Din oras

Încă un șantier din centrul Clujului intră în hibernare: Lucrările de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare avansează extrem de lent

Lucrările de modernizare a parcului din vecinătatea Teatrului Național par să se fi împotmolit: după ce zona verde a parcului a fost împrejmuită și au fost realizate câteva săpături, în perimetrul șantierului mai poate fi observat un singur utilaj și un singur muncitor. Altfel, asigurările autorităților, potrivit cărora la finalul lunii decembrie gradul de execuție al lucrărilor va fi de 55%, par lispite de obiectivitate. 

CITEȘTE ȘI: Primăria s-a încurcat în procente – în Parcul din spatele Teatrului Național doar „se lucrează”. Tarcea: „Am greșit când am spus 55%. Este termenul până la finalul anului”

Clujenii continuă să ocolească parcul, iar șantierul pare să fi înghețat.

 „Evident că și în acel parc se lucrează, într-un ritm mai lent, nu s-a ieșit încă din graficul mare de realizare a lucrărilor, astfel încât avem convingerea că-l vor termina la timpul pe care l-au anunțat. 

Se lucrează într-un ritm mai lent dar, repet, nu sunt în afara graficului general”, declara la începutul lunii noiembrie edilul Emil Boc, în privința lucrărilor de modernizare a parcului Ștefan cel Mare, situat în imediata apropiere a Teatrului Național Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI: Clujul verde: Din cele peste 200 ha de spații verzi, din toate zonele orașului, în parcul din spatele Teatrului Național se lucrează greoi: „Nu s-a ieșit încă din graficul de realizare. Se lucrează și acolo, într-un ritm mai lent”

Spre finalul lunii noiembrie, pe șantier lucrările avansează extrem de lent. 

Oficial, modernizarea parcului Ștefan cel Mare a început în 19 august 2021.

Parcul Ștefan cel Mare, din zona Teatrului Național Cluj-Napoca, a fost închis accesului public pentru o perioadă de cel puțin 10 luni de zile, după ce autoritățile au anunțat semnarea ordinului de începere a lucrărilor de „revitalizare”.

Investiția este una considerabilă –  9.786.096,19 lei fără TVA/ cca 1,9 milioane de euro.

Potrivit autorităților locale, „termenul de execuție este de 10 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor”, astfel încât cel puțin până în Iulie 2022 accesul clujenilor într-unul din parcurile centrale din oraș va fi interzis. 

Ziar de Cluj semnala că la o lună distanță de la debutul modernizării, șantierul era marcat de virusul nemuncii.

Lucrările sunt realizate de Garden Center Grup Măgurele, județul Ilfov și trebuie finalizate în zece luni.

Garden Center Grup este firma lui Ion Olteanu, are ca obiect de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire. El mai are și firmele Eco Distribution SRL, Eco Horticultura SRL, Eco Hortirom SRL, Ro Verde Landscaping SRL, Agrodynamic SRL.

Ion Olteanu mai are în derulare un proiect important cu Primăria Cluj-Napoca: Baza Sportivă La Terenuri din cartierul Mănăștur, investiție în valoare de 5,5 milioane euro. Licitația pentru acest proiect a câștigat-o cu firma Ro Verde Landscaping.

De precizat că la Baza Sportivă La Terenuri se lucrează foarte lent, fiind pusă problema rezilierii contractului. 

CITEȘTE ȘI: Ce a făcut Garden Center Grup în Parcul Ștefan cel Mare într-o lună. Luni dimineața, doar un excavatorist muncea la modernizare – FOTO

Proiectul de revitalizare a parcului propune următoarele:

– eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene;

– modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție;

– realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate;

– rastel pentru biciclete cu dale înierbate;

– amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare;

– instalarea sistemului de irigații automatizat;

– amplasarea unui punct gospodăresc îngropat;

– toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități;

– amenajarea a 3 spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic;

Din păcate, ritmul de lucru pe șantier este unul ardelenesc, context în care termenul de finalizare asumat inițial ar putea fi iarăși depășit, după cum s-a întâmplat în cazul altor proiecte coordonate de autoritățile PNL-iste clujene, precum modernizarea eșuată a Turnului Pompierilor, situat în zona istorică a Clujului. 

CITEȘTE ȘI:  Peste 4 milioane de lei pentru revitalizarea modernizării pompieristice a Turnului Pompierilor

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *