In vizor

Saci cu buletine de vot din Ungaria, găsiți într-un depozit de gunoi din Mureș. Unele voturi erau pentru opoziția anti-Viktor Orban

Mai mulți saci cu buletine de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria de duminică 3 aprilie au fost găsiți miercuri în zona Livezeni din județul Mureș, transmite publicația locală Punctul. Poliția a început o anchetă în acest caz.

Potrivit publicației maghiare HVG, pe undele dintre buletinele de vot găsite, votul fusese dat pentru partidele de opoziție.

Sacii cu buletine de vot au fost aruncați pe un teren unde se aflau depozitate și alte deșeuri din construcții. O parte dintre buletinele de vot erau parțial arse.

Potrivit Punctul.ro, maghiarii din România care au și cetățenie maghiară care s-au înscris până la data de 9 martie 2022 pot vota prin corespondență la alegerile din Ungaria ce vor desfășura în data de 3 aprilie.

Interesant este cum ieri Poşta Română a reacţionat la o campanie denigratoare a Asociaţiei EMNT, care parcă ar fi pregătit să se arunce pisica moartă a unor asemenea fapte în curtea instituţiei române. Oarea SRI şi SIE ce anume păzesc?

CITEŞTE: În contextul alegerilor de duminică din Ungaria, Asociația EMNT din Cluj Napoca a plătit un spot publicitar denigrator la adresa Poştei Române: “Nu lăsa votul tău pe seama serviciilor poștale!“

Se pare că Viktor Orban nu prea se simte bine în „majoritatea” pe care o are.

CITEŞTE ŞI: Viktor Orban se foloseşte de frica oamenilor pentru un pumn de voturi

Val de acuzații în Ungaria în scandalul buletinelor de vot aruncate lângă Târgu Mureș: Opoziția cere anularea tuturor voturilor din diaspora, Fidesz acuză o înscenare

Scandalul buletinelor de vot din Ungaria aruncate la gunoi lângă Târgu Mureș ia amploare în Ungaria, cu trei zile înaintea alegerilor tensionate de duminică. Candidatul opoziției unite la funcție de premier, Peter Marki-Zay, susține că e un furt și cere anularea tuturor voturilor din Diaspora, în timp ce UDMR și Fidesz susțin că e vorba despre o ”provocare” și o ”înscenare” din partea partidelor de opoziție.

  • Miza scandalului e majoră, dat fiind că diferența din sondaje în Fidesz și opoziție e de 2-4 punte procentuale, în timp ce procentul de alegători indeciși e uriaș, de circa 30% din totalul votanților. Voturile din diaspora decid două mandate în Parlamentul de la Budapesta.

”Toate buletinele de vot din străinătate trebuie distruse pentru că e vorba despre o fraudă electorală. I-am prins. Fidesz e atât de speriat de înfrângere, încât nu se dau înapoi de la nimic: ei vor literalmente să arunce la gunoi voința electoratului”, a scris candidatul comun al partidelor de opoziție, Peter Marki-Zay, citat de portalul maghiar HVG.

În replică, Fidesz susține că e vorba despre o înscenare a opoziției. ”Stânga disperată e capabilă de toate relele”, a arătat partidul de guvernământ într-o declarație citată de Telex.hu. Fidesz a amintit de un incident din 2006, când un partid de stânga a fost acuzta că ar fi dat foc sediului unei televiziuni.

Și UDMR, aliată cu Fidesz, susține că e vorba despre o ”provocare” din partea opoziției. ”Imaginile arată că este o provocare organizată pentru a decredibiliza voturile din străinătate. Oricine e în spatele acestei provocări încearcă să manipuleze opinia publică în cel mai josnic mod”.