In vizor

Școala privată la care învață copilul tău percepe taxă și pe perioada stării de urgență? Ziar de Cluj îți spune ce poți face dacă ești nemulțumit

Scris de 647

Școlile și grădinițele private percep în continuare taxe, deși copiii nu mai frecventează cursurile la unitățile de învățământ, ci se desfășoară online, exact ca în sistemul de educație public. Tot mai mulți părinți sunt nemulțumiți de menținerea taxelor de școlarizare. Ce pot face în această situație? Fie se adresează instanței, fie depun o reclamație la Protecția Consumatorilor. Trebuie să fie atenți însă ce clauze există în contractele pe care le-au semnat cu școala. Inspectoratul Școlar nu poate interveni prea mult în această situație. Cel mult are dreptul să verifice activitatea didactică.

Mama a doi copii care frecventează o grădiniță privată spune că unitatea de învățământ a refuzat să îi restituie taxa pe luna martie. Mai mult, a primit deja factura pe luna aprilie.

„Copiii mei, de 5 respectiv 3 ani, au frecventat o grădiniță privată până când au fost închise unitățile de învățământ datorită situației actuale. Problema este că pe lângă faptul că refuză să ne restituie taxa aferentă lunii martie pentru zilele în care copiii nu au frecventat grădinița, astăzi am primit facturile și pe aprilie, grădinița considerând normal și firesc să ne factureze și noi să îi susținem financiar în această perioadă. Drept este că au facturat o sumă puțin mai mică decât taxa, dar tot nu mi se pare normal. Ce părere aveți? Este normal acest lucru, să ni se factureze un serviciu neprestat?”, ne-a scris, în urmă cu câteva zile, o cititoare.

Astfel de sesizări apar în număr tot mai mare în mediul online. Unii au cerut ajutorul Primăriei, dar trebuie să știe că administrația publică locală nu are ce să facă în acest caz din moment ce este vorba despre școli și grădinițe private.

Citește și:

Părinții clujeni trebuie să achite în continuare taxele la creșele și grădinițele private

Reprezentanții școlii private la care face referire cititoarea noastră nu au oferit niciun punct de vedere, deși au fost apelați zile la rând de către redactorul Ziar de Cluj. La fel au procedat și reprezentanții altor unități școlare private din Cluj-Napoca.

Părinții trebuie să fie atenți ce conține contractul pe care l-au semnat cu școala. Dacă consideră că sunt încălcate prevederile din contract pot să facă o sesizare la Protecția Consumatorilor. Comisariatul din Cluj a primit deja o reclamație pe această temă și urmează să fie analizată în perioada următoare.

„Urmează să verificăm tot ce înseamnă partea de contract. Noi am mai verificat și acum doi ani tot ce ține de contractele școlilor private din Cluj. Acum vom face verificări coroborat cu ordonanețele militare și vom vedea ce măsuri vor fi luate. Oamenii pot depune reclamații. Conform Ordonanței 27 oricine poate face acest lucru, nu este îngrădit acest drept. Procedura este acum puțin diferită pentru că reclamațiile se pot depune pe site-ul ANPC, www.anpc.ro, unde se dă un număr de înregistrare sau se trimite prin poștă cu confirmare de primire sau prin fax. Cel mai indicat este site-ul ANPC”, a afirmat comisar Lucian Rus, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Cluj.

De asemenea, mai există varianta instanței. Pot să dea în judecată școala dacă se consideră neîndreptățiți. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean precizează că nu poate intereveni foarte mult în relația părinți – școli private deoarece este vorba de agenți comerciali privați.

„Noi nu avem niciun mijloc de control. Putem monitoriza activitatea lor didactică, educațională, calitatea activităților de învățare, dar pe aspectele financiare, pentru că ele sunt organizate ca societăți comerciale, nu putem să intervenim. Nu știu ce relații contractuale au cu părinții, ce clauze sunt în contracte. Este o problemă economică pe care pot să o rezolve fie în instanță, fie cu o reclamație la Protecția Consumatorilor. Dar mai întâi trebuie văzut ce fel de contracte au semnat”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 8 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 9 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 9 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 12 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 13 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 23 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE