In vizor

Ministrul Sanatatii: Raed Arafat a coordonat toata operatiunea din Muntii Apuseni

Ziuanews.ro a publicat un material de presa in care arata ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat pentru un post de radio ca operatiunile de salvare in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni au fost coordonate de Raed Arafat. Totodata, din datele puse la dispozitie de Inspectoratul General de Aviatie din MAI, doctorul Raed Arafat a mintit atat cu privire la motivele intrarii avionului SMURD in reparatii, cat si la orele de zbor.

Scandalul interventiei pentru salvarea victimelor este departe de a fi stins, arata Ziuanews.ro. In timp ce toata lumea arata cu degetul spre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, – care coordoneaza Sistemul Unic 112 – apoi catre Armata, – care desi are o unitate de radiolocatie pe Muntele Mare, nu a transmis coordonatele avionul prabusit, fiindca nimeni nu i le-a cerut – apare si declaratia ministrului Eugen Nicolaescu, care spune ca, in cadrul misiunii de salvare, cap limpede a fost doctorul Raed Arafat, secretar de stat in minister si coordonator SMURD.

Nicolaescu: „Imediat, secretarul de stat Arafat a preluat coordonarea”

Despre accidentul aviatic, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca ii pare rau „ca s-a ajuns atat de tarziu, pentru ca daca se ajungea intr-un termen mai scurt, echipele medicale poate ar fi dat o sansa celor doi oameni care au murit, din pacate. (…) Eu pot sa va spun doar ca, din punct de vedere al Ministerului Sanatatii, din clipa in care s-a aflat, coordonarea intregii actiunii a trecut in mana secretarului de stat Raed Arafat cel care coordoneaza activitatea de urgenta si, impreuna cu directorul Agentiei Nationale de Transplant, care se simtea intr-un fel implicat in aceasta actiune, pentru ca agentia facuse comanda pentru aceasta cursa, deci imediat, secretarul de stat Arafat a preluat coordonarea. Am fost informat, cred ca din jumatate in jumatate de ora, am convenit ce echipe sa se deplaseze acolo, in ce structura, cine sa fie coordonator din partea teritoriala si probabil ca ati vazut ca noi, conform procedurilor, n-am comunicat nimic pana cand nu s-au gasit ranitii si-n acea clipa, coordonatorul de zona desemnat de Raed Arafat, domnul doctor Borcea, a facut primele comentarii medicale si dansul a fost coordonator pana la poarta spitalului din Cluj, cand coordonator a intervenit pe post doamna doctor Golea, sefa Serviciului de Primiri Urgente de la Cluj. Deci, din punctul nostru de vedere, Raed Arafat a aplicat toate procedurile prevazute in norme pentru asemenea situatii”, a declarat, miercuri, 22 ianuarie, ministrul Sanatatii, la Radio France Internationale.

De altfel, doctorul Raed Arafat a aflat despre producerea evenimentului la numai cateva minute dupa ce avionul s-a prabusit. Conform datelor din raportul inaintat prim-ministrului Victor Ponta, la ora 16.05, secretarul de stat Raed Arafat l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU, general de brigada Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate intre doctorul Zamfir – membru echipa aeronava, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) si dr. Zota (Agentia Nationala de Transplant).

Avionul SMURD s-a stricat, nu este in revizie

Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI a raspuns unei solicitari ZIUAnews privind cursele efectuate cu avionul SMURD, duratele acestora si motivele pentru care aeronava se afla la Aerostar Bacau. „Conform manualului de mentenanta al avionului, aeronava a fost introdusa in lucrari de mentenanta periodice-obligatorii, ce sunt realizate dupa 300 de ore de functionare la celula si motoare”, sustine Inspectoratul de Aviatie.

Intr-o emisiune la Antena 3, pe 22 ianuarie, doctorul Raed Arafat a spus: „Noi l-am predat Ministerului de Interne ca sa fie folosit gratuit in folosul oamenilor. Avionul a avut 150 de ore de zbor, din care peste 130 de ore au fost in misiune, deci a fost un avion folosit intens. Avionul a intrat in revizie pe 21 decembrie 2013 la Aerostar Bacau, cand s-au terminat orele de zbor. In 6 ianuarie am primit o hartie care arata care este orarul de lucru la avion, iar azi am primit o hartie care ne-a prezentat toate materialele folosite pentru a putea emite factura. Avionul nu este ca o masina ca sa spui ca poti merge mai departe si fara o piesa importanta. Noi asteptam o piesa importanta din SUA.”
Inspectoratul de Aviatie spune ca piesa defecta face parte din sistemul de degivrare a motorului drept si urmeaza a fi montata saptamana aceasta. Totodata, IGAv mentioneaza ca avionul SMURD a efectuat 64 de misiuni, a caror durata totala a insumat 131 de ore si 26 de minute. „Pe timpul cursului de pregatire si calificare a personalului Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI, pe tipul de avion Piper Cheyenne III PA-42, aceasta aeronava nu se afla in patrimoniul IGAv, mentenanta fiind asigurata de operatorul care o detinea la vremea respectiva.”

Raed Arafat a declarat in cadrul unei emisiuni, de la Antena 3, moderata de Radu Tudor, subalternul sau de la Fundantia pentru SMURD ca: „Avionul alb este in hangar si are numarul de imnatriculare civil pe el, cel al SMURD este la Bacau. Acest avion este aici si daca le punem unul langa celalalt, si la un moment dat asta vom face asta, vom arata ca artiolul este fals. Astfel de articole imprastiate nu fac decat sa-si bata joc de banii populatiei”.

In articolul legat de cele doua avioane, noi nu am afirmat ca este unul si acelasi avion, ci ca exista coincidente intre cele doua aeronave: acelasi numar de ore, proprietar tot o firma din Austria, acelasi fabricant, amandoua nu mergeau, iar cel despre care dumneavoastra spuneti ca este in revizie, de fapt este stricat. Ati mintit cu privire la numarul de ore deoarece raspunsul MAI spune clar: s-a stricat sistemul de degivrare de la motorul drept.

In ceea ce priveste modul in care a dezinformat secretarul de stat Raed Arafat, aruncand cuvinte batjocoritoare asupra publicatiei ZIUAnews, ii atragem atentia demnitarului ca orice fel de afirmatie trebuie dovedita pentru a nu provoca daune iremediabile. Consideram ca afirmatiile secretarului de stat Raed Arafat sunt pur si simplu manipulatorii.

(Material preluat din publicatia Ziuanews.ro)

Foto: radiomures.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *