Politica

LA POPORUL LĂUDAT SĂ TE DUCI CU SACUL CU TAXE. Marcel Boloș: Avem un acord de principiu în coaliție pe un pachet de trei măsuri, privind reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii fiscale și ajustarea fiscală. Nimic despre pensiile nesimțite

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni seara la Digi24, după ședința liderilor coaliției de guvernare, că s-a ajuns la un acord de principiu pe marginea pachetului de consolidare fiscal-bugetară care prevede trei măsuri generale. O decizie privind asumarea răspunderii Guvernului se va lua până la jumătatea lunii septembrie, astfel încât măsurile să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Există  un pachet cu trei măsuri generale în privința consolidării bugetului general de stat, a explicat Boloș:

  • Prima măsură prevede reducerea cheltuielilor, care ține de respectul pe care trebuie să-l purtăm folosirii banilor publici.
  • A doua măsură prevede combaterea evaziunii fiscale și o colectare mai bună a impozitelor și taxelor pe care le avem de administrat la bugetul public
  • A treia măsură vizează ajustarea fiscală, care implică prevederi fiscal-bugetare pe care le-am dezbătut și în această seară, și în privința cărora am avut și un dialog deschis cu Comis Europeana

Supărarea liberalilor pe motiv că n-ar fi fost informați despre ceea ce conțin aceste măsuri fiscale poate fi legitimă, într-o oarecare măsură, a spus ministrul Marcel Boloș, explicând că era imposibil ca prevederile să nu sufere modificări, având în vedere dialogul purtat cu Comisia Europeană, în baza angajamentului asumat de România prin PNRR.

”E o supărare fundamentată, dar nici nu se putea discuta pachetul de măsuri în prealabil pentru că a suferit modificări, în relația avută cu Comisia Europeană. De la Comisie venim cu o solicitare de măsuri suplimentare, iar coaliție trebuie să își asume o decizie politică. E lesne de înțeles că discuțiile pe fond puteau să aibă loc după ce acest pachet a fost consolidat și agreat. A fost agreat de coaliție, cel puțin la discuția avută pe marginea acestui pachet cu Comisia Europeană, raportat la angajamentul pe care ni l-am asumat care ne-am asumat prin PNRR”, a comentat Boloș.

El a adăugat că o decizie privind asumarea răspunderii pe acest pachet se va lua până la jumătatea lunii septembrie, dar data de implementare nu va fi mai devreme de 1 ianuarie 2024.

Desrpre prevederile pachetului de consolidare fiscală, Boloș a spus că era nedrept ca întreaga povara a reformelor să se reverse doar asupra mediului de afaceri, aspect care a fost discutat și la întâlnirea liderilor coaliției de luni seara

”Nu ne dorim să facem un sistem agresiv, care sa-i gonească pe investitori. În privința microîntrepinderilor nu se trece acel red line al plafonului indicat și de liberali. Nicio cotă de TVA peste 19%, cu mențiunea că sutem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA. Avem cotă unică de impozit pe profit de 16% și cotă TVA de 19%, sunt măsuri atractive pentru investitori, comparativ cu ce se întâmplă în alte țări europene. Avem această înțelegere, ca aceste cote să fie mențiune și să putem sa avem o abordare pe termen lung pentru a atrage investiții și a proteja populația”, a mai comentat Boloș.

Să încercăm să lămurim ce bolojește ministrul Boloș:

1  Numai un nesimțit ordinar poate să dea din gură despre ”respectul banilor publici”, fără să spună nimic despre tăierea pensiilor speciale (1% din PIB!!!! Asta în timp ce bugetul învățământului este 2,5% din PIB, toată cercetarea din România primește 0,17% din PIB.) și reducerea cu cel puțin a 200.000 de posturi din administrație (în acele Agenții, Direcții, Comitete și Comiții inventate pentru curvele, pilele, cunoștințele și realțiile lor) și azvârlirea afară din funcții deținute în CA-uri și AGA a acelorași curve, pile, cunoștințe și relații politice.

2 Ce fel de acord și-a dat PNL (cel de la Cotroceni?), fără a avea în față efectele fiecărei masuri contestate, fără să vină cu alternative și fără să știe cu ce le vor înlocui? Ce se vede până acum este că PSD a simulat că se consultă, iar PNL a simulat că se opune! Atât de tare se opune că i-a dat un cec în alb lui Ciolacu să facă ce știe mai bine: nimic bun.

3. Cetățenii care muncesc (burjuii, privații,amărăștenii) și care suporta efectele acestor ”bolojeli”, nu contează, părerea lor este ca bâzâitul muștei în urechea boului. Cum se combate evaziuane, când corupția este în floare? Când șefi de la ANAF înfundă pârnaia de săraci și cinstiți ce au fost, când nu mai poți deosebi polițistul de mafiot (poate numai prin faptul că mafiotul mai are onoare, polițistul corupt, nu)… Cine face combaterea evaziunii, când celmai mare evazionist fiscal, prin firmele în care-i zac în sinecură curvele, pilele, cunoștințele și relațiile, este chiar statul român? Așa cum se combate traficul și consumul de droguri cu slujbași băuți și drogați la volan, așa ca fostul șef al BCCO București care tocmai ce a ucis o femeie, a rănit o alta și a lovit cinci mașini în Popești Leordeni? Un stat în dezorganizare va ”combate” corupția  cu corupții săi, producând doar abuz asupra celor care nu se pot apăra.

Prin urmare, se poate ”boloji” orice, datul din gură nu-i costă, ci ne costă. Cât timp Coaliția nu ne vorbește despre cum dispar pensiile speciale, cum se va face recuperarea prejudiciilor (din sentințe definitive și irevocabile – inclusiv banii prejudiciu constatat și revendicat găunosului șef al statului nu s-au recuperat, ce să mai vorbim despre cei de la Dan Voiculescu șamd; rambursările ilegale de TVA, scutirile și derogările acordate curvelor, pilelor, relațiilor și cunoștințelor economice ale politicienilor), cum se va face restructurarea agentiilor, ”institutelor” furnizoare de rente și atât, asistăm doar la azvârlire de vorbe în vânt.

Și, sincer, ar trebui ca și acest popor să se mai deștepte, să-i scupe cu șampila-n bot pe acești nemernici în 2024.