Justitie

Patronul de la Coldea Construcții a scăpat de pușcărie după ce a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Scris de 944

Gabriel Mihai Coldea a scăpat de închisoare, după ce în toamna anului trecut a fost trimis în judecată, fiind acuzat de evaziune fiscală. Afaceristul s-a bucurat de modificarea legilor penale și a achitat integral prejudiciul de peste un milion de lei, iar magistrații de la Tribunalul Cluj au soluționat săptămâna aceasta dosarul prin „încetarea procesului penal”.

Prejudiciu de peste un milion de lei

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj l-au trimis în judecată pe afaceristul Gabriel Mihai Coldea, patronul Coldea Construcții SRL pentru evaziune fiscală în octombrie 2021. Ziar de Cluj  a scris atunci că în rechizitoriu era calculat un prejudiciu de peste un milion de lei și că urmărirea penală împotriva acestuia a început încă din 2015:

„La data de 06.04.2015, sub nr.106/P/2015, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj sesizarea penală nr.2018/25.03.2015 formulată de A.N.A.F.-D.G.R.F.P. Cluj-Napoca Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş prin care s-a solicitat cercetarea reprezentanţilor SC Coldea Construcții SRL, având ca obiect principal de activitate ,,lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale,”sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, în modalitatea prev. de art.9 lit.c) din Legea nr.241/2005, prin înregistrarea în evidenţa contabilă a unor documente formal justificative, fără conţinut economic, prin care s-a atestat efectuarea unor cheltuieli de achiziţie de materiale de construcţii şi de prestări servicii, pe baza unor facturi fiscale emise în cadrul tranzacţiilor pretins derulate în perioada 01.01.2012-31.01.2014, în numele SC E. T. S. SRL Bucureşti, SC G. C. SA Bucureşti, SC P. M. SRL Oradea, SC P. E. C. SRL Bucureşti şi SC T. S. SRL Cluj-Napoca, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu în sumă totală de 1.359.632 de lei, din care suma de 1.012.415 lei reprezintă prejudiciul de bază cauzat la sursele TVA (606.648 de lei) şi impozit pe profit (405.767 de lei)”, se arăta la dosar.

A achitat tot prejudiciul  

În cele din urmă, în 2019, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş a comunicat faptul că nu se mai constituie parte civilă în cauză. Motivul: Gabriel Mihai Coldea a achitat integral prejudiciul. Astfel că, după trimiterea lui în judecată, la dosar s-a făcut dovada că afaceristul a plătit sumele datorate, inclusiv penalități, motiv pentru care magistrații de la Tribunalul Cluj au decis pe 2 mai închiderea dosarului:

„În temeiul art. 396 alin. 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. h din Codul de procedură penală şi art. 10 alin. 11 din Legea nr. 241/2005, în varianta ulterioară Legii nr. 55/2021, dar anterioară O.U.G. nr. 130/2021, cu aplic. art. 5 din Codul penal dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Coldea Gabriel-Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, întrucât inculpatul a achitat în întregime prejudiciul produs bugetului statului, precum şi 20% din baza de calcul. În temeiul art. 397 din Codul de procedură penală constată că prejudiciul produs bugetului statului a fost în întregime recuperat. În temeiul art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală obligă inculpatul să plătească în favoarea statului suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj.

Coldea Construcții, în declin economic

Potrivit cifrelor raportate de Coldea la Stat, SC Coldea Construcții se află într-un declin economic. Dacă în perioada în care procurorii începeau ancheta pentru evaziune fiscală societatea avea o cifră de afaceri de aproape șase milioane de euro, anul fiscal 2021 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de 100 de ori mai mică: 56.297 euro, cu datorii de peste 270 de mii euro și un singur angajat înregistrat.

Mai mult, la o zi de la decizia dată de Tribunalul Cluj, prin care Coldea a scăpat de procesul cu evaziunea fiscală, pe data de 3 mai, o altă societate comercială – RAMPAD CONSTRUCT SRL a cerut falimentul firmei Coldea Construcții SRL. Rampad Construct este o societate comercială cu sediul în Brașov, fiind deținută și administrată de către afaceristul Călin Ceposu, firma raportând în 2021 o cifră de afaceri de peste 6,6 milioane de euro. Cererea de intrare în faliment împotriva Coldea Construcții SRL se află acum în curs de soluționare la Tribunalul Comercial Cluj. ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 mins General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 1 hour Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 3 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 4 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 4 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 5 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 6 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 6 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 6 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 7 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 7 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 8 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 8 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției