Reportaj

Scandal cu uși sparte și grave acuzații de ilegalitate la Q Clinic, între medicii Oana Rusu și Adrian Avram

Astăzi, începând de la ora 9, la sediul Q Clinic de pe strada Constantin Brâncuși 117 a avut loc un scandal fără margini între doi medici cunoscuți – dr. Oana Rusu (proprietara Q Vision) și doctorul Adrian Avram (directorul Q Clinic). Timp de o jumătate de deceniu, cele două clinici au coabitat în clădirea de pe Brâncuși, dar, începând din această dimineață, doctorul Avram i-a interzis accesul în clădire fostei sale partenere, dr. Oana Rusu.

Doi agenți de securitate flancau în această dimineață intrarea în clinică, intrare păzită și de o cameră video instalată probabil preventiv, pentru a înregistra un eventual scandal. Care s-a și produs. Dr. Oana Rusu, însoțită de soțul ei, forțau intrarea, luând la întrebări agenții de securitate, contestându-le prezența în acel loc. A ajuns și Poliția, în civil și în uniformă, cu mai multe mașini. Plus Jandarmeria și Poliția Locală. În curtea Q Clinic, printre pacienții care așteptau degeaba să intre la programări, părțile le dădeau explicații organelor de ordine, care încercau medierea și soluționarea amiabilă a conflictului.

Poliția a încercat medierea, însă cei doi medici nu s-au înțeles. Dr. Oana Rusu a chemat și un executor judecătoresc ce a constatat faptul că doctorul Avram îi interzice accesul în clinică fostei sale colege. Circul s-a întins până la amiază, când s-a lăsat cu o ușă de la intrare spartă și cu o nouă descindere a Poliție, cu alte explicații și negocieri.

Cel mai mult din această circotecă au avut de pierdut pacienții, unii fiind veniți din afara Clujului, având programări făcute cu o lună în urmă.

Dr. Oana Rusu a explicat pentru Ziar de Cluj povestea clinicii și cum s-a ajuns, din perspectiva dânsei, la scandalul de astăzi, aducându-i doctorului Avram grave acuzații de ilegalitate:

„Eu am avut o colaborare cu el încă din 2014, de când el a deschis clinica. Aici el este în chirie. La momentul respectiv, eram parteneri. Eu mă ocupam de partea de oftalmologie, el se ocupa de partea de estetică. Când am venit aici în clinică, el a zis: ok, nu am un spațiu pe care să ți-l dau pentru că mi-e ocupat cu cabinetele mele, dacă vrei să îți construiești tu un spațiu, o anexă la clădire. Am construit anexa la clădire, pe banii mei. Clădirea este în chirie, nu este proprietatea dânsului. Am început să funcționăm, totul a fost foarte bine, a cerut în nenumărate rânduri bani ca să poată să meargă mai departe, pentru că nu avea bani să meargă mai departe. În ideea de parteneriat, l-am ajutat cu tot ce ne-a stat în putință, inclusiv cu sume mari de bani. Sunt sume recunoscute, există niște mailuri cu care pot să fac dovada că sunt acele sume recunoscute. Inclusiv spațiul a fost construit din banii mei personali.

L-am ajutat într-un moment pentru el destul de important, nu plătise niște rate la furnizori, furnizorii îl amenințau că vin și îi iau sala de operație. Atunci, în ideea de parteneriat, am zis, ok, te ajut, pentru că ești partenerul meu și trebuie să trecem împreună peste greu acesta, i-am împrumutat o sumă consistentă de bani, iar acea sumă inițial mi-a zis că mi-o returnează, într-un termen relativ scurt. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, nu mi-a returnat suma respectivă de bani și a zis că suma aceea, el a venit cu propunerea, practic chiria să se scadă din suma respectivă. Chiria pe care eu o plăteam pe un spațiu construit de mine.

Contractele de comodat pe care le am și care mi-au fost reziliate au fost de fapt un contract de formalitate. Pentru că eu de fapt eram acolo cu chirie, îi plăteam chirie și eram într-un spațiu construit de mine. De aceste contracte de comodat am avut nevoie într-adevăr să îmi iau autorizația de funcționare, să fac punct de lucru la Registrul Comerțului, să fac toate lucrurile acestea, dar era o formalitate, aveam nevoie de un act de spațiu.

Eu stau de 6 ani aici și tu nu știi în ce calitate stau aici? Să fim serioși! În articolul respectiv (din Gazeta de Cluj – n.r.) el zicea că și-a dat seama cu stupoare după 6 ani că eu sunt cu un contract de comodat. Este o minciună, vă dați seama! Dacă cineva vine și stă la mine în curte, eu nu mă întreb 6 ani în ce formă stă?!

Știți ce s-a întâmplat? S-au terminat banii! Și nu i-am mai dat alții. Vorbind foarte clar și direct. În momentul în care acei bani, care au fost o sumă consistentă, o sumă suficientă care să-l ajute pe el, acei bani s-au terminat anul trecut în mai. După care, eu i-am plătit chiria lunar. În momentul în care a văzut că eu mi-am cam dat seama care e modul lui de operare și nu mai vreau să-l capitalizez cu bani… pentru că așa face cu toată lumea, în momentul în care simte că are de luat ceva bani, îi îmbrobodește, le zice cuvinte frumoase, în moduri frumoase, după care lucrurile se termină. Dacă acea persoană nu știe. Modul lui de operare cu toată lumea!

Anul trecut, în mai, când s-au terminat acei bani de pe care tot scădeam chiria, am început să îi plătesc chirie lunar, îmi factura… o factură… nu putea pe chirie… eu tot am insistat  în timpul acesta, hai, te rog, să facem un contract de închiriere, să fim într-o formă legală. Da? Deci, tu ești de acord că eu locuiesc aici, hai să facem o formă legală! Bineînțeles că nu… a tot tergiversat lucrurile și nu a făcut-o, după care șicanările au început în momentul în care eu m-am dus ca martor la proces la o persoană care a fost dată tot în felul acesta afară. Într-o seară, a fost dată afară. Acea persoană era directorul executiv care s-a ocupat de tot ce înseamnă Q Clinic, inclusiv la început, înainte să fie în clădirea aceasta, el funcționa pe Ferdinand. Acea persoană avea spațiul, era spațiul ei și l-a lăsat pe doctorul Avram să profeseze acolo, când nu avea un nume, l-a lăsat să profeseze în apartamentul ei. După care, lucrurile au început să crească, el s-a mutat în clădirea aceasta, tot acea persoană s-a ocupat de tot, de avizare, de tot! În momentul în care și-a dat seama că nu mai are nevoie de ea, a scos-o afară tot în același fel! Acea persoană și-a vândut un apartament de 100 000 de euro și i-a dat lui banii, ca lucrurile să fie în regulă. Acuma este în proces cu el, a dat-o afară și eu m-am dus martor la procesul respectiv, în care am zis, da, știu de acea sumă, cu toții știm de acea sumă și inclusiv lui i-am spus: știi foarte bine că tu ai cerut banii de la femeia aia și femeia aia ți i-a dat, și-a vândut un apartament și ți-a dat banii respectivi. De ce nu i-i dai înapoi? De ce nu recunoști acea sumă? Bineînțeles că după povestea în care eu m-am dus ca martor, în care am spus doar adevărul, au început șicanările. Iar șicanările au constat în diferite situații: făcea reguli de pe o zi pe alta, ce îi tăia lui capul! Eu le acceptam. Am zis, ok, suntem aici, integrați. Nu mi le transmitea într-o formă frumoasă, ca între doi parteneri, uite, începând de astăzi, haide să facem așa și nu așa. Mi le transmitea prin angajați, vrând să mă pună într-o postură proastă. După perioada de pandemie, după perioada din mai, clinica a fost închisă pe perioada de urgență.

