Politica

Salariul minim crește de la 1 octombrie: câți bani ne vor rămâne în buzunare? Cât va considera statul că nu-i trebuie pentru pilele, cunoștințele și relațiile sale

Ionescu e angajat și, la primirea salariului, plătește 10% impozit, 25% CAS și 10% CASS – după care, cu ce rămâne, se duce la magazin și, pentru cumpărături de 100 de lei, plătește 119 ca să fie și de TVA – așa s-a hotărât că ”se cuvine”.

Cât fac toate taxele astea la un loc?

Atât încât statul ia mai mult de jumătate din munca lui Ionescu.

Apoi, statul cheltuie acești bani pe proiecte care „sună bine pe hârtie” și constată că nu-i ajung.

Mai vrea.

Cât ne costă Ministerul familiei și la ce ne folosește?

”Decât” la sinecuri politice.

Așa că această ”creștere” a salariului minim pe economie de la 1 octombrie, cu o nouă creștere a acestuia de la 1 ianuarie 2024, în lipsa unor reduceri de taxe șiimpozite pe muncă, sunt doar o altă modalitate a statului de a sta cu mâna în buzunarul cetățeanului.

Ca să fie clar, din cei 300 de lei cu care crește salariul minim brut de la 1 octombrie 2023, angajații din România vor rămâne la salariul net cu doar 93 de lei, restul de 207 lei vor merge la stat sub formă de taxe.

Dacă trendul de majorare al salariului minim brut se va păstra și în ianuarie, atunci brutul va ajunge la 3.750 lei, iar netul, adică ceea ce ia efectiv angajatul în mână, va ajunge la 2.231 lei. Această creștere înseamna un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului. Statul ia din munca cetățeanului mai mult decât dă.

Măsuri agreate luni seară în coaliția de guvernare:

1. Impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

2. Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente

3. TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, dulciuri,

3. Nu va exista niciun produs sau serviciu cu TVA mai mare de 19%

4. Impozitul pe venit va rămâne 10%

5. Impozitul pe profit va fi tot de 16%

6. TVA rămâne la 5% pentru energia termică

7. TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută

Cum vă ziceam, nimic despre pensiile nesimțite, nimic despre sinecurile politice nesimțite!

CITEȘTE ȘI:

LA POPORUL LĂUDAT SĂ TE DUCI CU SACUL CU TAXE. Marcel Boloș: Avem un acord de principiu în coaliție pe un pachet de trei măsuri, privind reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii fiscale și ajustarea fiscală. Nimic despre pensiile nesimțite