Eveniment

A fost desemnat proiectul câștigător pentru realizarea Spitalului pediatric monobloc. TIȘE: „Este cel mai important proiect al Consiliului Județean dintotdeauna”

Administrația județeană a anunțat desemnarea proiectului câștigător în urma concursului internațional de soluții pentru realizarea Spitalului Pediatric Monobloc din Borhanci. Astfel, prin realizarea acestui proiect unic de infrastructură spitalicească la nivel național, vor fi disponibile un număr de cca 500 de noi posturi pentru medici, iar numărul total al personalului necesar pentru noul spital de copii va fi de peste 1200 angajați. 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a oferit câteva detalii despre viitorul Spital Pediatric Monobloc și despre desemnarea proiectului câștigător în urma derulării concursului internațional de soluții. 

„Consiliul Județean a optat pentru concursurile internaționale de soluții în vederea obținerii celor mai bune proiecte. Am optat pentru a patra oară la concursurile internaționale de solutii în acest mandat. 

Avantajele acestei proceduri – concursul international de solutii – constă în atractivitatea procedurii, care s-a transpus într-un număr mare de proecte depuse – 28 de proiecte.

De asemnea are în vedere know-how-ul celor care sunt implicați la nivel european în realizarea unor asemenea proiecte. Astfel, putem face transferul celor mai bune practici la nivel european. 

Este vorba de un spital monobloc cu impact regional. 

Un al treilea avantaj este faptul că acest concurs transpune o parte a conceptului, după care se trece la contractare. 

Cred că investițiile în infrastructura medicală mare reprezintă un obiectiv deosebit. 

În prezent, Spitalul de Copii are un număr de 14 locații. 

Am făcut un efort deosebit pentru obținerea terenului, în Borhanci, după cum știți, un spațiu aproape de căile de comunicații. 

Aceste proiect are șanse mari să fie finanțat. 

Cred că copiii merită tot ceea ce e mai bun”, a ținut să precizeze Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj în cadrul unei conferințe de presă. 

După cum au recunoscut reprezentanții administrației județene, proiectul Spitalulului monobloc de copii datează de pe vremea realizării stadionului Cluj Arena. 

„Integraraea serviciilor medicale pentru copii este un proiect la care mă gândesc demult, de pe vremea realizării stadionului. 

Iată, după mulți ani, ajungem să discutăm de un spital de la zero, care reprezintă realizarea unui vis. Cu atât mai mult că e vorba de un spital de copii. Investiția merită cu atât mai mult. 

Este o necesitate pentru copii, iar pentru Consiliul Județean este o prioritate”, a adăugat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

Proiectul câștigător: Planho Consultores SLP

Premiul I – contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 31.721,928 lei fără TVA

sau cca. 6.510.000 EUR

„Despre proiectul câștigător: am lansat concursul de solutii în februarie, iar în prezent suntem cu jurizarea adjudecată”, a declarat Alin Tișe.

CITEȘTE ȘIA fost lansat concursul internațional de soluții pentru proiectarea Spitalului Pediatric Monobloc. Construcția propriu-zisă ar putea demara în 2022

 

 

Am reușit într-un timp scurt să avem proiectul câstigător: Planho Consultores din Spania. 

Firma a fost implicată în mai multe proiecte de referință din Spania. În realizarea de spitale. Există experiență în domeniu.

Motivarea juriului: de la inceput, proiectul s-a numărat printre favoritele juriului. Schema și proiectul au fost foarte convingătoare. Se acordă o atenție desoebită manierei de realizare a proiectului”, a adăugat Tișe.

Motivarea juriului

Etapele următoare în desfășurarea proiectului de realizare a Spitalului Integrat de Copii

Administrația județeană își propune ca la mijlocul anului viitor licitația de execuție să fie lansată pentru demararea propriu-zisă a lucrărilor de execuție. 

„Dorința noastră este ca proiectul tehnic să fie realizat într-un timp cât mai scurt – ca până în primăvara anului viitor licitația de execuție să fie demarată, proiectul fiind prins in PNRR cu 150 milioane de euro. 

La finalul acestui an vom ști dacă acești bani rămân și vor fi folosiți ca și finanțare. 

Va oferi servicii de pediatrie cu impact regional”, a explicat Alin Tișe, președintele CJ Cluj. 

Alin Tișe a apreciat proiectul realizării spitalului de copii cu servicii integrate drept „cel mai important proiect al Consiliului Județean dintotdeauna”.

De altfel, reprezentanții administrației județene au oferit și câteva detalii în privința negocierilor cu USAMV privind obținerea terenului din Borhanci necesar pentru acest spital. 

Conducerea USAMV a solicitat la schimb, din domeniul public, un teren sau construcție care să fie similară valoric cu terenul cedat Consiliului Județean Cluj. 

 „Spitalul de Copii de pe strada Moților, prin protocolul pe care-l avem cu USAMV-ul, prevede că o parte din proprietate va trece la USAMV. Va fi practic o schimbare de proprietati intre Consiliul Judetean și USAMV. 

Valorile sunt comaprabile. Iar procedura este prinsă în protocolul de colaborare. 

Deja CJ Cluj și-a inscris terenul de aproape 17 ha in cartea funciară. 
Când viitorul proiect al Spitalului Pediatric Monobloc va fi gata, CJ Cluj va face schimbul de proprietăți”
, a explicat Alin Tișe. 

În plus, realizarea noului spital cu servicii integrate pentru copii va oferi sute de noi locuri de muncă, în acest sens fiind necesar un număr de cca 500 de medici dintr-un total de peste 1.200 de angajați. 

Potrivit administrației județene, Consilul Județean Cluj intenționează transformarea viitorului spital într-un adevărat catalizator urban în partea de sud-est a municipiului Cluj-Napoca, la limita cartierelor Gheorgheni și Borhanci, zonă aflată în plin proces de urbanizare.

Primul de acest tip din România, noul edificiu medical ultra-modern va fi construit pe un teren de cca. 17 hectare și va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele.

Unitatea cu profil regional va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *