Editorial

Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun

Este acuzat de plagiat, este prins în mijlocul unei achiziții „cu dedicație” de BMW pentru poliție, a fost (este în continuare) incompetent la tragedia de la Onești, la tragedia de acum, de la Alba Iulia și, inevitabil, a fost (și mai este) incompetent în cazul aderării la Schengen.

Lucian Bode este maxim un tablagiu, cu aliură și atitudine de sectorist. Nu poți decât să-l vezi crăcănat la capătul aleii dintre blocuru, cu ”cașcheta” pe ceafă cu omână la centura ce-I sugrumă burdihanul cu buricul veșnic explodat printre nasturi (un fel de al treilea ochi al prostului grămadă), bălăngănind ”pulanul” (acuma-I zice ”tomfă”), însemnul competenței sale lipsă. Urma de la cașchetă, ține loc de circumvoluțiune. Fața lui cere o ciorbă de burtă, țuică, muzică populară de duzină și mult somn.

Pe bancheta din spate.

Acolo l-au uitat la guvernare, indiferent de rateurile sale politice, indiferent de pagubele de imagine aduse partidului. Doar, în România, partidele politice au mai multe uși prin dos decât în față.

De aceea Bode a fost ministru al economiei în guvernul Ungureanu (februarie – mai 2012), apoi ministru al transporturilor în guvernul Orban (noiembrie 2019 – decembrie 2020). În actualul guvern a venit la cârma Ministerului de Interne în decembrie 2020, după Marcel Vela. Bode a fost și interimar la justiție, între Stelian Ion și Cătălin Predoiu (2021).

Pute de competență.

Că oamenii mărunți (intelectual, spiritual, profesional) au nevoie doar de pigmei în jurul lor ca să-şi dovedească măreția. Asta ar fi una: măruntul Iohannis are nevoie de indivizi ca Bode, Ciucă șamd, să pară elm ai înalt, mai intelectual.

A doua ar fi că imposture naște imposture, iar impostorii au nevoie de impostori, iar clasa noastră politică pute de impostură. Doar avem “clientelă politică”.

Din cauza partidelor politice care nu promovează în interiorul lor o politică transparentă de recrutare și formare a propriilor cadre, România este un stat clientelar. Nici un partid nu s-a preocupat de profesionalizarea propriilor membri ci, pe principiul “ți-am dat – dă-mi” (sevește-mă, că te-am servit), în fiecare partid s-au făcut numiri în funcții publice, numiri care nu au ținut cont de competență.

Nici măcar nu mai contează că greșelile făcute de către o persoană incompetentă numită într-o funcție publică se contorizează negativ în dreptul partidului care a făcut numirea. Se mizează pe uitare.

Sub ochii noştri, problemele cu adevărat vitale pentru ţară sunt şmechereşte îngropate în lamentația “acum nu este momentul” – România a rămas împotmolită în mersul de melc către reforme economice și politice substanţiale.

Vreți eliminarea pensiilor ”nesimțite”? Dar clasa politică este total nepăsătoare faţă de o profundă eliberare a justiţiei de amestecul vinovat al politicii, dispreţuind respectul pentru proprietate, egalitatea în fața legii șamd. Doar vechea gardă și a sa camarilă (cea de capitalism și politică de cumetrie) mai are nevoie de protecție.

“Ei” sunt încă fragili, nu “firava noastră democrație”, “ei” mai au încă nevoie de amânarea votării unor legi, tergiversarea unor decizii, nepronunţarea sentinţelor în procese lăţite, pe ani şi ani, din cauza unor “vicii de procedură” şamd. “Ei”, fauna noii burghezii de carton, cei cu datorii de miliarde la stat, autorii de falimente bancare, beneficiarii atâtor privatizări frauduloase mai au nevoie de timp să se pună la adăpost în aşteptarea vreunei graţieri.

De aceea au nevoi de uitare. De aceea ne sufocă memoria sub tone de deșeuri mass media pentru a evita lansarea în spațiul public a dezbaterilor cu adevărat utile.

Cu acest scop în România s-a tabloidizat/manelizat totul: de la modul de-a face politică, la cel de a face justiție, administrație, averi șamd.

Te și saturi să mai scrii. Undeva, pumnul Justiției stă pregătit să-ți dea una peste bot, că i-ai deranjat, cu dezvăluiri, Stăpânul…

Revenind la mult prea competentul Lucian Bode (o pastișă a lui Vasile Blaga, pe care-l copiază în rânză și osânză), în noiembrie 2021, Recorder publica un material prin care arăta că „pregătirea fizică și tactică a polițiștilor se face doar pe hârtie, iar Ministerul de Interne nu asigură condițiile de pregătire prevăzute în lege”. Jurnaliștii au discutat cu zeci de polițiști din MAI, care au confirmat problemele. Lucian Bode a refuzat să dialogheze cu reporterii.

De ce? Că ”Cașcheta și Pulanul” colcăie de pile, cunoștințe și relații – de neamuri înșurubate pentru trei luni la Școala de milițieni să se facă ”polițiști”, să poată ieși de tineri în pensia special și să-și vadă de-ale lor: afacerile cu interlopii, drumul mitei și șpăgii pentru premise șamd.

Te uiți pe stradă, vezi uniforma și te sperii mai tare decât dacă vezi interlopul – măcar ăla mai are o onoare.

În 2021 și 2022, Libertatea și alte publicații au scos la iveală mai multe probleme în care s-au regăsit șefi de IPJ-uri din țară.

În august 2021, ziarul a arătat că adjunctul IPJ Constanța, Relu Vizitiu, îi dădea informații din dosare șefei UPU de la Spitalul Județean Constanța. Vizitiu a părăsit în cele din urmă postul, s-a pensionat și apoi și-a recunoscut fapta, fiind inculpat de procurori.

Apoi, în luna august 2022, Libertatea a arătat că șeful IPJ Timiș, Alin Petecel, merge la casa de vacanță aflată la 168 km dus-întors de oraș cu mașina de serviciu.

O lună mai târziu, la Vaslui, șeful IPJ Manuel Nacu își dădea demisia după ce fusese filmat – imagini publicate de curentul.info – că merge la cumpărături cu mașina de serviciu.

Ieri, în timp ce oamenii lui stăteau să se uite la o ușă și ușa la ei, în timp ce un descreierat își asasina copilul de 1 an, patru dintre milițienii lui de la Brașov erau încătușați pentru traffic cu premise. Oamenii Legii…

Lucian Bode n-a avut nicio intervenție publică în legătură cu niciunul dintre cazuri.

Că tot am pomenit despre ratarea intervenției din cauza incompetenței unor indivizi care așteaptă să le treacă timpul până la pensie, pe 1 martie 2021, doi muncitori au fost omorâți, la Onești, județul Bacău, de fostul proprietar al apartamentului pe care îl renovau. Forțele de ordine erau deja la fața locului când muncitorii au fost omorâți, după ce bărbatul, pe nume Gheorghe Moroșan, îi sechestrase în apartament. Pe 3 martie 2021, ministrul de interne Lucian Bode a anunțat că șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești au fost înlocuiți, ca urmare a modului „defectuos” în care cele două instituții s-au comportat în cazul dublei crime de la Onești.

Lui Bode i s-a cerut demisia din partea unor deputați PSD, fără ca ministrul să reacționeze și să-și asume, în orice mod, intervenția subordonaților săi.

A, că era să uit: cazul cu bomba explodată în parcarea unui mall din Arad, încă nu a fost rezolvat. Ce, rezolvat? Este departe de orice urmă de rezolvare.

Ratarea intrării în Schengen, maltratările făcute de milițieni în spațiul public și în secțiile de poliție, fugari celebri peste graniță șamd, toate acestea și cele pomenite mai sus, fac din Lucian Bode incompetentul cel mai reușit, cel mai de neînlocuit de către sistem.

Sistemul are nevoie de astfel de transpirați, să execute întocmai și la timp tot ceea ce li se cere.