Justitie

SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București

Ministrul Lucian Bode, acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj, mai deschide un proces, după cele două din Sălaj – dintre care unul a ajuns la Cluj și unul în București.

Acest al patrulea proces, care se va judeca la Curtea de Apel București, are primul termen peste doar câteva zile.

Jurnalista Emilia Șercan, cea care l-a acuzat pe Bode de plagiat, explică: acest proces a pornit după ce în 23 februarie Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-a autosesizat în legătură cu cartea lui Bode publicată după ce și-a susținut teza de doctorat.

”Este vorba despre cartea aia pentru care dr. Bode urla la Digi24 că va da în judecată pe oricine va spune că volumul e secretizat, iar el este plagiator”, arată Șercan.

”Da, aceeași carte care, deși fusese publicată cu un an mai devreme, nu era accesibilă la raft la Biblioteca Națională. Apropo, vă amintiți cum îl apărau unii cu pieptul aproape gol pe Bode și cartea lui că nu e secretă, că cutare? Da, cartea aia apărută la fosta editură – lumea zice că e fostă doar în acte – a coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI Adrian Ivan”.

În acest moment, Consiliul este în subordinea Ministerului Cercetării condus de Sebastian Burduja. Bode a dat în judecată CNECSDTI și a cerut suspendarea autosesizării din 23 februarie. Procesul se va judeca la Curtea de Apel București și va avea primul termen vineri 31 martie.