Analiza

Salarii mai mari la Compania de Transport Public Cluj-Napoca: 92 MILIOANE LEI s-au cheltuit, anul trecut, pentru cei peste 1.100 de angajați. Șefii companiei își țin averile și veniturile la secret

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, al cărei unic acționar este Municipiul Cluj-Napoca, a raportat, la finalul anului trecut, date financiar-contabile mult mai bune decât în 2020. De la pierderi de milioane bune de lei în urmă cu doi ani, în 2021 a ajuns la un profit net serios.

Un aspect interesant este creșterea cheltuielilor cu salariile, deși numărul angajaților a scăzut. Aceasta înseamnă că veniturile angajaților au crescut. De asemenea, s-au majorat și cheltuielile cu contribuțiile sociale.

Raportul financiar contabil întocmit de conducerea CTP Cluj-Napoca va fi prezentat în ședința de Consiliu Local de astăzi.

VENITURI TOTALE

Astfel, potrivit documentului menționat, cifra de afaceri netă a Companiei de Transport Public a fost, anul trecut, de peste 152 milioane lei, față de 130,2 milioane lei în anul 2020.

Veniturile înregistrate de CTP Cluj-Napoca anul trecut din transport de călători au fost de 148,6 milioane lei.

CHELTUIELI CU SALARII

În 2021, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la suma totală de aproape 92 milioane lei, cu 4 milioane lei mai mult decât în urmă cu 2 ani.

Din suma totală, 88,2 milioane lei este valoarea cheltuielilor cu salariile angajaților în 2021, mai mult cu aproximativ 3 milioane lei decât în 2020, iar 3,7 milioane lei au fost cheltuiți pentru asigurările sociale (mai mult cu aproximativ 1 milion lei decât în 2020).

La finalul anului 2021, compania condusă de Liviu Neag avea 1168 de salariați, mai puțini cu 94 decât la sfârșitul anului 2020.

În 2020, câștigul mediu per salariat era de aproximativ 6.000 lei. Tot în urmă cu doi ani, salariile angajaților au fost majorate. Creșterea salariilor din anul 2020 a fost motivată de aspecte precum creșterea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2020 și majorarea tichetelor de masa de la 1 martie 2020 la valoarea de 20 de lei.

La acest capitol, trebuie menționat faptul că Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca nu și-a făcut publică niciodată declarația de avere, deși legea prevede clar acest lucru.

După exemplul său, la fel a procedat și Cosmin Hărdău, directorul economic al companiei. Nici declarația sa de avere nu este disponibilă nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, nici al Companiei de Transport Public și nici al Primăriei Cluj-Napoca.

PROFIT

2021 a fost un an mult mai bun pentru CTP Cluj-Napoca decât 2020 din punct de vedere al profitabilității. Astfel, anul trecut, CTP Cluj-Napoca a declarat un profit net de aproape 2,5 milioane lei, în timp ce în 2020 a avut pierderi de aproape 5 milioane lei.

“Ca urmare a pandemiei declanșate în martie 2020, activitatea de transport a companiei a suferit masiv din pierderea unei părți consistente a clienților în cursul anului, cu efectiv în diminuarea veniturilor. În același timp, s-a menținut un parc de transport cât mai activ pentru a asigura călătorilor o spațialitate suficientă în interiorul mijloacelor de transport, din motive de siguranță, ceea ce a dus la o diminuare a costurilor, dar nu în aceeași măsură cu reducerea veniturilor”, scrie în raportul financiar întocmit de Compania de Transport Public.

DATORII

CTP are însă și datorii. La sfârșitul lui 2021, compania publică avea datorii de 37,3 milioane lei, față de 34 milioane lei la finalul lui 2020.

Compania nu deține și nu tranzacționează acțiuni și obligațiuni. Capitalul subscris și vărsat al companiei este de 144,6 milioane lei.

Conform raportului financiar-contabil care va fi prezentat în ședința de Consiliu Local de astăzi, în anul 2021, CTP Cluj-Napoca a efectuat transport public de călători în municipiu, dar și în cele 7 comune din Zona Metropolitană: Apahida, Florești, Baciu, Chinteni, Ciurila, Feleacu și Gilău.

Anul trecut, CTP avea în inventar 430 mijloace de transport: 263 autobuze, 91 troleibuze și 41 tramvaie. Potrivit documentului citat anterior, în 2021 au fost cumpărate 2 autobuze pentru transportul elevilor și au fost primite în administrare de la Primăria Cluj-Napoca 17 tramvaie Astra Imperio în valoare de peste 156,4 milioane lei (fonduri europene) și 8 autobuze Iveco Feniksbus destinate transportului elevilor în valoaare de aproape 6 milioane lei (fonduri din bugetul local).