Anchete

Scandal URIAȘ! Clinica Chirurgie I unde au fost salvați eroii din Apuseni a fost făcută „bucăți” de dr. ec. Petre Șușcă și conducerea Spitalului Județean Cluj. VEZI acuzatiile

20 000 de medici, majoritatea profesioniști de excepție, au „fugit” din România în ultimii 10 ani, scârbiți de modul în care sunt tratați de societatea românească în frunte cu politrucii care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății, adevărați „piromani” ai  sistemului sanitar, aruncat  în prăpastia subfinanțării cronice.

Mulți dintre medicii români care au ales să se ocupe de sănătatea unor cetățeni europeni care le prețuiesc talentul vindecător s-au „cărat” din țară pentru că nu mai puteau suporta umilința de a-i ruga pe pacienții asigurați să-și procure singuri vată, pansamente, fire chirugicale pentru suturi, pentru ca mai apoi, la externare, să fie „alergați” în disperare de bolnavi și „mituiți”, ca recunoștință, cu o pungă de struguri, o pereche de ciorapi și o ciocolată „Africana”.

„Îngerii în halate albe” care au ales să rămână și să-și facă cu trudă și cinstit meseria vocațională de salvatori de vieți rezistă din ce în ce mai greu în fața asaltului birocratic venit din partea unor „animale de pradă” care se perindă la conducerea unor instituții medicale fiind „înfipți” acolo de politicieni cu suflete de pionier care s-au priceput dintotdeauna la o singură meserie, „sforăritul”. 

Ziar de Cluj vă prezintă în exclusivitate, un document incendiar descoperit întâmplător de  o sursă „acoperită” din cadrul Ministerului Sănătății, care ne dezvăluie tensiunea incredibilă existentă de câteva luni între colectivul Clinicii Chirugie I, condus de reputatul chirurg  prof.univ.dr. Constantin Ciuce, fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și conducerea Spitalului Județean Cluj, coordonată de dr.ec. Petre Șușcă, în calitate de manager.

 

27 de cadre medicale de elita versus sinecuristul Susca

 

Într-un memoriu adresat Ministrului Sănătății, NICOLAE BĂNICIOIU și Ministrului Secretar de Stat – RAED ARAFAT, la începutul lunii iulie al acestui an, 27 de cadre medicale de elită ale Clinicii Chirurgie I îi acuză  în termeni extrem de duri pe managerul Petre Șușcă și pe membrii Comitetului Director al Spitalului Județean Cluj că au luat decizii: „arbitrare, abuzive, discriminatorii și profund incorecte din punct de vedere medical privitoare la Clinica Chirurgie I, singura secție implicată în asistența politraumei regionale. Măsuri care au fost luate fără a fi consultați cei implicați sau alți experți din domeniu”.

În adresa trimisă către Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, medicii clujeni care asigură asistența medicală  în cazul unor catastrofe ca cea din Munții Apuseni fac referire la faptul că disensiunile grave dintre conducerea SCJU Cluj și colectivul de medici din Clinica Chirurgie I au început din cauza managerului Petre Șușcă care, sub pretextul unor restructurări, recompartimentări, a distrus sistemul monobloc, extrem de eficient, pus la punct timp de 10 ani de profesorul Ciuce și l-a reconfigurat într-unul pavilionar care funcționează greoi în momentul în care echipa medicală trebuie să intervină operativ la urgențele medicale majore.

Cei mai buni specialiști din Cluj, datorită cărora s-au salvat mii de vieți omenești în ultimii ani, acuză faptul că: „prin punerea în practică a ordinului Ministerului Sănătății nr.694/12.06.2014 viața unor persoane care suferă traumatisme severe sau politraume este pusă într-un real pericol.” 

 

Premieră mondială! Un medic endocrinolog „plantat” șef al unor blocuri operatorii într-o clinică chirurgicală 

 

Nu înțelegem încă toate dedesubturile războiului deschis între conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și medicii din Clinica Chirurgie I, dar, din această unică corespondență care se află în mâna noastră, se pot extrage câteva concluzii limpezi „ca cristalul”.

Profesorul Ciuce a creat în Clinica Chirurgie I o structură medicală eficientă  prin care s-a dorit reunirea  în același spațiu a unei echipe multidisciplinare de medici, care să colaboreze eficient la cazurile grave provenite mai ales din consumarea unor tragedii cum sunt accidentele rutiere.  

În absența unui Spital Regional de Urgență, care nu are prioritate în Cluj pentru politicieni din cauza nevoii stringente a populației de a se aduna pe stadioane și în săli polivalente ultramoderne, între anii 2004-2005, Clinica Chirurgie I s-a restructurat într-o Secție de Chirurgie Generală, un Compartiment de Ortopedie-Traumatologie, un Compartiment de Chirurgie Vasculară de Urgență și un Compartiment de Chirurgie Plastică. Coordonarea întregii structuri a funcționat timp de 10 ani sub autoritatea șefului secției, Constantin Ciuce.   

În mintea oricărui om care nu are „probleme la mansardă” apare întrebarea:

Dacă o structură este funcțională, o clinică medicală de vârf este performantă, de ce „hârțogarii” din fruntea SCJUCN plătiți din banii contribuabililor în loc să susțină o activitate medicală bine structurată, eventual să o îmbunătățească, preferă să distrugă munca unor doctori dovedit eficienți în misiunea lor de salvare a unor vieți?

Activitatea Clinicii Chirurgie I a fost grav perturbată de o decizie a Comitetului Director prin care sunt preluate o parte din atribuțiile șefului de secție de către persoane fără nici cea mai mică competență în domeniul chirurgiei.

Din pagina a doua a plângerii către cele două ministere cu atribuții în funcționarea medicinei de urgență din România aflăm cu stupoare că, din motive încă necunoscute, „Blocul Operator, sălile de operații, deși se află în incinta clinicii, au fost trecute în subordinea Directorului Medical, conf.univ dr. Cristina Ghervan, medic endocrinolog.”

Ar fi indecent să nu ne „crucim” la o asemenea grozăvie. 

Ce caută un medic cu o specializare care nu are  nici o legătură cu medicina de urgență în calitate de coordonator al programului operator într-o clinică chirurgicală?

Adicătelea, profesorul Ciuce trebuie să-i ceară voie doamnei doctor endocrinolog Cristina Ghervan să opereze?

Atunci de ce n-ar putea fi Adi Copilul Minune viitorul președinte al României și să o numească Ministru al Justiției pe Irina Loghin?

Dincolo de glumă, din informațiile cuprinse în acest document rezultă clar că doamna doctor Ghervan s-a așezat în mod vădit discriminator în poziția de șef al Blocului Operator DOAR în Clinica Chirurgie I.

 

Intrebare: unde-i mingea cand e gol? Intre… bare

 

Dacă este așa de competentă și multilateral dezvoltată această doamnă distinsă, de ce nu intervine în coordonarea efectivă a tuturor blocurilor operatorii din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență? 

Ar putea să înceapă, ca sugestie, la  Clinica Ginecologie I sau Neurochirurgie. Noi credem că le acordă mult prea multă libertate de mișcare profesorului Stamatian și eminenței sale prof.univ.dr. Florian…

 

Medicii din Clinica Chirurgie I acuză „voalat” Comitetul Director al SCJU de MOARTEA „cu zile” a  unei femei dependente de dializă

 

Punctul culminant al scrisorii trimise de colectivul Clinicii Chirurgie I către cei mai importanți factori de decizie din domeniul medical din țara noastră este acela în care este relatată cu lux de amănunte povestea morții unei paciente dependente de hemodializă care a decedat în garda din data de 28/29 iunie 2014.

Deși în adresa la care facem referire nu este specificat numele persoanei decedate, Ziar de Cluj a aflat numele bolnavei decedate. Este vorba de o doamnă în etate de 82 de ani, Feher Ana, al cărei deces a fost declarat în data de 29 iunie și care suferea de insuficiență renală cronică. Nu avem informații până la această oră dacă aparținătorii pacientei decedate au făcut plângere împotriva conducerii Spitalului Județean de Urgență Cluj care, desființând compartimentul de chirurgie vasculară,  a „văduvit” sistemul de urgență de un specialist care putea acționa pe vechea structură a Clinicii Chirurgie I mult mai rapid și eficient în favoarea bolnavului aflat între viață și moarte.   

„Conducerea SCJU a desființat de la 1 iulie Compartimentul de Chirurgie Vasculară de Urgență din Clinica Chirurgie I , integrându-l în Secția de Chirurgie Vasculară care se află într-o altă clădire, în apropiere de Clinica Chirurgie 1, dar care nu are linie de gardă proprie ci comună cu Clinica Chirurgie II (chirurgie generală). Prin aceste măsuri a fost desființată o structură care a permis intervenția în timp util pentru leziuni vasculare în cadrul unei echipe pluridisciplinare rodată de-a lungul ultimilor 10 ani în Clinica Chirurgie I și care și-a câștigat o experiență în traumatismele vasculare periferice sau în leziunile vasculare majore din cadrul politraumatismelor.”

Cine sunt păpușarii din spatele unui personaj ca Șușcă?

 

Profesorul Ciuce și șefa Secției ATI, prof. univ. dr Natalia Hagău sunt unii dintre medicii cu reputația cea mai bună din lumea medicală clujeană și nu numai. Mii de vieți au fost salvate de acești specialiști extraordinari.

Ce forțe malefice s-au adunat să distrugă munca acestor profesioniști și a colegilor lor din Clinica Chirurgie I?

Cine sunt păpușarii din spatele unui personaj ca Șușcă?

Ceva din instinctul nostru jurnalistic ne spune că acest document pe care îl dăm publicității astăzi va scoate la iveală în scurt timp țesătura complicată a „păianjenilor” din spatele cortinei care vor să controleze toate compartimentele vieții noastre și vor să distrugă tot ce a mai rămas valoros în Cluj.

Nu știm de ce șeful Clinicii Chirurgie I, profesorul Ciuce, și excepționalul medic ATI, Natalia Hagău, au refuzat să vorbească public despre acțiunile Conducerii Spitalului Județean Cluj, măsuri care au un „damf” foarte puternic de abuz în serviciu.

De ce nu trebuie să știe toți clujenii că cea mai veche clinică din Transilvania este „ciopârțită” de indivizi iresponsabili?

În cazul unei situații dramatice, accident de mașină sau un alt eveniment cu consecințe grave asupra stării mele de sănătate sau a unei persoane apropiate, aș vrea să știu că sistemul de urgențe din orașul meu este funcțional, medicii din sistemul de prim-ajutor formează o echipă „sudată” și eficient coordonată și să am certitudinea că sunt sprijiniți în activitatea lor de către managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Este de domeniul evidenței faptul că medicii din Clinica Chirurgie I se simt hărțuiți, așa cum rezidă din acest apel disperat de ajutor despre care nu știm ce ecou a avut în urechile de cele mai multe ori surde ale autorităților.

Așteptăm cu nerăbdare punctele de vedere ale celor implicați pe adresa emanuel@ziardecluj.ro pentru a vă prezenta toate perspectivele situației explozive din Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *