Două asociații culturale clujene care activează în Centrul de Interes, centru deschis în 2017, dedicat artei contemporane, sunt într-un plin scandal având ca miză finanțările publice.
Asociația Artiștilor CDI acuză public faptul că „istoria murdară de la Fabrica de Pensule” s-ar repeta la Centrul de Interes:
„Asociația Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, condamnă abuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesizează Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes.
Trista istorie a sciziunilor și sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spațiu din România dedicat artei contemporane.
Una dintre cele două entități care administrează atelierele și expozițiile de aici, și anume Federația Centrul de Interes, condusă de Florin Ștefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociația Artiștilor CDI, pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atrași la Centrul de Interes.
Aceste acțiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.
Astfel, în 2018, Federația lui Florin Ștefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiștii și cu celelalte structuri care activau în acest spațiu.
La finele anului trecut, Federația Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociația Baril, fără a-l înștiința pe președintele acesteia, Sorin Neamțu.
În fine, în 2020, Federația lui Florin Ștefan a înființat o nouă asociație, „Asociația Artiștilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume și a bloca accesul la finanțări al Asociației Artiștilor CDI – celălalt administrator al spațiilor din clădire. (De Asociația Artiștilor CDI depind 23 de ateliere în care își desfășoară activitatea peste 40 de artiști, designeri si organizații.)
Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spațiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril și galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internațională din Centrul de Interes și, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.
Noi, reprezentanții Asociației Artiștilor CDI și ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovație, experiment și noi căi de interacțiune cu publicul.
Pentru a exemplifica diferența de viziune dintre noi și gruparea lui Florin Ștefan, e suficient să spunem că noua asociație înființată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenți de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ștefan, fiind cadre universitare tinere și studenți meniți a-i consolida poziția de putere în Centrul de Interes și ascensiunea în Universitatea de Artă și Design din Cluj.
Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calității programului de la Centrul de Interes: expoziții cu caracter marginal, străine de orice relevanță, în care artiștii sunt deopotrivă curatori, președinții și vicepreședinții sunt deopotrivă artiști, iar selecția participanților se face pe bază de „adeziune la noua asociație”.
Contactat de Ziar de Cluj, Florin Ștefan nu a dorit să comenteze acuzațiile celor de la Asociația Artiștilor CDI:
„Eu o să mă duc în instanță, avem un comunicat, mai multe nu o să vă spun.”
Comunicatul Federaţiei Centrul de Interes:
„Federaţia Centrul de Interes şi-a concentrat în ultimii ani întreaga energie pentru a atrage toate sursele legale şi disponibile de finanţare pentru dezvoltarea Centrului de Interes. Munca tuturor a făcut ca în cei trei ani de existenţă, Centrul de Interes să devină un reper naţional, european şi internaţional pentru arta contemporană.
Toate finanţările atrase sunt obţinute legal, sunt comunicate public şi utilizate cu respectarea regulamentelor şi cadrului legislativ şi a contractelor în baza cărora au fost realizate.
Deciziile se iau exclusiv în consiliul director în urma consultării cu membrii board-ului artistic.
Orice fel de conflict sau problemă referitoare la funcţionarea Federaţiei Centrul de Interes se soluţionează în instanţele competente între părţi care au calitate juridică. Dacă există situaţii în care entităţi sau persoane fără calitate juridică generează conflicte în care implică numele nostru, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţelor de judecată. Nu suntem interesaţi şi nici nu vom permite să fim incluşi în scandaluri mediatice şi linşaje publice.
Anul de criză 2020, în care comunitatea artistică trece prin schimbări neimaginabile până acum, generate de pandemia de COVID-19, ar trebui şi ne dorim să fie unul în care artiştii, împreună, caută o cale pentru a trece mai uşor peste acest şoc care ne-a afectat pe toţi. Federaţia Centrul de Interes alege să îşi concentreze întreaga atenţie şi energie pentru a găsi soluţii care să susţină activitatea comunităţii artistice din Centrul de Interes şi nu numai. În acest sens, în 26 iunie a fost vernisată o expoziţie colectivă ”Il faut cultiver notre jardin”, care expune lucrările a 24 de artişti, majoritatea lor din Cluj-Napoca, dar şi din Bucureşti, Oradea şi Trodena, Italia. În doar câteva zile de la deschidere, expoziţia a atras deja aproximativ 400 de vizitatori şi a avut ecouri favorabile în presa locală şi naţională.
Federaţia Centrul de Interes, cu fundaţiile şi asociaţiile membre, a dovedit în cei trei ani de existenţă că este deschisă şi receptivă la colaborări care se pot concretiza în mari proiecte culturale de impact în beneficiul oraşului Cluj-Napoca, acest lucru fiind ilustrat de numărul impresionant de parteneri şi un public pe măsură, peste 11.000 de vizitatori.
Federaţia Centrul de Interes îşi va continua cu seriozitate programul artistic şi rămâne deschisă la colaborări şi cu alte structuri culturale din România şi din străinătate, ca şi până acum.”
Sursa foto: Foto: Dan Bodea, Facebook Centrul de Interes
Susține Ziar de Cluj!
Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.