După perioada de pandemie, el mi-a cerut să plec din clinică. Și am zis: în regulă, uite, nu ne mai înțelegem, în regulă… Tot ca să mă determine să plec mai repede, mi-a ridicat chiria la dublu față de cât era, pe principiul că nu mai suntem prieteni… Nu aveam un contract, trebuia să… deci, după perioada de pandemie, deci eu, în tot acest timp, am zis: ok, hai, te rog, să facem un contract de închiriere! Știi foarte bine… Și am dovezi nenumărate, prin care eu plăteam o chirie. Bineînțeles că acești bani… aici intră și o discuție de ilegalitate… nu și i-a înregistrat în contabilitate, deci a folosit patrimoniul și banii ăștia practic i-a luat la negru, care îi dădeam. Ulterior, după ce banii dați împrumut s-au stins, ulterior îmi făcea o factură de servicii medicale. Chiria era, cu sala de operație cu tot, erau luni în care aveam și 2000 de euro chirie. El, inclusiv pe parcare, vedeți că a pus apoi și barieră, mi-a cerut inclusiv pentru o parcare 45 de euro pe lună.

Mi-am dat seama că această chirie avansată este tot în scopul de a mă descuraja și de a pleca mai repede, am încercat o negociere cu el, în care am zis: uite, activitatea mea medicală nu îmi permite să mă relochez așa cum spui tu, într-o lună. Dă-mi 6 luni la dispoziție, nici eu nu ma mai simt bine aici și vreau să plec. Dar noua locație care îmi este pregătită nu îmi permite, pentru că trebuie să îmi iau autorizații, autorizațiile durează mult, nu îmi permite o relocare atât de rapidă. Lasă-mă să am continuitate, avem pacienți de 6 ani. Fără lipsă de modestie, am investit în aparatură, am încercat ca și calitatea actului medical să fie de cea mai înaltă situație, ca dovadă că am avut pacienți care au și comentat în articolul respectiv (din Gazeta de Cluj – n.r.) și am avut pacienți care mi-au luat apărarea. Lasă-mă să continui, până la urmă, ca și cod deontologic, pacienți cronici care trebuie urmăriți în timp. Lasă-mă să continui până la 31 decembrie, în 31 decembrie îți dau cuvântul meu și, dacă vrei, îți dau și în scris că am plecat. Bineînțeles că nu a acceptat și am zis: ok, în cazul acesta, trebuie să începem într-o altă manieră. Și, practic, contractul de comodat, că a fost într-adevăr până la 1 iulie, de când a denunțat contractul de comodat au fost 7 zile. Vă dați seama că în 7 zile nu pot să mă relochez cu aparatură care necesită poate și un tir ca să o duc de aici.

Ieri m-a anunțat că de astăzi nu mai este acces, motiv penibil, acolo, în adresa respectivă se stipula și că din cauza cazurilor de Covid. A pus și un anunț că pacienții sunt însoțiți doar de persoana de pază. Acum, referitor la persoana de paza, și asta aștept, ca Poliția, care este înăuntru, să îmi dea și o justificare a prezenței acestor oameni de pază. În mod normal, din câte știu eu, acești oameni ar trebui să aibă un plan de pază bine stabilit și ar trebui să acționeze doar după ce acest plan de pază este aprobat de Poliția Secția 3. Din câte am înțeles, asta cu vreo două săptămâni în urmă, în care am mai chemat o dată Poliția, pentru că unul dintre ei făcea ordine prin recepție, Poliția a venit, din câte am înțeles, unul dintre ei este garda de corp a doctorului Avram. Acuma, eu mă întreb de ce un doctor care nu are niciun fel de problemă juridică sau de altă natură, de ce este pus în situația în care să aibă nevoie de gardă de corp? Acuma, și la o clinică de estetică nu cred că se impune o gardă de corp, pentru că nu poate să fie în pericol, doar în cazul în care este o persoană care acționează în alt fel și atunci se simte amenințat.

Am înțeles că a venit în jur de ora 8, nu și-a parcat mașina aici, este parcată mașina în spate, am înțeles că a venit și este înăuntru. Acuma, bineînțeles că aș vrea să aibă tăria și caracterul unei persoane demne, care să iasă să spună motivul real, pentru că nu are niciun fel de dovadă de executare silită, adică un act real de la Judecătorie de evacuare. Probabil că a mers, nu știu, probabil la intimidare. Vă dați seama, suntem puși într-o situație jenantă, pacienții sunt aici, angajații sunt aici, așteaptă să intre și el a venit cu două persoane care pot să fie și niște bătăuși luați de pe stradă și puși să păzească. Acuma, eu sper că acești domni au actele în regulă și vedem cum acționăm mai departe.”

Între timp, pacienții așteptau cuminți în curtea clinicii. O doamnă în vârstă a explicat, pentru Ziar de Cluj:

„Nu știu la ce doctor sunt programată. Nu văd cu ochii. La 9:30 eram programată (era deja 10:15 – n.r.). Dacă nu se poate… Nu mi-a zis nimeni nimic, nu a ieșit afară nimeni să ne spună că ne primește, nu ne primește. Nu știu… De o lună de zile am făcut programare, pe data de astăzi, 28. Nu știu la ce doctor, că nora m-a programat, eu stau la țară. Vin de la Cămăraș, de lângă Mociu. Nu ne zice nimeni nimic, că ne primește, nu ne primește, nu știu…”

În timp ce pacienții se pregăteau să plece, scandalul continua în curtea și în interiorul clinicii:

„Am avut o discuție cu domnul doctor Avram, i-am cerut să vină să dea și el declarații, care e motivul, și am ieșit și se pare că au închis ușa după mine. Ați observat că e închisă ușa. Dar angajații mei sunt înăuntru…”, a precizat dr. Oana Rusu.

În încercarea de a vă prezenta și punctul de vedere al doctorului Avram, Ziar de Cluj i-a rugat pe agenții de securitate să îl întrebe pe acesta dacă putem intra să ne ofere o declarație. Nu am primit însă un răspuns, ușile rămânând închise.

După ce Poliția a încercat medierea conflictului, dr. Oana Rusu a declarat:

„Cei de la Poliție au încercat o mediere cu reprezentanții Q Clinic, în special cu doctorul Avram, prin care propunerea mea a fost să încheiem un contract de închiriere până la data de 31 decembrie, în acest scop să îi plătesc și chiria în avans pe toate aceste luni și să îmi dea voie să merg în continuare cu activitatea; dânsul am înțeles că nu a fost de acord și, în consecință, acum ne-am chemat avocatul să vedem dacă reușește el o mediere.”

Crezând că circul s-a încheiat, Ziar de Cluj a plecat de la fața locului în jurul orei 11.

Înainte de a ajunge avocatul dânsei, la ora 13, dr. Oana Rusu ne-a sunat însă pentru a ne informa că a intrat în clădire pe o cale de acces din spate și că a chemat din nou Poliția,  fiindcă ar fi sechestrată în clădirea clinicii. Când am ajuns la sediul Q Clinic, o jumătate de oră mai târziu, dr. Oana Rusu, împreună cu soțul ei, erau la intrarea în clinică, în fața ușii sparte de sticlă.

„Ne-a creat o capcană, i-a chemat pe domni că nu am parcat bine mașina (pe polițiștii locali – n.r.), am ieșit să-i dau cheia soțului meu să mute mașina și apoi m-au închis afară. Mi s-a creat o capcană, acum este o persoană care ține de ușă și nu o pot deschide”, a declarat, din pragul ușii sparte, dr. Oana Rusu.

Ziar de Cluj i-a luat o declarație și doctorului Adrian Avram, aflat în spatele ușii sparte:

„S-a intrat prin efracție în clinică, după cum vedeți, fără niciun drept. Doamna și domnul acela din parcare (dr. Oana Rusu și soțul ei – n.r.). Ce să se întâmple? Nu mai au acces în clinică și au făcut amenințări la adresa noastră, pe care le avem și or să fie plângeri penale și au intrat prin efracție. Uitați ce au făcut! Nu au voie să intre în clinică și au intrat cu forța! Contractele le-au expirat, nu mai au niciun mandat legal care să le ateste prezența aici. În plus, au amenințat și au adresat injurii de față cu tot personalul clinicii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *