel de grele in sustinerea nevoii de a scrie a indragostitilor.

 

 

Pentru cel care o face, o astfel de scrisoare este o confesiune tainica, este modul de a-si descarca sufletul in fata unui om drag si de incredere, este o icercare de a atrage atentia celuilalt asupra sentimentelor sale. Este un “te iubesc” voalat, elaborat, cizelat, dezvoltat un fraze si imbracat armonios cu comparatii si metafore.

Privind prin prisma primitorului, receptionam o scrisoare de dragoste ca pe o dovada a indragostirii. O astfel de scrisoare este ceva palpabil, o dovada care ramane, pe care o poti reciti oricand chiar si la apusul vietii. Pentru cel care o primeste, o scrisoare de dragoste este o inepuizabila sursa de crestere si fortificare a bunei dispozitii si a stimei de sine.

Dar de tehnica biletelelor scrise de mana, v-o mai amintiti? In anii de liceu, functiona excelent! La fel de bine poate sa functioneze si mai tarziu. Gandeste-te cum ar fi sa gasesti dimineata un bilet din partea partenerului tau langa ceasca de cafea sau pe usa frigiderului (cu un text scurt, de exemplu: O zi buna! Te iubesc! Pa!”)? Nu te-ar bine dispune pentru o zi faptul ca inainte de a pleca, s-a gandit la tine, ca a tinut sa-ti spuna ceva afectuos? Incearca si surpinde-ti din cand in cand partenerul “spunandu-i” ceva dragut in dimineti in care ramane inca dormind, cand tu pleci mai repede! Vei vedea ca este o bucurie nu doar pentru cel care primeste biletul, ci si pentru tine, cel care l-ai scris si care arzi de nerabdare sa te sune si sa-ti spuna cat de mult i-a placut gestul tau. Are efect, vei constata surpriza, faptul ca-i va face placere jocul si va incerca la randu-i sa te surprinda si el cu ceva placut.

Acelasi lucru poti sa o faci si cu SMS-uri pe telefonul mobil sau pe Messenger Yahoo. Surpinde-l cu texte scurte trimise in cursul zilei: propuneri pentru o cina romantica sau o plimbare in verde, aprecieri ca arata bine, semnale ca il doresti… Sigur se va bucura! Ce dovada mai buna vrei ca se gandeste la tine, personalizat si in forme tehnologice moderne…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *