In vizor

”Să fie plătiți în funcție de performanță”, când e vorba de ANAF, înseamnă să facă inspecții finalizate cu sume ilegale de plată și contribuabilul să câștige în instanță în 5-6 ani când nu mai are nici un bun rămas și firma e falimentară

Șeful ANF și-ar dori ca angajații de la stat să nu mai fie plătiți unitar, ci în funcție de performanță și de rezultatele pe care le obțin. În acest fel, s-ar stimula performanța, care în prezent este descurajată tocmai de mentalitatea că oricât muncești, primești aceiași bani. Din păcate, pentru noi, care suntem deja pățiți, asta înseamnă să facă inspecții finalizate cu sume ilegale de plată și contribuabilul să câștige în instanță în 5-6 ani când nu mai are nici un bun rămas și firma e falimentară. Câtă vreme ANAF e politzată, cu șef numit politic, agenția poate fi folosită ca măciucă împotriva adversarilor. Cum s-a mai întâmplat. Să se depolitizeze agenția și da, salarizarea pe performanță este cea mai bună soluție la angajații de la stat. La toți, nu numai la cei de la ANAF.

Corelarea salariului bugetarilor cu performanța ar fi una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român, a afirmat, joi, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la un eveniment de specialitate.

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?”. Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a spus Lucian Heiuş, la conferinţa „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.

Șeful ANAF a mai subliniat faptul că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească, dar acest lucru nu este suficient, pentru că ele nu funcționează de sine stătător.

„Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a precizat Heiuș.