Rautacisme

Să râdem cu "Ecoul lui Boc", Dan Tarcea: „Suntem prima Primărie digitală din România”

Cum vă ziceam, după ce zice ceva primarul Emil Boc, apare să-l îngâne Ecoul său, viceprimarul Tarcea. Nici nu a vorbit bine primarul despre cum tot funcţionarul din funăria sa, care, într-o formă sau alta, semnează un document, au semnătură electronică şi că 85% din documente sunt emise în format digital, că aflăm de la Tarcea că (ţineţi-vă bine de scaun, urmează declaraţii care vă vor zdruncina emoţional): „în acest moment, 55% din documentele externe și 85% din cele interne pot fi semnate electronic”.

E?

A debitat Boc procente şi procentaje în 16 iunie?

Cităm: „Primăria emite în jur de 522 de documente, de la adeverințe, până la autorizații, de la dispoziții până la informări. În privința documentelor interne, un procent de 85% sunt emise în format digital, astăzi, iar externe, sunt un procent de 55%. În total, primăria are un procent de 65% din documente care circulă în format electronic, în interior 85%, în afară doar 55%. Aici este mesajul nostru adresat celor din afară, pentru a ne ajuta să simplificăm, astfel încât să fim prima «Primăria digitală» din România.”

Îl îngână Ecoul său pe 22 iunie.

Că, dară :„Digitalizarea este inima oricărei administrații locale. Suntem prima primărie digitală din România, iar primul avantaj este pentru cetățean: el va economisi timp, nu se va mai deplasa la primărie și nu va mai interacționa cu un funcționar care poate a avut o zi proastă”, aflăm din ce-a repetat după primar, viceprimarul, din faţa unui microfon prieteneos al unui radio local.

Acolo unde se duce şi Boc să se bălăcească la un SPA căldicel mediatic şi să nu fie deranjat cu întrebări incomode. În fond au abonament, pe banii clujenilor, pentru astfel de masaje de relaxare mass media.

Să nu uităm că administraţia clujeană foloseşte „primul funcţionar public virtual din România”. Se numeşte „Antonia” şi este doar un subdomeniu al site-ului Primăriei unde se pot trimite cereri online. Adică o scamatorie demnă de un Excel. Că pentru un adevărat funcţionar virtual ar fi nevoie de tehnologii similare cu aplicaţia SIRI de la Apple, iar până acolo mai este un drum extrem de foarte lung.

În 2018 Emil Boc promitea o „Antonia” extrem de spectaculoasă, care se va naşte din Excel mai ceva ca Afrodita din spumele mării.

Cităm: 

„După aceea, în 6 luni de zile vom avea efectiv o locaţie, unde un funcţionar public virtual, un robot, va fi 24 de ore din 24 la dispoziţie pentru a primi cereri virtuale şi pentru a putea face plăţi cu cardul. Şi vei putea 24 de ore din 24 să mergi la o locaţie a primăriei, la care lucrăm să o amenajăm şi o vom anunţa când este gata. Dar asta înseamnă încă multă muncă de programare. Va fi o locaţie în care vei avea în faţa ta un funcţionar public virtual, cu care vei putea interacţiona prin mijloacele tehnologiei, inclusiv prin plata cu cardul a impozitelor şi taxelor locale. Deci nu mai trebuie să mergi în timpul orelor de program ci oricând”.

Fireşte, imediat a apărul şi Ecoul Său, Dan Tarcea, să spuraliciteze: „În principiu va fi un aparat care va arăta ca un bancomat sau ca un aparat de ticketing, în care oamenii vor putea să scaneze diverse acte şi să-şi depună cererile. Asta într-o primă fază, pentru că ulterior va primi noi atribuţii. Antonia face parte dintr-un proiect mai vast în care vrem să implementăm servicii de inteligenţă artificială care să vină în completarea celor clasice, de la ghişeele primăriei”.

Mai mult, roboţelul Antonia va avea şi un „partener”, Funcţionarul-Hologramă: „Este vorba despre o hologramă, deocamdată n-am stabilit ce imagine va avea, dar intenţionăm să-i dăm un chip uman. Oamenii vor putea să i se adreseze, iar holograma le va răspunde la obiect, la fel cum o fac şi funcţionarii de la ghişee.”

„Va arăta ca o persoană, încă nu ştim chipul cui îl va avea, şi le va oferi răspunsuri generale cetăţenilor: ce trebuie să facă, unde trebuie să se adreseze în problemele lor. Nu va putea soluţiona problema, acest lucru rămâne în sarcina colegilor din departamentele competente”, a punctat Tarcea.

Oare în care an al secolului XXI suntem noi azi? Să fie cumva anul 2021, trei ani mai târziu, şi „Antonia” de atâta joacă digitală cu „Funcţionarul-Hologramă” a plodit nişte semnături vii? Deocamdată digitalizarea din Primăria Cluj-Napoca are chipul lui Emil Boc care știe perfect să răpundă întrebărilor fără să soluționeze nimica de peste 16 ani. Iar când e vorba de curățenia la bordură ia chipul lui Șurubaru.

PS: Problema nu este că politicienii scot pe gură tot ceea ce vor să scoată, ca să împuie urechile alegătorilor – e meseria lor. Problema e la funcţionarii de presă care consemnează aceste declaraţii ca atare, fără simţ critic, şi fără să prezinte cititorilor lor toate faţetele problemei, să descrie lanţul minciunilor şi al promisiunilor calpe. Deh, asta face plecăciunea la portofelul politicianului din funcţionarul de presă!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *