Focus

Spărgători de case specializați: victima nici nu știe că a fost furată

Spargerile locuințelor au ajuns la nivel de artă. Hoții sunt tot mai specializați, au renunțat la forță și folosesc chei potrivite ca să intre în case. Cum? Greu de stabilit. Dar așa se face că, de cele mai multe ori, păgubiții își dau seama abia după câteva zile că sunt victimele unui furt. Spune acest lucru șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Cluj, un om al legii ce lucrează pe astfel de cazuri de mai bine de 5 ani.

„Este îndeobște cunoscut în ultima perioadă că acest fenomen este, există și continuă să producă semnificative prejudicii. Confecționarea unor intrumente care permit deschiderea și chiar închiderea ușilor fără a fi conștiente părțile vătămate că li s-a întâmplat ceva. Este o manieră de lucru pe care am întâlnit-o și o întâlnim. Înainte erau instrumente folosite ca să fie rupt butucul yalei. Întâlnim mai puțin în ultima perioadă acest tip de activitate infracțională”, a explicat subcomisarul Ioan Bogdan, șeful Serviciului Investigații Criminale.

Polițiștii susțin că mai bine de jumătate din furturile din locuințe au loc din cauza neglijenței și nu pentru că hoții intră prin efracție. Un exemplu de neglijență: deschiderea ușii cu ajutorul interfonului, fără nicio verificare. 

O mai bună securizare a locuințelor, cu yale performante și sisteme de supraveghere, ar fi una dintre cele mai sigure măsuri pentru ținerea hoților la distanță, spun polițiștii:

„Ca recomandări pe care noi le facem: în primul rând, de a ne asigura ușa de acces în locuință. Atunci când este vorba de un imobil în spațiu comun, să nu deschidem la interfon fără să știm cine îl accesează, pentru că există persoane care au o altă intenție”, a precizat comisarul Gina Pop, șef serviciu Prevenirea Criminalității.

Oamenii legii susțin că, atunci când sunt în concedii sau plecați din localitate mai multe zile, oamenii nu ar trebui să divulge pe rețelele de socializare astfel de informații, care sunt prețioase pentru infractori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *