Din oras

În orașul unde „nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat”, oamenii trăiesc în cocioabe improvizate pe malul Someșului

Scris de 538

În orașul în care primarul afirmă că „nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat”, o comunitate de 1500 de oameni trăiește la Pata Rât în locuințe improvizate, fără utilități, la propriu în gunoi. Iar oamenii uitați de autoritățile liberale care se preocupă prea puțin de asistența socială nu sunt concentrați numai la Pata Rât, ci și în diverse alte puncte ale orașului, unde își încropesc locuințe din placaje, bârne de lemn, prelate, pături, așa cum ne făceam unii dintre noi corturi, în joacă, în frageda copilărie.

Pe strada Traian, pe malul Someșului, vizavi de Parcul încă nereabilitat Feroviarilor, în semiburicul târgului, oamenii uitați și abandonați își încropesc periodic locuințe, locația fiind una excelentă, aproape de Centru, dar și de apa în care își spală hainele, își aruncă gunoiul, își fac nevoile ș.a.m.d.

În anul 2017, Ziar de Cluj a fotografiat aici un cort improvizat din folii de plastic, din pături, lemne și pietre, în care locuia o familie cu 2 copii minori:

Citiți și:

O familie cu minori, mutată într-un cort improvizat pe malul Someșului, afirmă că a venit la Cluj în scop turistic

Din 2017 până acum, imobiliarele au evoluat la Cluj, cel mai scump oraș din țară, și până și sectorul „corturi și favele” a progresat enorm. În locul unde acum 4 ani era un cort cu covor persan, acum un „dezvoltator imobiliar” uitat și abandonat a ridicat o cocioabă cu ușă la intrare, cu covor roșu, cu tot ce e nevoie, pentru a trăi la Cluj-Napoca, în rând cu lumea, „cea mai bună calitate a vieții”, proclamată de primarul Boc!

Așa cum am văzut-o noi, construcția putea fi observată și de Poliția Locală, cu condiția ca polițiștii Primăriei să patruleze și în alte scopuri decât acela de a ridica mașini. Cu condiția ca Poliția Locală să patruleze și altundeva decât în Centru.

Familiile care locuiesc în asemenea condiții, cu siguranță nu de voie, ci de nevoie, dacă nu ar fi uitate și abandonate, ar beneficia de sprijinul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, de al DGASPC, dacă pe malul apelor și în cocioabe trăiesc și copii minori.

Însă, în orașul ”smart”, mulți sunt uitați și abandonați, dacă nu au de unde să dea 2000 de euro/mp, să își cumpere un apartament, să fie și pentru ei „fain”.

Săptămâna trecută, Emil Boc își exprima dorința de a duce „calitatea vieții” de la Cluj și în comunele din zona metropolitană.

În ultimii 3 ani, Primăria a reușit să construiască la Cluj-Napoca un singur bloc de locuințe sociale, cu numai 12 apartamente. În 2020, municipalitatea a achiziționat doar 2 locuințe sociale. Între anii 2015-2020, la Cluj s-au realizat zero locuințe sociale. În 2020, la Cluj-Napoca, 221 de persoane au fost declarate eligibile pentru o locuință socială.

Cum locuințe sociale nu sunt pentru toți, cine nu își permite să dea 60 000 de euro pe o garsonieră în Mănăștur sau 250 de euro pe o chirie, își face cort sau cocioabă pe unde poate. Înainte de a exporta „calitatea vieții” din Cluj în comunele învecinate, primarul Boc ar trebui să rezolve problemele din propria ogradă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 6 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 12 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE