Editorial

"Sănătatea" Sănătăţii româneşti

Atenţia, preocuparea şi concentrarea pe o idee, o temă de lucru, un proiect comun, ţin la români cam cât îl ţinea pe tăuraşul acela (desen animat) al lui Walt Disney să miroasă o margaretă şi să alerge un fluture ca să se trezească cu un ac de albină în bot.

Se miră unii, se mai şi enervează, că principalele focare cu COVID-19 sunt spitalele şi nu marile migraţii înapoi spre casă ale celor din Diaspora. Nici măcar focarele descoperite în diverse comunităţi rurale, cu tot cu cel intens dramatizat din Ţăndărei (să nu se vadă mizeria) nu egalează focarele din spitalele, centrele de dializă, căminele de bătrâni, maternităţile Patriei…

Vorba unui prieten: “Hârtiile pe propria răspundere ar trebui în primul rând la plimbarea printre secţiile din spitale și abia apoi pe stradă”.

Cu cât s-au alocat mai mulţi bani, “să modernizeze spitalele”, unor golani politici, şefi de consilii judeţene (precum Gheorghe Flutur la Suceava), cu atât e mai mare focarul de infecţie. “Betoanele” înghit şi banii de şpagă, greu mai pot fi depistaţi – de aceea cele mai mari tunuri la bugete se dau cu “investiţii” în betoane, asfalt, orice fel de “modernizare” ce cu greu se poate cuantifica post-predarea obiectivului. Aşa ne-am procopsit cu averile de neam prost ale baronaşilor politici şi economici locali, nişte indivizi care nu aveau după ce bea apă cu un deceniu sau două în urmă, iar azi au imperii imobiliare. Plecau băieţii şi fetele către politică cu tot ce aveau în dulap pe ei şi se întorceau cu trenul de dresuri.

Aşa ne-am procopsit cu tot felul de drumuri asfaltate, pietruite şi răs-asfaltate, investiţii în Centre de Management Integrat al Deşeurilor, Spitale Galactice de Urgenţă, Centuri Ocolitoare de Oacoale Silvice, Filarmonici cu pereţi din aer comprimat şamd – neterminate după decenii de la “investiţia” iniţială, dar care înghit banul public sub pleoapa căzută vigilent pe “problemă” a procurorilor. Vajnicii magistraţi care se dau jos din pătuţuri să mai ia pe câte cineva de guler numai când le dă indicaţii stăpânul politic.

Pandemia cu COVID-19 este prilejul perfect pentru politicieni pentru a pune în cârca acesteia toate mizeriile trecute. Scriam acum doi ani (degeaba, aşa cum scriem toţi jurnaliştii pentru a veni apoi toţi defecţii mintal să ne judece şi să ne dea indicaţii pretenţioase despre cum să ne facem meseria), citez:

“Ascunderea infecţiilor nosocomiale produce în jur de 80.000 de morţi în spitalele din România, în fiecare an. Asta spun specialiștii. Guvernanții declară “numai” 57.000 de morți doar din motiv de infecții nosocomiale (dar pe parcursul a trei ani)… Nici măcar nu mai e rost de polemică: care cifră este mai reală decât cealaltă (oricum guvernanții mint după cum respiră); e important să știți că, în fiecare zi, cam 200 de persoane îşi pierd viaţa doar pentru că au avut neșansa să se interneze în vreun spital din România. Mai plastic, zilnic se prăbușește câte un avion cu 200 de pasageri prin saloanele spitalelor din România. Și nu există supraviețuitori. Un avion prăbușit pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, de exemplu, ar produce emoție. 200 de morți sunt o catastrofă aviatică ce ar ține prima pagină și i-ar face să urle după vinovați pe toți rezistenții și jurnaliștii de pe statul de plată al serviciilor şi politicienilor. În schimb, 365 de zile de înmulțit cu 200 de “domnu’ Lăzărescu”, morți cu malpraxisul și bacteria în sânge, sunt doar rezultatul unor statistici de nebăgat în seamă. Sunt doar prilejul pentru “raeziarafații” sistemului de a ne vorbi despre competența de care dau dovadă. Și de a rămâne înțepeniți în sistemul pe care-l căpușează împreună cu ortacii lor: cioclii.”

Sănătatea publică nu poate exista în afara existenţei “competenţilor” numiţi politic, indiferent de guvernare, indiferent de câți muribunzi vor fi fiind abandonați din Ambulanțe cu perfuzia în vene, de câți români vor muri nedepistați după accidente, infectați nosocomial și indiferent de câți români au de suferit din lipsă de medicamente, că sistemul de sănătate din România a fost jefuit până la secătuire… Vi se pare normal ca 8 miliarde de euro să se neantizeze anual, iar azi să avem ca principală sursă de infectare cu COVID-19, tocmai spitalele?

Ca observaţie corolară: în trei luni, Măreţul Partid Naţional Liberal a umflat schema publică cu 5000 de noi angajări (în afara celor din timpul decretării stării de urgenţă). Practic au înlocuit “secretarele” PSD cu cele ale PNL.

Prin urmare, acum că noi stăm în case să ne fure tot ei de la Guvernare, poate aveţi timp să vă întrebaţi: cât de sănătoasă a fost vreodată Sănătatea? Cât de sănătoși suntem noi care dăm banii călăilor să ne omoare prin indiferenţă (că şi banii de securi i-au furat)?

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *