Sanatate

Sănătatea, în COLAPS FINANCIAR. Majorările salariale nu mai pot fi susținute: „S-a intrat într-o criză”

Problemele legislative lovesc direct în sistemul medical: unitățile sanitare din Cluj, dar și de la nivel național, s-ar putea confrunta cu micșorarea fondului de salarii ori cu îndatorarea unităților sanitare. Majorările salariale aferente angajaților din sistem nu pot fi suportate din bugetele spitalelor. Deocamdată, nici ministerul Sănătății și nici Casa de Asigurări de Sănătate nu au venit cu soluții. 

Concret, salariații din sănătate beneficiază în fiecare an de majorări ale salariului brut pentru a ajunge la nivelul majorărilor salariale promise anul trecut de Guvern, pentru anul 2022. În fiecare an, la salariul de bază se adaugă o pătrime din diferența salariului din 2018 față de salariul de care ar trebui să beneficieze în 2022.

„În fiecare an, începând din 2019 până în 2022, se creşte la bugetari cu 25% din diferenţă la salariu. Atenţie, ce înseamnă această diferenţă, pentru că au fost multe confuzii în ultima perioadă, s-a spus că se creşte cu 25% pe brut, de la 1 ianuarie. Nu, este 25% din diferenţă. De exemplu, eu am acum un salariu, să zicem, de 2.000 de lei şi în grilă, în lege, este scrisă o cifră de 6.000 de lei care ar trebui să fie salariul meu în 2022. Asta înseamnă că diferenţa între ceea ce am acum în plată şi ceea ce urmează să primesc în 2022, când este intrarea efectivă a legii în vigoare, este de 4.000 de lei. 25% din această diferenţă înseamnă 1.000 de lei creştere în fiecare an”, explica Lia Olguța Vasilescu în perioada în care a condus Ministerul Muncii. 

Aceste majorări anuale apasă greu pe bugetul fiecărui spital în parte. Practic, managerii din toată țara cer soluții de la Ministerul Sănătății pentru susținerea acestor diferențe de plată. Altfel, recunosc ei, spitalele pe care le conduc vor intra în găuri financiare majore și în imposibilitatea de a mai achita salarii, furnizori sau utilități. 

După cum recunoaște Ștefan Roman, președintele sindicatului Sanitas Cluj, sistemul sanitar se confruntă deja cu o criză financiară enormă care afectează atât pacienții, cât și cadrele medicale.  

 „În primul rând, situația este general valabilă.

 Într-al doilea rând, creșterile salariale din sănătate au fost susținute parțial prin transfer, din bugetul statului către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, folosindu-se termenul de „influențe”. 

Anul trecut au beneficiat două categorii profesionale din sistemul sanitar de majorări salariale: medicii și asistenții medicali. Anul acesta au beneficiat de o creștere salarială de o pătrime sau de 25% din diferența de salariu de la nivelul lunii decemrbie 2018 și salariul la care ar fi trebuit să ajungă în anul 2022. Adică, din această diferență, au primit 25%. Urmând ca în anii următori să primească iarăși câte o pătrime. 

Ori această majorare salarială pentru restul personalului pe acest an n-a fost urmată de „influențe” sau de acele transferuri de bani, care trebuiau date prin Casele de Asigurări de Sănătate.

Ca atare, în acest an, și având în vedere faptul că încă nu s-au încheiat contractele cu Casele de Asigurări, conform unor acte normative eleaborate de Ministerul Sănătății și CNAS, aceste contracte se vor încheia undeva la nivelul lunii iulie 2019.

Astfel, unitățile sanitare funcționează cu o a 12-a parte din contractul pe care l-au avut cu Casa de Asigurări anul trecut. 

Neprimind „influențele” salariale pe acest an, s-a creat și se creează un dezechilibru financiar, care în cele din urmă se răsfrânge atât asupra pacientului, cât și asupra salariaților”, a declarat președintele Sanitas Cluj, Ștefan Roman, pentru Ziar de Cluj.

“Aceste „influențe” financiare ne vor crea probleme dacă nu se va găsi o soluție de asigurare a lor din venituri de la Ministerul Sănătății sau de la Casa de Asigurări de Sănătate. Anul trecut, ele au fost asigurate de către Minister prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale, dar, din ianuarie 2019, lucrurile s-au schimbat.

Avem doar două soluții: ori vom primi în continuare sumele necesare de la Fond ori va trebui să se majoreze tariful per pacient pe care CAS îl decontează”, a susținut azi și managerul Spitalului Județean din Craiova, Eugen Georgescu. 

Întrucât ministerul Sănătății nu a mai prevăzut transferul către Casa Națională de Sănătate a „influențelor” salariale, unitățile sanitare se află în pragul unui colaps:

 „Majorarea tarifului per pacient nu a fost făcută de ani de zile. Se merge cu același tarif pe cazuri. 

Ori, având în vedere faptul că prin lege erau stabilite aceste majorări salariale, firesc ar fi fost ca pentru sectorul sanitar Guvernul să fi prevăzut în afara celei de-a 12-a părți care se plătește până se încheie contractul cu Casa, și „influențele” salariale sau sumele necesare pentru aceste transferuri. 

Astfel încât să nu se intre într-un dezechilibru finanicar în care deja au intrat unele unități sanitare”, a adăugat Ștefan Roman. 

În lipsa identificării unor soluții pertinente, drepturile salariale ale angajaților din sistemul sanitar nu vor putea fi acoperite în integralitate:

„O situație în care să nu se poată plăti în totalitate drepturile de natură salarială ale angajaților, să nu se poată achiziționa medicamente, să nu se poată achiziționa materiale sanitare.

 Acest risc există. 

A fost o primă întâlnire cu prim-ministrul României, urmează o a doua întâlnire, probabil mâine, tot în cancelaria primului-ministru, unde să participe și ministrul Sănătății, ministrul Muncii, ministrul Finanțelor Publice, dar și președintele CNAS pentru identificarea soluțiilor care să ne scoată din această criză, căci deja s-a intrat într-o criză”.

Probleme sunt și la nivelul județului Cluj, în unele unități sanitare din Huedin, Turda etc.

Situația de criză în privința drepturilor salariale ale angajaților din sistemul sanitar se regăsește la nivel național. 

 

sursa foto: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *