In vizor

Școlile rămân închise până după Paște. Începe Teleșcoala

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat că școlile rămân închise până după Paște. Aceasta a susținut că „în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a precizat Anisie.

Este pentru prima dată când ministrul Eduacației a oferit o estimare a perioadei până la care cursurile vor fi suspendate. Iar aceasta înseamnă că cel puțin până pe 21 aprilie, școlile vor fi închise.

Paștele ortodox în acest an este sărbătorit în data de 19 aprilie.

Cursurile școlare sunt suspendate până pe 22 martie, iar cele universitare până pe 31 martie, potrivit primului anunț făcut de premierul Ludovic Orban pe acest subiect în urmă cu o săptămână.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cursul zilei de sâmbătă că începând de luni, 16 martie 2020, va fi declarată starea de urgență.

În acest context al suspendării cursurilor, ministerul a conturat un proiect experimental, Teleșcoala, menit să vină în sprijinul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. 

„Măsura de suspendare a cursurilor poate continua până când nu va mai exista niciun pericol asupra copiilor noștri”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei videoconferințe care a început la ora 11:00.

Declarația de presă a ministrului vine după ce președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență începând de luni, din cauza accentuării crizei provocate de răspândirea coronavirusului.

 

Teleșcoala, orarul cursurilor pentru prima săptămână

Televiziunea Română a publicat duminică seara orarul lecțiilor care vor fi predate în prima săptămâna prin programul Teleșcoala, de luni până vineri pe TVR2.

Prima lecție pentru clasa a VIII-a la Limba Română, luni de la ora 09:00 va fi despre „propoziții subordonate”, iar la matematică, la 09:30, despre „sisteme de ecuaţii-metoda substituţiei”. Elevii de clasa a XII-a au tot luni lecții despre „Iona”, de Marin Sorescu, la Limba română, la ora 15:00 și „Polinoame. Relaţia lui Viete”, la matematică, ora 15:30.

Emisiunile au loc de luni pana vineri.

Telescoala este o emisiune produsa de Televiziunea Romana in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, care furnizeaza tematica, ordinea lectiilor si profesorii care vor sustine cursurile. Predarea se va face dupa manualele aprobate de MEC.

Si elevii claselor primare vor putea urmari lectii live, cu recapitulari, exercitii practice si informatii din materia la zi, pe o platforma de cursuri online gratuite pentru elevi sustinuta de Primaria Capitalei.

Fiecare lectie se va incheia cu teme pentru acasa pe care elevii le vor putea lucra impreuna cu parintii.

In contextul suspendarii cursurilor, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a facut apel la cadrele didactice sa contribuie cu resurse educaționale deschise, potrivite acestei perioade din anul școlar.

Inspectoratele Scolare Judetene si Casele Corpului Didactic, sustinute prin infrastructura proiectului „Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti” – CRED -, au posibilitatea de a incarca in cloud (spatiu virtual de stocare) resurse educationale deschise, care pot fi accesate de catre toti elevii si profesorii din Romania, dupa cum a notat ministrul pe Facebook.

Cresele, gradinitele, scolile primare si gimnaziale, liceele si scolile profesionale si-au intrerupt cursurile incepand de miercuri si pana pe data de 22 martie, dupa cum a decis Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Duminica seara, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat ca scolile vor ramane inchise cel putin pana dupa Paste. 

Cursurile televizate vor fi transmise pe TVR 2 și pe canalul de youtube al televiziunii publice:

Orarul Teleșcoala pentru săptămâna aceasta, la clasa a VIII-a:

Luni, 16 martie

    Ora 9:00 Limba şi literatura română
    Ora 9:30 Matematică – “Sisteme de ecuaţii-metoda substituţiei”

Marţi, 17 martie

    Ora 9:00 Limba şi literatura română – Noţiuni de sintaxa frazei. Noţiuni de morfologie
    Ora 9:30 Matematică – Sisteme de ecuaţii. Metoda reducerii. Interpretare geometrică

Miercuri, 18 martie

    Ora 9:00 Limba şi literatura română – Elemente de vocabular şi fonetică
    Ora 9:30 Matematică – Probleme care se rezorvă cu ajutorul ecuaţiilor şi sistemelor de ecuaţii

Joi, 19 martie

    Ora 9:00 Limba şi literatura română – Genuri şi specii literare. Trăsături
    Ora 9:30 Matematică – Piramida patrulateră regulată

Vineri, 20 martie

    9:00 Limba şi literatura română – Noţiuni de morfologie (Părţile de vorbire)
    9:30 Matematică – Piramida triunghiulară regulată.

Orarul Teleșcoala pentru clasa a XII-a:

Luni, 16 martie

    Ora 15:00 Limba şi literatura română – „Iona”, de Marin Sorescu
    Ora 15:30 Matematică – „Polinoame. Relaţia lui Viete”

Marţi, 17 martie

    Ora 15:00 Limba şi literatura română – Arta poetică – În dulcele stil classic – Nichita Stănescu
    Ora 15:30 Matematică – Aplicaţii ale relaţiilor lui Viete

Miercuri, 18 martie

    Ora 15:00 Biologie – Ecologie umană
    Ora 15:30 Istorie – România postbelică: Regimul stalinist şi naţional-comunist; Disidenţa anticomunistă; Construcţia democraţiei postdecembriste.

Joi, 19 martie

    Ora 15:00 Istorie – România în perioada războilui rece
    Ora 15:30 Geografie – Statele Uniunii Europene

Vineri, 20 martie

    Ora 9:00 Logică – Termeni şi raporturi între termeni. Propoziţii categorice. Raport între propoziţii categorice;
    Ora 9:00 Engleză – Travelling (reading, informal letter), Human rights (speaking, essay writing).

Teleșcoala va fi în fiecare zi de luni până vineri, la TVR 2 și TVR 3, de la ora 09:00 la ora 10:00 pentru elevii de clasa a VIII-a și de la ora 15:00 la ora 16:00 pentru cei de a XII-a, potrivit orarului anunțat. Cu toate cestea, programul anunțat pentru vineri este doar pentru liceu și este de la ora 09:00, și nu de la 15:00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *