In vizor

Salarii greșite la Protecția Copilului Cluj. Se așteaptă controale de la Curtea de Conturi și procese

O încadrare greșită în grila de salarizare va lăsa peste 200 de angajați de la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj cu salariile diminuate aproape la jumătate. Este vorba despre bucătari, îngrijitoare, asistenți, spălătorese și alții. Peste 120 de angajați din cei 200 au rate la bănci. Oamenii vor avea de returnat banii încasați în plus timp de aproximativ un an. 

În ședința de Consiliu Județean de astăzi a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care este corectată greșeala. Este incert cine se face vinovat de această greșeală. Reprezentanții forului județean spun că vina aparține conducerii DGASPC Cluj, în timp ce directorul de la Protecția Copilului susține că forul județean este vinovat. Ne întrebăm cine minte în acest caz?

„Cei din cadrul centrelor, muncitorii de exemplu, nu trebuiau salarizați după grila stabilită de Consiliul Județean, care are în nomeclator o grilă prevăzută într-o anexă, ci după nomenclatorul, grila prevăzută în anexa 8, punctul a, b,c”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Resurse Umane din cadrul Consiliului Județean Cluj.  

În timp ce conducerea forului județean dă vina pe DGASPC, Daniel Tămaș, directorul instituției spune că de vină ar fi Consiliul Județean.

„La nivelul tuturor DGASPC-urilor din țară, categoriile de personal la care se referă hotărârea de astăzi sunt încadrați în clasa administrație, exact cum am făcut noi. Mai mult, Consiliul Județean încearcă să arunce pisica în curtea noastră pe o chestiune care le-a aparținut în totalitate”, a precizat Daniel Tămaș. 

Din cauza erorii respective, angajații trebuie să returneze acum sumele care le-au fost puse în plus la salarii. Ar fi vorba despre aproximativ 1.000 lei lunar. Conducerea Consiliului Județean estimează un control al Curții de Conturi pe această temă.

„Curtea de Conturi va verifica sau nu, noi zicem sigur că va verifica, iar că acele persoane au beneficiat de acele sume necuvenite vor acționa în instanță este altă discuție, vor fi procese pe rol care se vor câștiga sau pierde”, a punctat Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.  

Sindicatele sunt nemulțumite de această modificare, mai ales că eroarea este veche de aproximativ un an. 

„Când a fost emisă hotărârea 173 și pe urmă hotărârea 192 care modifica hotărârea 173 și majora cu 20% salariile noi am făcut intervenții într-adevăr la nivelul Consiliului Județean. Am încercat inclusiv o acțiune în instanță”, a spus Ioan Rus, președintele Sindicatului DGASPC Cluj. 

În acest moment există discrepanțe salariale mari între categoriile de personal din DGASPC Cluj. 
Un paznic câștigă mai mult decât un asistent social, un medic, de exemplu, un specialist. Angajații afectați de această greșeală vor acționa în instanță autoritățile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *