Jos palaria

UBB, cea mai mare universitate din tara

Intr-un raport al Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) care atrage atentia ca „pentru multe universitati particulare se pune problema pur si simplu a existentei” in contextual scaderii accentuate a numarului de studenti, Universitatea “Babes-Bolyai” se mentine ca cea mai mare universitate din Romania.

Documentul a fost analizat in detaliu de hotnews.ro intr-un articol care avertizeaza ca “universitatile traverseaza una dintre cele mai dificila perioada din ultimii ani”.

“Pe fondul declinului demografic, al scaderii numarului de absolventi cu Bacalaureat si al crizei, sistemul de invatamant superior de stat inregistreaza o scadere „dramatica la nivelul studentilor inmatriculati in regim cu taxa””, arata sursa citata.

UBB conduce detasat topul institutiilor de invatamant superior cu cel mai mare numar de studenti inscrisi, cu 36.391 de inmatriculati la toate formele de invatamant. Urmeaza Universitatea din Bucuresti, cu 30.487 de studenti, iar pe locul trei se claseaza Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cu 26.200 de studenti.

48 de universitati de stat si 56 particulare au fost acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu in anul universitar 2012-2013. In cadrul acestora functionau 536 facultati, dintre care 359 aflate in cadrul universitatilor finantate de la bugetul de stat. 

Totusi, cea mai mare finantare de la stat a revenit Universitatii Politehnice din Bucuresti, cu 165.711.658 de lei primiti in 2013, iar UBB pe locul doi, cu 129.085.794 lei. Pe locul trei se claseaza Universitatea din Bucuresti, cu 108.312.752 de lei pe anul trecut.

“Pentru multe universitati particulare se pune problema pur si simplu a existentei ca institutii de invatamant superior. In cazul unora dintre ele, scaderea numarului de studenti a facut ca multe programe de studii sa nu mai aiba masa critica pentru a fi sustenabile economic si sa fie inchise sau comasate”, se arata in raportul CNFIS.

Despre efectele reducerii numarului de studenti, studiul atrager atentia ca sunt „considerabile si pentru universitatile de stat, care s-au confruntat astfel cu o scadere severa a veniturilor provenite din taxe de studii si, deci, cu o dependenta mai accentuata fata de veniturile obtinute din alocari de fonduri de la bugetul de stat”. 

Pentru ca se mentine in frunctea unui top din ce in ce mai dificil, in ciuda faptului ca sustinerea de la stat nu e proportional cu eforturile si a contextului ingrijorator, spunem Jos Palaria! Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. 

Foto: cs.ubbcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *