In vizor

Viitorul Centru Integrat de Transplant Cluj ar putea veni la pachet cu exproprieri în zona Victor Babeș

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de detalii privind proiectul Centrului Integrat de Transplant Cluj, care, odată edificat, ar fi primul din România și din sud-estul Europei.

Proiectul se află încă în stadiul elaborării și adoptării documentațiilor. Viitorii pași vizează emiterea Hotărârii de Consiliu Local pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal, lucrându-se în paralel la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic. Construcția ar urma să înceapă anul viitor, pe fonduri europene, urmând a fi finalizată în 3 ani.

Deocamdată, a fost desemnat câștigătorul concursului internațional de soluții pentru proiectare: asocierea S.C. Dico și Țigănaș birou de proiectare – S.R.L.-Pinearq S.L.P. A fost avizat favorabil PUZ-ul Centrului, în luna mai, de către comisiile tehnice reunite de urbanism ale CJC și CL Cluj-Napoca, Tișe declarând că au fost obținute toate avizele necesare, care au fost depuse la Primăria Cluj-Napoca în vederea emiterii H.C.L. pentru aprobare P.U.Z.

Potrivit documentației prezentate de Alin Tișe, Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj-Napoca ar urma să aibă 277 paturi de spitalizare continuă (Departament Transplant Renal și Urologie – 88 paturi; Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 72 paturi; Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 36 paturi; Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 36 paturi; ATI – 45 paturi) și 14 paturi pentru spitalizarea de zi (din care 6 pentru dializă).

Centrul este proiectat a avea o suprafață totală de 42 158 mp și un regim de înălțime 4S+P+5E+Et.

Din punct de vedere funcțional, subsolul viitorului edificiu ar urma să fie alocat celor 12 săli de operație și chirurgie, la care se vor adăuga zonele de imagistică și U.P.U., respectiv laboratoare.

Parterul va găzdui, alături de unitatea de transfuzii și recoltare de sânge, cabinete medicale și săli de cercetare, etajul 1 va fi destinat zonei A.T.I, iar la etajele 2-5 vor fi amenajate saloanele destinate spitalizării pacienților. Etajul tehnic va găzdui heliportul și terasa tehnică.

Centrul va avea 166 locuri de parcare, plus zone pentru parcare bicicletelor.

La criticile potrivit cărora viitorul centru ar avea un amplasament nepotrivit, clădirea urmând a fi înghesuită între biserică și zona de alimentație de pe strada Victor Babeș, iar heliportul urmând a opera într-o zonă rezidențială, Tișe a răspuns, în cadrul conferinței de presă de astăzi, că Consiliul Județean este deschis spre modificările aduse de specialiști:

„Nu insistăm ca acest corp de clădire să fie așa cum vrem noi. Modificările se vor face până la faza de Hotărâre de Consiliu Local. Pentru noi important este să luăm banii europeni, unde mâine s-ar muta Institutul de Urologie, dacă s-ar putea. Sunt de acord că acolo unde sunt probleme, trebuie să găsim soluțiile optime. Toți am fost de acord că avem nevoie de un centru nou. În perspectivă, transplantul de ficat și plămâni va prinde contur. Există cerere, dar puține centre”, a declarat Tișe.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la exproprierea bisericii sau a zonei de restaurante, președintele CJ a precizat că: „Dacă arhitecții vor propune o soluție îmbrățișată de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, și vor spune că trebuie să luăm măsuri, le vom lua. Inclusiv exproprierea clădirilor, extindere de stradă, modificarea heliportului”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *