In vizor

Scandal la UMF Cluj în pragul examenelor: acuzații de tratament preferențial privind desfășurarea evaluării on-line și on-site

Studenții străini înscriși în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca urmează să susțină examenele on-line, în condițiile în care o bună parte dintre aceștia se află în țări din așa-numita „zonă roșie”. În același timp, studenții și masteranzii de la linia română vor susține evaluările on-site. Aceștia acuză tratamentul preferențial în desfășurarea examenelor și lipsa de transparență privind publicarea prealabilă a informațiilor despre modul de organizare a examenelor. Frustrarea studenților mediciniști români pare să fi fost alimentată și de faptul că în urma unor presupuse tentative de fraudare a unor probe din sesiunea anterioară, doar linia română va trebui să susțină examinarea on-site. 

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere oficial Universității de Medicină și Farmacie Cluj pe fondul acestor nemulțumiri. 

Sesiunea de vară a examenelor începe în 7 iunie 2021 – 2 iulie 2021. 

De altfel, în perioada 12-23 aprilie 2021 urmează să se desfășoare sesiunea de modul 3. 

În sesiunea de iarnă unele examene s-au desfășurat on-line oral pe platforma Microsoft Teams 365. Acestea au fost anunțate din timp, potrivit unei planificari – data și ora de intrare a fiecărui student la fiecare stație etc. 

„Planificarea examenelor se va finaliza până la 30 mai pentru învățământul liniar și până la data de 5 iunie pentru învățământul modular” – din ghidul de procedură de organizare a examenelor online, unde sunt prevăzute datele privind desfășurarea exameneleor la Facultatea de Medicină și Facultatea de Farmacie etc. 

Deși în condițiile specifice pandemiei examenele din cadrul sesiunii de iarnă au fost susținute on-line, pentru următoarele sesiuni – cea de modul 3 din aprilie și sesiunea de vară din iunie – studenții români de la UMF Cluj sunt chemați să participe fizic, on-site la examene. 

Miercuri, rata de de infectare pe municipiul Cluj-Napoca a ajuns la 8,01 la 1000 de locuitori. Pe județul Cluj, rata incidenței este de 6,62 la 1000 de locuitori. 

Cu un număr zilnic de infectări în creștere pe Cluj, universitatea își așteaptă studenții de la linia română pentru susținerea examenelor on-site. 

„Inclusiv sesiunea de modul 3 (12-23 aprilie) pe care credeam ca o sa o dam online, acum ni se cere sa o susținem on-site în condițiile în care mai sunt doar 2 săptămâni pana la sesiune”, semnalau recent studenții/masteranzii UMF Cluj linia română. 

„De 1 an de zile am dat tot online și acum brusc cu asa puțin timp înainte ni se cere sa mergem on-site (doar studenților romani bineînțeles, studenții străini fiind scutiți, dau examenul online). 

Lucrul acesta numai adaugă stres suplimentar studenților în condițiile în care mai e foarte puțin timp ca să își găsească cazare, si încă pe o perioada de doar 2 săptămâni.

În loc sa stam sa învățăm umblam după cazări, si da, umf a spus ca deschide căminele, dar oare căminele au capacitatea necesara pt toți studenții umf care trebuie sa fie în cluj pe perioada sesiunii? 

E normal sa stam înghesuiți în cămine pe o perioada în care numărul cazurilor este in crestere dar nu putem da un examen în amfiteatru de tip grila de exemplu? (Bineînțeles respectând normele de distanțare sociala). 

Ni s-a spus ca nu sunt destule amfiteatre, dar nu dam toți anii examenele toți odată. 

Și plus de asta se pot da și în 2 ture una după alta, intra prima jumătate de studenți și apoi cealaltă cum s-a mai practicat și in ceilalți ani.

Dacă s-ar proceda în acest fel, toți am avea același subiect și ar fi egalitate (pentru ca și problema egalității e mult discutata între noi, studenții UMF Cluj-Napoca). 

În concluzie vrem sa dam examenele online ca și pana acum sau dacă trebuie neapărat sa ne deplasam mii de studenți în Cluj-Napoca sa dam examen unic de tip grila cum ar trebui avand in vedere regulamentul UMF si da sa il dam cu totii, inclusiv studentii straini ce sunt protejati mereu sa nu dauneze incasarilor s.c. UMF Cluj s.a.”, semnalează studenții nemulțumiți. 

Potrivit grilei aprobate de UMF Cluj privind nivelul taxelor aplicate pentru anul universitar 2020-2021, sumele încasate de universitate pentru școlarizarea studenților străini sunt considerabile. Detalii AICI. 

Acesta poate fi un motiv justificat în baza căruia universitatea clujeană de medicină nu își pune pe drumuri studenții din așa-numita „zona roșie”, din țările cu număr mare de infectări, fie state membre UE, fie state terțe. 

Potrivit acestora, conducerea universității a anunțat ca examenele se vor desfășura on-site pe modelul examenelor on-line din cauza faptului ca au fost cazuri de tentativă de fraudare a examenului online. 

Aceasta măsură se aplica pentru studenții din an modular, deci începând cu sesiunea de modul 3 care va începe pe 12 aprilie. 

În acest context, studenții români sunt solicitați sa fie în Cluj pe perioada examenelor pe când studenții străini nu. 

Chiar dacă îngrijorările studenților de la linia română în ceea ce privește examenele au fost comunicate catre reprezentanții studenților și transmise universității, decizia a rămas neschimbată. 

Cum se va proceda în cazul studenților din localitățile carantinate la momentul examenelor?  Cum vor ajunge studenții in Cluj sa stea o saptamana – doua, cei care nu prind camin, cum își vor gasi o varianta de chirie doar pentru o perioada atat de scurta de timp? 

„Sa aduci MII de studenti din toate colturile tarii (si nu numai), sa ii bagi in camine, intr-un oras in care oricum deja rata de infectare este uriasa.. Oare care va fi rezultatul???”

„Va ramane eternul subiectivism, poate si mai si, onsite, cu proful in fata, subiectivismul este si mai mare caci apare un stres si mai mare pt student (agravat de faptul ca de un an nu am mai avut un contact propriu zis)”.

„Când vom primi datele examenelor? E foarte important să știm mai ales în aceste condiții. Pentru cine nu prinde loc la cămin ar trebui să stea la hotel sau cum? De ce nu am fost anunțați până acum???”

„Examenul oral este foarte stresant, în special după ce am dat 3 ani grile și 1 an acasă, unde nu suntem atât de emoționați.

Ce legătură au studenții straini cu noi?

Toată lumea știe că nu e egalitate și nu a fost niciodată egalitate între noi. Mulți colegi locuiesc la multe ore distanță. Avem colegi care nu sunt în România. Dacă vor egalitate, să dăm grile.

Schimbă metoda de evaluare cum îi taie capul. Nu e corect. De ce nu mergem la facultate atunci? Am fost o săptămână și am stat în amfiteatru”.

Acestea sunt doar câteva dintre îngrijorările studenților/masteranzilor de la linia română din cadrul UMF Cluj. 

Ziar de Cluj a solicitat o reacție oficială din partea Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj pe această temă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: viatamedicala.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *