Din oras

Peditel resuscitat la UPU Cluj: sfaturi medicale pentru parinti prin telefon

Primul serviciu de consiliere medicala pediatrica functioneaza, in premiera nationala, la Spitalul de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca. Parintii pot apela numarul 1791, in regim de urgenta, 24/7. In primele trei zile de cand a fost pus in functiune, Peditel a primit cateva zeci de apeluri.

Call-center-ul pediatric a fost resuscitat, la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii de la Cluj, in 27 ianuarie, cu o intarziere de aproape o luna fata de data la care fusese programata lansarea Peditel.

“Este un serviciu de sfat medical la care mamele pot suna ca sa obtina niste recomandari vizavi de ce trebuie sa faca atunci cand copilul are unele simptome ca de exemplu febra, tuse.  Atunci cand copilul lor are o problema, la acest numar de telefon le raspunde un medic ce le da un sfat si le indruma ce anume sa faca”, a explicat coordonatoarea Peditel, medicul Daniela Dreghiciu.

La celalalt capat al liniei telefonice se afla medici pediatri care fac recomandari. Doctorii atrag atentia asupra faptului ca serviciul nu trebuie confundat cu numarul de urgenta 112. Call-center-ul este doar o linie telefonica de sfaturi medicale pentru parinti.

 

Cei 30 de doctori clujeni care se raspund la Peditel au fost trainuiti pe parcursul catorva luni, dupa niste protocoale din strainatate. In evaluarea telefonica exista un set de intrebari la care parintii trebuie sa raspunda.

“Se pun niste intrebari care pe noi ne ajuta in a decela niste semnale de alarma ca sa fim siguri ca acel copil nu are semne care sa ne sugereze o boala severa. De aceea mamele trebuie sa aiba rabdarea sa raspunda la unele intrebari, dupa care medicul care este la capatul firului da niste recomnadari. Daca situatia copilului este evaluata telefonic ca fiind grava, noi sunam la 112 si trimitem ambulanta la domiciliu. Daca exista situatii in care copiii au nevoie de un consult medical imediat, atunci sfatuim mama sa aduca propriul copil la un serviciu de garda, sau exista situatii in care mama poate administra la domiciu niste medicamente simptomatice, nu e vorba de antibiotice – medicamente pentru tuse, pentru febra, pentru urticarie”, a continuat coordonatoarea Peditel.

Serviciul, creat in premiera in Romania, este destinat oricarui parinte care doreste sa obtina un sfat medical cu privire la o situatie de urgenta fara risc vital a copilului sau, poate intra in legatura cu un medic abilitat sa ofere primele sfaturi, pana la prezentarea copilului pentru consultul medical.

“Noi ne bazam pe ceea ce evalueaza mama. Acesta nu e un consult e doar un sfat. In consecinta nu este urmat de un diagnostic. Pentru diagnostic trebuie sa si consultam copilul. Este vorba de un sfat si este sfatul unui profesionist in ceea ce priveste medicamentul administrat si dozele administrate. Nu este un serviciu adresat mamelor speriate. Este un serviciu care le ajuta sa administreze niste medicamente la domiciliu ca sa analizeze starea copilului. Nu este un diagnostic”, precizeaza Draghiciu.

Numarul scurt 1791 a fost alocat si este functional inca din 21 decembrie. Serviciul de asistenta medicala telefonica s-a impotmolit de doua ori in acest an, datorita unor impedimente tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *