Eveniment

Schimbare radicală: Poliția te amendează dacă te prinde cu telefonul în mână

Accidentele cauzate de șoferii care transmiteau imagini live în timp ce conduceau au determinat Guvernul să caute soluții pentru a descuraja astfel de activități. Astfel, pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului sancțiunile vor fi, din luna octombrie, mai dure.

Noile modificări legislative au apărut ca urmare a accidendentelor din ultima perioadă care s-au soldat cu multe pierderi omenești. Cel mai grav dintre ele este cel în care nouă romîni și-au pierdut viața în Ungaria. Șoferul microbuzului care îi aducea acasă de la muncă a intrat pe contrasens pentru că făcea o transmisiune live cu telefonul și nu a mai fost atent la drum.

Dar acest accident nu a fost singurul. Alte persoane nevinovate au fost ucise de inconștiența unor șoferi. O fetiță de 9 ani a murit la Timișoara după ce un șofer care transmitea live a intrat pe contrasens în mașina în care se afla aceasta. Un alt șofer a intrat pe contrasens în timp ce filma cu telefonul și a lovit un autoturism care circula regulamentar. Cinci persoane au ajuns la spital.

Nu doar cei care filmează sunt un pericol public. La fel de multe accidente au fost cauzate și de cei care s-au uitat pentru o clipă la telefonul mobil în timp ce se aflau la volan.

Un studiu al Comisiei Europene dezvăluie faptul că în România 5 români mor zilnic în accidente rutiere.În 2018 au murit în accidente rutiere 1685 de persoane. Neatenția la volan a determinat producerea a 1.368 de accidente, soldate cu decesul a 194 de persoane şi rănirea gravă a 1.310 persoane.

Potrivit unui studiu realizat la sfîrșitul anului trecut, 4 din 10 soferi au declarat ca li s-a intamplat sa nu vada un pieton la timp din cauza ca nu erau atenti la trafic, 1 sofer din 2 trimite mesaje atunci cand e la volan, iar 6 din 10 vorbesc la telefon fara handsfree. 2 din 10 soferi romani au declarat că acceseaza conturi de social media, iar 3% au recunoscut că au făcut live pe Facebook.

Pedepse mai drastice pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc

Pentru a reduce numărul accidentelor rutiere cauzate de neatenție, Guvernul a adoptat Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

De asemenea, sancțiunile vor fi mult mai mai drastice pentru șoferii care încalcă regulile de circulație în timp ce folosesc telefonul mobil. Astfel de situații constituie constravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Noile reglementări urmează a intra în vigoare la data de 12 octombrie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *