In vizor

Cum îi va sprijini Primăria pe clujenii care ar putea rămâne fără casă și masă?

Scris de 446

În urma diminuării veniturilor sau a pierderii locurilor de muncă, unii clujeni ar putea rămâne, în următoarea perioadă, izolați în case, fără resurse de hrană. Cei care până acum trăiau de la o lună la alta, de la un salariu la altul, într-unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, își vor epuiza în curând bruma de economii (dacă o aveau) și nu vor mai avea bani pentru a își cumpăra mâncare, pentru a își plăti chiria sau utilitățile.

Avem poate cel mai scump oraș din țară, dar și cea mai darnică primărie – până acum, banii publici erau împărțiți cu nemiluita către toate festivalurile, festivăluțele, inițiativele private și manifestările publice, cu sau fără rost. Ajunsesem să avem festival de dormit în parc pe banii publici, pistă de pământ pentru mașinuțe de jucărie amenajată cu zeci de mii de euro și tot felul de aiureli și de aberații propuse pentru finanțare sau bugetate consistent deja de către o municipalitate care părea că se scaldă în banii pe care, prisosindu-i, îi împărțea în stânga și-n dreapta, după cum se trezea fiecare să ceară, pentru a-și mai transforma în realitate câte-o fantezie.

Acum, că a venit peste noi pandemia și s-a terminat cu paranghelia, Ziar de Cluj le-a solicitat reprezentanților Primăriei să ne informeze ce măsuri sociale a pregătit municipalitatea orașului de 5 stele pentru clujenii care, în următoarea perioadă, ar putea rămâne fără resurse de hrană, să ne spună dacă cei care nu își mai permit să își cumpere mâncare vor primi ajutoare alimentare pe timpul stării de urgență și de sărbătorile de Paște.

Primăria ne-a transmis că are la dispoziție resurse reglementate legal, clujenii putând beneficia de acestea după depunerea unor documente online, până la depunerea dosarelor, solicitanții fiind sprijiniți de către organizațiile partenere ale DASM, pentru asigurarea necesităților traiului:

„Primăria municipiului Cluj-Napoca prin intermediul Direcției de Asistență Socială și Medicală are la dispoziție resurse care provin din reglementări legale în vigoare:

– Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile și completările ulterioare care permit acordarea unui ajutor social în cuantumul prevazut de Art 4 alin (2) din această lege, persoanelor singure/familiilor cu domiciliul/resedința în municipiul Cluj Napoca;

– Legea nr. 277/2010 privind alocația de susținere a familiei, cu modificările și completările ulterioare, care permite acordarea unei forme de sprijin (financiar) pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani, în cuantumurile prevăzute de Art. 5 din legea menționată;

– Legea nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social, care permite acordarea de servicii (masă în regim de gratuitate sau în regim de plata unei contribuții de 30% din venitul pe persoană, fără a depăși costul meselor servite, calculat pe aceeași perioadă) categoriilor prevăzute la art. 2 din legea menționată;

– Hotărârea de Consiliu Local nr. 70/2018, modificată prin HCL nr. 111/2018 care permite acordarea de ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare și excluziune socială, rezidente pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Pentru aceste beneficii/servicii este nevoie de depunerea unor documente din partea beneficiarilor, acte, care pot fi trimise și online, accesând următorul link: http://dasmclujnapoca.ro/formulare/, iar informații suplimentare pot fi obținute de la numerele de telefon ale DASM –  0264563052, 0372798757, 0372799746.

Toți cei care sună la Direcția de Asistență Socială și Medicală sunt informați despre beneficiile/serviciile pe care le pot accesa. Până la completarea dosarelor cu actele necesare, toți solicitanții sunt sprijiniți de către organizațiile partenere ale DASM în vederea asigurării celor necesare traiului de zi cu zi. Un aspect important de menționat este faptul că sunt luate în calcul veniturile de pe luna anterioară depunerii cererii.

De asemenea, Direcția de Asistență Socială și Medicală a încheiat parteneriate/inițiative locale cu mai multe asociații/organizații neguvernamentale, precum: Beard Brothers, Masa pe roți de la Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația Filantropică Medicală Creștină Christiana, filiala Cluj.

În acest context, municipalitatea clujeană a alocat resurse financiare considerabile, în valoare de 2.570.615 lei pentru asociații care dezvoltă proiecte sociale, precum: Fundația ”Familia Sfântă” , Asociația Alianța Română de Prevenție a Suicidului sau Asociația ”Sfântul Nectarie” Cluj.

Pe lângă aceste asociații și fundații, au fost repartizate fonduri pentru 41 de unități de asistență socială, în conformitate cu prevederile Legii nr. 34/1998, prin intermediul Direcției de Asistență Socială și Medicală. Printre acestea se numără: Asociația de Autism Transilvania, Asociația Caritas Eparhial Greco Catolic, Asociația Filantropică Medical Creștină Christiana – Filiala Cluj-Napoca, Asociația Preventis, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului, Organizația Creștină ”ECCE HOMO”, Serviciul de Ajutor Maltez în România, Uniunea Creștină din România și alte astfel de unități.

Aceste proiecte sociale sunt foarte importante și sprijină comunitatea clujeană în contextul adoptării de măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Coronavirus (COVID-19)”, au precizat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Așadar, dacă vă confruntați cu grave lipsuri financiare, apelați la numerele de telefon ale DASM, pentru a fi ajutați să treceți peste această perioadă dificilă.

Ne puteți transmite modul concret în care v-a ajutat – sau nu – Primăria, la adresa de email florin@ziardecluj.ro.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 6 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 8 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 9 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 9 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 9 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE