Reportaj

Șase “vulpi” au protestat în Piața Unirii ca să nu le mai fie jupuită blana. Despre problemele orașului, nu știu însă nimic – FOTO

La orele “unșpice” trecute fix, pe Memo, colț cu Matei Corvin apar doi băieți și vreo trei fete – unul înarmat cu aparat foto, altul cu niște pancarte și fetele, cu o cutie din carton destul de măricică. Cei cinci sunt păziți de trei jandarmi și priviți de patru jurnaliști. Numărul celor gură cască e mai mare decât al lor. Cei cinci sunt susținători și membrii PETA, celebra organizație internațională pentru drepturile animalelor. S-au prezentat în centrul orașului ca să protesteze față de folosirea blănurilor ca materie primă pentru haine.

Jandarmii le-au dat voie să treacă peste drum, pe pietonala din fața bisericii Sfântul Mihail ca să se desfășoare mai bine. Zis și făcut. Desfac cutia și își scot arsenalul – măști de vulpe din carton. Între timp s-au făcut șase protestatari. Își pun toți măștile pe cap, se înarmează cu pancartele pe care scrie “Nu sunt haina ta de blană” și stau cuminți, în linie.

Mai vin unii, alții să se uite, să își facă selfie-uri, să le facă poze celor șase vulpi și cam atât. Unii se mai bagă în seamă că ce prostie e aia să aperi animale.

“Da’ câinii ne interesează sau oamenii, copiii bolnavi?”, spune un pensionar nervos.

Nici nu vrea să își spună numele când este întreabt de jurnalistul Ziar de Cluj.

“Sunt nimeni, nu am nume”, precizează bărbatul și pleacă.

O fi Arya Stark din Game of Thrones?

Suntem curioși să aflăm ce ne spun protestatarii. Unii nu vor să vorbească cu noi, alții ne spun de ce stau cu măștile pe cap și cu o pancartă pe piept.

“Avem alternative la haine și orice alte produse, nu trebuie să alegem unele care provoacă suferința oamenilor”, precizează Marina, una dintre susținătoarele PETA.

“Sunt aici ca să protestez împotriva folosirii blănurilor și pentru că foarte multe animale sunt supuse cruzimii și nu pot să își dezvolte comportamentul natural”, afirmă Annabella, care a venit tocmai din Germania ca să protesteze.

Acum că ne-am lămurit că știu pentru ce se află acolo, vrem să știm dacă protestatarii sunt la curent cu problemele din oraș. Am întrebat-o pe Marina dacă a auzit despre levigatul de la Pata Rât.

“Da, dar nu știu foarte multe despre asta”, a punctat Marina.

Nici trecătorii nu sunt la curent cu problemele din oraș. Iată cum arată un dialog dintre reporterul Ziar de Cluj și o tânără care susține cauza PETA, dar habar nu are despre adevăratele chestiuni nerezolvate din oraș:

“Tu ai auzit despre problema levigatului de la Pata Rât?
Nu, nu, chiar nu.
Despre condițiile din spitale știi ceva?
Eu am fost internată aici în Cluj, eu sunt din Hunedoara, dar condițiile sunt mult mai bune decât la mine în oraș”

Mai are rost să spunem că până acum, în Cluj-Napoca, niciun protest nu a fost organizat pentru rezolvarea unor probleme locale?

Nu suntem hateri, nu îi luăm la mișto doar de dragul de a lua la mișto pe susținătorii PETA. Acțiunea lor  nu este rea, nu are cum să fie o idee proastă să îndemni oamenii să protejeze animalele. Devii însă ridicol când nici zece oameni, cu măști din carton pe cap se postează în centrul orașului ca să protesteze. Și ești și mai ridicol când tu lupți cu patos, dăruire, îndârjire ca să nu mai fie omorâte animalele pentru blană, dar habar nu ai ce se întâmplă în orașul tău – că un lac cu apă poluată de la marginea orașului ne omoară cu zile, că în unele spitale sunt condiții de secol XIX, că un iubitor de animale care a deraiat de la traiectorie a adunat la marginea orașului 1.000 de câini și îi ține în condiții demne de Auschwitz etc etc. De ce nu protestează nimeni pentru salvarea câinilor din adăpostul lui Radu Țărmure, care trăiesc în beznă și se scaldă în propriile fecale?
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *