Sanatate

Sanitas vrea să dea în judecată Parlamentul pentru Legea salarizării unitare

Scris de 295

Premieră în România. Un sindicat din Cluj vrea sa dea în judecată Parlamentul pentru Legea Salarizării Unitare. Mai mult, le cere magistraților să dispună rectificarea acesteia.  

SANITAS, sindicatul ce reprezintă personalul medical din Cluj, a contestat deja legea la Parlament și cere modificarea acesteia. Motivul: produce inechități salariale în rândul personalului medical.

„Noi o să adunăm semnături de la toți asistenții și infirmierii și o să trimitem la Guvern, la Parlament, la toți cei care ne pot ajuta. Probabil tot Parlamentul, că acolo se poate schimba legea”, a declarat Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj, care, întrebată dacă sindicatul se gândește să conteste legea și în instanță, a precizat:

 „De aceea am și trimis la Parlament, că legea prevede ca în termen de 30 de zile de când apare în Monitorul Oficial poate fi contestată, iar dacă noi nu trimiteam această adresă, nu mai puteam să dăm în instanță și de aceea am și trimis.”

Sindicaliștii spun că noua grilă prevede, într-adevăr, creșteri salariale. Dar fără să țină cont de studii sau experiență. Așa se face că un șofer de autoutilitară ce transportă materialele spitalului va câștiga același salariu cu o asistentă medicală cu experiență.

Un asistent medical cu studii postliceale va primi, conform legii salarizării unitare, 4622 de lei. Iar un șofer – 4563 lei, cu doar câteva zeci de lei mai puțin decât asistentul. Un alt exemplu – un asistent medical cu studii superioare va avea salariu de 5150 lei. Iar un registrator – funcție ce nu necesită studii superioare sau experiență în domeniul medical – va câștiga aproape 4500 de lei. Și brancardierii vor avea salarii cât asistentele – 3496 de lei.

Aceste diferențe sunt motivele care îi fac pe sindicaliști să ceară în fața judecătorilor modificarea legii. Pentru că, spun ei, metodele clasice nu mai funcționează.

„Să mergem până în București, să pichetăm, scapă de noi în 2 ore, eu cred că acum cu pichetatul  și cu mitingul nu se mai rezolvă nimic. Pentru că nu ne ascultă, nu ne bagă în seamă”, a declarat Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj.

O altă nemulțumire a oamenilor din domeniul sanitar este tăierea sporurilor, prevăzută în legea salarizării.

Foto: Facebook Sindicatul Județean Sanitas ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 44 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 2 hours Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 4 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 5 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE