Politica

S-A SCHIMBAT ALGORITMUL: Performanța prefectului Tasnadi Szilard, la mâna lui Tișe

Județul Cluj ar putea avea, din nou, prefect PNL, după ce alianța PSD-PNL-UDMR și-au împărțit și funcțiile din eșalonul doi și trei, adică șefii de prefecturi și deconcentrate. Acum, prefectul județului Cluj este Tasnadi Szilard (UDMR), numit pe baza algoritmului vechii alianțe PNL – USR – UDMR. Regula noii alianțe spune că partidul care deține conducerea consiliului județean își va numi prefectul și șefii de deconcentrate. Alin Tișe, care inițial s-a opus numirii lui Tasnadi Szilard, a schimbat acum „algoritmul” numirii prefectului.

Funcțiile din teritoriu au fost împărțite între cele trei partide din nou alianță. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcții de prefect, PSD va numi 21 de oameni în timp ce PNL va numi 17 iar UDMR va numi 4 prefecți. Potrivit unor surse politice citate de hotnews.ro, acolo unde un partid deține șefia Consiliului Județean va numi pe linie prefecții și șefii de deconcentrate. Aceasta înseamnă că la Cluj, prefectul UDMR Tasnadi Szilard ar trebui schimbat. Liberalul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, nu este foarte sigur dacă va fi sau nu înlăturat prefectul UDMR.

„Schimbarea unui prefect trebuie făcută după o analiză concretă a activității lui, nu pentru că este maghiar. Ca atare, orice discuție pe această temă trebuie să aibă la bază criteriile de performanță și competență”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Șeful județului a precizat că deocamdată nu s-a făcut nicio analiză a activității prefectului UDMR.

Acum Tișe nu l-ar vrea dat la o parte pe Tasnadi Szilard cu una cu două, ar vrea să țină cont de performanța lui, deși în primăvară nu l-a vrut deloc pe actualul prefect UDMR. Cel puțin asta se înțelegea din declarațiile sale de la acea vreme.

„Această conducere centrală a PNL, în frunte cu Ludovic Orban a decis numirea unui prefect de la UDMR la Cluj. Am făcut tot ceea ce este omenește posibil să schimb această decizie, dar din păcate nu am reușit. În opinia mea, este o palmă dată clujenilor, ardelenilor și organizației PNL Cluj. Din acest punct de vedere îmi exprim scuze public clujenilor. Voi continua din postura de președinte al Consiliului Județean să lupt pentru oamenii acestui județ. Analizez ca în ședința din martie a forului județean să propun schimbarea vicepreședintelui Consiliului Județean, Istvan Vakar de la UDMR”, spunea Tișe, în martie 2021, într-o emisiune online.

Tișe a explicat acum ce a vrut să spună în martie.

„Poziția mea viza că PNL revendică postul de prefect ca fiind cel mai votat partid din județ. Trebuia respectată voința alegătorilor din acel moment. Nu era problemă că prefectul era maghiar”, a precizat președintele Consiliului Județean.

PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit la negocierile de la finalul anului trecut ca împărţirea posturilor de prefect şi a celor de secretar de stat să se facă proporţional cu procentele obţinute la alegerile parlamentare.

Prefectul Tasnadi Szilard a declarat, pentru Ziar de Cluj, cu privire la regula noii alianțe politice că el nu deține nicio informație în acest sens, consultările fiind făcute la nivelul conducerii partidelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *