Din oras

Să facem din nefăcutul centru cultural Transilvania un centru cultural Militar

Dezbateri inutile și un Centru Cultural Transilvania lipsă. După ce au eșuat lamentabil, autoritățile pot pune de-un Centru Cultural Militar pe spațiul fostei cazarme de pe 21 Decembrie 1989.

Un centru cultural nerealizat + fosta cazarmă dezafectată = centru militar cultural, numai bun pentru «situația de război» în care intră România.

CITEȘTE ȘI: Războiul a înfrânt pandemia. Emil Boc anunță trimiterea virușilor în istorie: „Trecem dintr-o pandemie într-o situație de război!”

Fosta cazarmă militară de pe 21 Decembrie 1989, în loc de centru cultural, pericol public

Primăria a aprobat un proiect de hotărâre „privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268 – pavilion B, situat în B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca”, aprobați prin Hotărârea nr. 729/2019. Proiect din inițiativa primarului”.

De un deceniu, pe 21 Decembrie aleșii locali ne promit un centru cultural.

În 2017, în această locație ni se promitea un Centru European de Artă Contemporană – proiect fanion în dosarul de candidatură al Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Proiectul care urma să fie inaugurat în 2020, nu a mai fost realizat.

Nici proiectul grandios al Centrului Cultural Transilvania, care prevedea construirea unui sediu pentru Filarmonică și a unui hotel cu 8 etaje, ori a unei clădiri de birouri, nu a devenit realitate, din lipsă de investitori și de viziune administrativă.

Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 38 827 464,49 lei, cu TVA. 

În 2019, valoarea inițială a devizului era de 27 699 844,47 lei, cu TVA.


Finanțarea proiectului ar urma să fie realizată din fonduri europene, potrivit estimărilor optimiste ale autorităților.

„Am găsit o linie de finanțare din Programul operațional regional care ne permite să finanțăm 98% din acest proiect din fonduri europene nerambursabile.

Vom demara imediat procedurile pentru licitația de execuție a lucrărilor.

O variantă este să plătim din linia de creditare de la BT și apoi să ne recuperăm banii din fonduri europene’‘, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie, responsabil în acest sens, în cadrul ședinței de Consiliu local.

Eșecul realizării centrului cultural Transilvania este camuflat prin continuarea proiectului. Dar pe mai mulți bani.

Anul trecut, Banca Transilvania (BT) a câștigat licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru furnizarea unui credit de 300 milioane de lei, cu maturitate de 15 ani și o perioadă de grație de 3 ani.

Fondurile erau destinate realizării Centrului Cultural Transilvania, proiect ce trebuie să includă o sală de concerte și sediu pentru Filarmonica Transilvania, precum și reabilitarea a două clădiri din centrul istoric și a unui pasaj în zona gării. În prezent, fondurile nu mai sunt suficiente, în condițiile majorării costurilor.

Durata de execuție a obiectivului de investiții ar trebui să fie de 24 de luni, iar cea de implementare a proiectului de 36 de luni.

În noua «situație de război» – un context foarte probabil cu care România se va confrunta în viitorul apropiat, cazarma militară de pe 21 Decembrie, mai exact rămășițele acesteia, ar putea fi transformate într-un centru cultural militar.