Vocea ta

Scrisoarea unui clujean catre parlamentarii Romaniei

Teofil Campean, care se prezinta „cetatean al Romaniei si atat”, ne-a trimis la redactie inca un text interesant despre Parlament, parte dintr-o „serie de scrisori deschise pe care vreau sa le adresez episodic mai marilor tarii incepand de la Presedinte pana la premier, ministri si parlamentari”. Campean, care are 30 de ani de experienta in management, conducand una dintre cele mai puternice si solide companii clujene, spune ca e de datoria noastra, a oamenilor simpli, sa ne exprimam punctele de vedere in mod liber si public si sa cream elementele unei dezbateri constructive. Iata scrisoarea primita pe emailul redactiei:

 

” Un organism supradimensionat, slab pregatit, prost platit etc. care, dupa 25 de ani a ajuns sacul de box al celorlaltor institutii, la fel de importante.

Ba, si al cetatenilor care-si revarsa nemultumirile si frustrarile pe institutia cea mai expusa. Adica, pe parlamentarii pe care, culmea, i-au ales democratic.

Va intreb: stiti cine e presedintele Germaniei? Stiti cine e presedintele Ungariei? Sincer, nici eu nu stiu. De ce? Pentru ca amandoua sunt republici parlamentare. Conform principiului 12, principiul functionarii institutiilor in stat „al lui Teo”: totdeauna si in orice tara, in 100% din cazuri, institutiile de stat care functioneaza cel mai prost sunt cel mai des pomenite. 

Nu va lasati amagiti de lozinci precum: am incredere totala in Justitie, Justitia sa-si faca treaba, nu ne amestecam in treburile Justitiei. Toate aceste afirmatii sunt mult mai periculoase decat inversul: nu am incredere in Justitie, pentru ca, in cazul celor enumerate in prima parte, intervine ceea ce numim frica, adica, lipsa libertatii. Adica, lipsa democratiei. In acest caz, bun, libertatea de exprimare. Pe primele locuri, cu cele mai citate, enumerate, institutii din Romania sunt: Parlamentul, Justitia, Guvernul, DNA-ul. Ca sa intelegem acest principiu, va garantez, din nou, 100%, ca in familia unui bolnav grav de rinichi, cuvantul cheie va fi rinichi. De ce? Simplu: acela doare. 

Stiti cine este ministrul economiei in Romania? Nu. Nici eu nu stiu. Stiti de ce? Pentru ca Romania are cresterea economica cea mai mare din Uniunea Europeana. Deci, nu doare.

Exista, insa, legaturi intre institutiile mentionate pe primele locuri. Prima este ca toate aceste institutii au probleme cu legea. Doamna Udrea ne spune ca fiecare parlamentar are un schelet, dosar penal, care e activat atunci cand parlamentarul respectiv deranjeaza. O afirmatie foarte, foarte grava, care ne pozitioneaza mult, foarte, foarte mult, in afara democratiei. Pentru ca am ascultat bilantul DNA cu un fel de mandrie nationala, va reamintesc ca, in urma „succesurilor”, suntem pe primul loc in Uniunea Europeana la coruptie, economie subterana, infractionalitate de orice fel etc. Iar faptul ca timp de zece ani am lasat sa se acumuleze infractiunile si sa se fure miliarde, din care dovedite 0,5 miliarde de euro, ne ridica intrebarea: unde au fost incoruptibilii zece ani?

Si de ce au lasat sa se repete acelasi tip de infractiuni, de catre aceleasi persoane, pana la implinirea unor sume de neimaginat? Daca vor lucra pe aceeasi strategie, peste zece ani, vom avea aceleasi rezultate sau chiar mai bune.

Si acum sa vedem ce e de facut referitor la Parlament. Model care include: nume parlamentar, criterii de eficienta si mod de plata. Parlamentul ar trebui sa aiba maxim 120 de persoane, sa lucreze si sa fie platit impreuna cu Guvernul si presedintele si cu cine mai cred ei de cuviinta. Echipa de conducere a tarii sa nu depaseasca 200 de persoane.

Criteriile de eficienta sunt: 1. deficit bugetar, 2. crestere economica, 3 atragerea fondurilor europene

 

Mod de plata (cum ii platim?)

 

 Daca deficitul bugetar este 3%, 100.000 de euro de o persoana, daca e 2%, 200.000 de euro, daca e 1% daca e minus 1,daca e minus 2, ceea ce nu o sa se intample niciodata, e 500.000 de euro.

Crestere economica. 3%, 100.000 de euro, 4%, 200.000 de euro, 5%, 300.000 de euro, 6-7%, ceea ce e realizabil, poate sa ia 500.000 de euro pe om pe persoana, pe an.

Atragerea fondurilor europene. 70%, 100.000 de euro, 80%, 200.000 de euro, 90% 300.000, 95% 400.000, 100%, n-are rost sa zic, ca e 500.000.

Prin aplicarea acestui model cu siguranta in maximum 3 ani, Romania va fi cea mai eficienta tara a U.E. Nu ar fi greu, deci aici putem fi siguri de asta, suntem singurii care aplicam criterii de eficienta.

Va fi concurenta pentru cele 200 de locuri, deci, vom avea oameni de calitate, bine pregatiti, care pot castiga Cinstit, cu „C” mare, 1,5 milioane de euro pe an. Si, cu siguranta, ca se va intampla asta mai repede decat ne gandim pentru a ajuta noul Parlament sa lucreze si sa-si ia banii cinstit.

Voi analiza fiecare minister, iar, prin rezolvari simple si logice va voi arata cum se poate ajunge la normalitate si bunastare.

Nu candidez, sunt prea batran. Nu scriu de placere, am cu totul alte hobby-uri. Sa nu uit, poezia mea pentru Parlament, simpla si optimista.

 

Frumoasa e viata

de Teofil Campean

 

Ce poate fi viata ?

Ma’ntreb tot mereu

Da! viata esti tu, este el si sunt eu

lar cel ce-a creat-o

Precis e un Zeu

 

lubesc tare viata, asa cum e ea

O zi buna si una mai grea

Si ea ma iubeste,

Sunt parte din ea

 

Frumoasa e viata

Cu drag o cinstim

Iar cand e urata

Noi tot o iubim

 

Nebuna e viata

Perfid ne’amageste

Cu vise frumoase

S’apoi ne plezneste

 

Gandire e viata

Ratiune, corect,

Cu toate acestea, ea are’un defect

Noroc el se cheama si nu e destept

Dar viata’l iubeste si’l poarta la piept

 

Iubire e viata

Probabil respect

S’atunci cand ma’nsala

Ma face mai drept

 

Lumina e viata

Cand ziua e’n toi

Iar cand e’ntuneric

Lumina e’n noi

 

Un vis este viata

Un vis ce’l traim

Trezirea din vis

E atunci cand murim

 

FRUMOASA E VIATA

Sa n’o risipim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *