Editorial

Să vă ia naiba cu măștile voastre cu tot!

Ce vremuri trăim. În ziua de azi nici o mască nu mai poți cumpăra liniștit. Nu este săptămână să nu primim de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) câte o alertă privind prezența unor măști neconforme în piață. Sau a dezinfectanților care nu dezinfecteză. Cu testele rapide antigen pentru Covid-19, este o altă harababură. Nu pot fi mânuite cu succes de oricine, că nu se știe ce iese și, prin urmare, orice iese e irelevant. În mâinile profesioniștilor, care știu ce și cum, este altceva. Așa că, după ce luni la rând s-au vândut într-o veselie, acum au fost interzise în farmacii. Dar se pot cumpăra nestingherit de pe internet, deoarece nu avem lege care să interzică vânzarea online. Că tare greu îi e Guvernului Orban să dea o ordonanță de urgență în acest sens, să nu mai cheltuie oamenii bani aiurea.

După ce ne alertează, ANPC ne liniștește anunțând că a fost retrasă de pe piață nu știu ce cantitate de măști și dezinfectant. Sigur, câte dintre aceste măști neconforme au fost vândute nu știm. Aflu din comunicatul ANPC motivul alertei: „Deși ambalajele au desenat marcajul CE, ceea ce teoretic, ar trebui să fie o garanție, că produsul este bun, ANPC avertizează că măștile retrase acum de la vânzare nu sunt certificate ca echipamente de protecție de către un organism relevant. Ca atare, este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță”. Potrivit președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, „la ambalaj trebuie să ne uităm, trebuie să existe o etichetă dacă produsul este importat, care să fie tradusă în limba română, și pe ambalaj trebuie să fie marcajul CE. Este mai greu pentru cumpărătorul normal să facă o distincție”.

Mărturisesc, sunt bulversat. Sunt sau nu sunt bune măștile? Asta cu e posibil să fie sau să nu fie, nu mă liniștește, din contra. Păi, dacă eu am umblat cu o asemenea mască până să mă alerteze ANPC, ce-am făcut? Am dat banii degeaba și acum stau cu morcovul în cur? Și de ce nu putem noi, „cumpărătorii normali”, cum spune președintele Cozminschi, să ne cumpărăm liniștiți măști, fără a trebui să ne specializăm în recunoașterea ambalajelor măștilor. Mai ales că, așa cum spunea însuși președintele Cozminschi „este mai greu pentru cumpărătorul normal să facă o distincție” între măștile conforme și cele neconforme.

Până la urmă, zău dacă înțeleg de ce nu pot autoritățile să facă triajul la vamă? Ce mare lucru e să pună acolo un funcționar priceput, care să se uite la ele și să le lase pe cele bune să intre, iar pe cele rele să le trimită înapoi în China, sau acolo de unde mama naibii au venit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *