In vizor

Salvamontistii clujeni salveaza vieti cu o Dacia papuc

Salvamont Cluj detine doar “un Mitsubischi si doua rable”, iar din cei 75 de membri abia 13 sunt angajati. Restul sunt voluntari care contribuie cu masinile personale la actiuni. In plus, chiar daca salvamontistii sunt cei mai indreptatiti sa ajunga primii la accidentele montane, SMURD-ul si jandarmii le-o iau, aproape de fiecare data, inainte.

In timp ce, puse pe ganduri de incidentul tragic din muntii Apuseni, autoritatile locale din alte judete au decis ca anul acesta sa mai aloce niste bani pentru dotatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si ale Salvamont, salvatorii montani din Cluj circula cu rable si au dotari minime.

Toata averea Serviciului Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj (SPJSSCj) consta in trei masini – Mitsubishi, Dacia papuc si Peugeot Partner de 2 locuri – 9 targi (pentru partie, interventie in zona montana, Lopata si salvaspeo), o masina de gaurit pe acumulatori si echipament de protectie si de lucru variat. Cu aceste dotari, ei trebuie sa actioneze pe toata raza judetului Cluj, mai putin suprafata administrativa a comunelor Margau, Belis, Sacuieni si Poieni unde actioneaza serviciul local Vladeasa.

“Nu stam foarte rau la capitolul medical si la capitolul echipamente. Anul trecut am primit o masina Mitsubishi, deci facem bani in directia cea buna. Sunt servicii care stau mai rau in tara, dar sunt si altele care stau mai bine”, spune Gheorghe Fratila, seful Salvamont Cluj.

Din momentul in care sunt alertati prin sistemul 0-SALVAMONT sau 112, salvamontistii parasesc bazele in mai putin de 10 minute, dotati cu truse de prim-ajutor, echipament de transport si, cel mai important, cu unitati GPS.

“Avem, in continuare o masina Dacia Papuc, e veche de 10 ani. I-am facut tot felul de reparatii, nu e o masina pe care sa ne bazam, dar dar si-a facut treaba pana acum”, mai spune Fratila.

Mai mult decat oricand, dupa tragedia din Apuseni, salvamontistii clujeni isi doresc sa intre pe lista de alertare a judetului.

“Ne dorim ca la accidentele montane, de genul turistilor rataciti sau alte asemenea cazuri, sa fim alertati noi prima data. Sunt chestii de bun simt pe care ar trebuie sa le faca Salvamontul. La un accident in Cheile Turzii ne-am trezit cu Smurd-ul la fata locului, desi noi avem permanenta acolo. La altele sunt anuntati jandarmii inaintea noastra si nu e ok. Suntem prieteni, ne intelegem bine, nu avem problem, dar consideram ca suntem mai indreptatiti sa actionam in zona montana”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Gheorghe Fratila.

sursa foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *