In vizor

S-A CAM DUS BABA CU COLACII: Nu toate proiectele Clujului vor fi finanțate prin PNRR

România a pierdut 2,1 miliarde de euro din PNRR și nu toate proiectele depuse vor primi bani, anunța Monitorul de Cluj. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, declară acum că, în cazul în care Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant Multiorgan nu vor fi finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, va lua bani împrumut pentru construirea lor. Ambele proiecte se ridică la 500 de milioane de euro!

Deși CJ Cluj informa cănu i s-a cerut să renunțe la nici un proiect din PNRR, în ședința de Consiliu Județean de luni, 28 noiembrie, Alin Tișe a recunoscut, cu jumătate de gură, că proiectele instituției ar putea să nu fie cuprinse la finanțare prin PNRR. Rămâne cum am Ziar de Cluj a arătat încă din luna iulie: Cele patru spitale, care s-ar fi construit în patru ani la Cluj, erau trei: nici unul și ce mai vrei? Spitalul de Copii din Cluj NU ARE FINANȚARE prin PNRR.

Prin urmare se știa de luni de zile că cele două investiții de suflet ale lui Tișe nu primesc bani prin PNRR. A zis-o Ziar de Cluj fără să se bată cu cărămida exclusivităților (cirbe reîncălzite) de site.

Revenind la ce a declarat azi Alin Tișe,acesta a spus și că nu se lasă și în cazul în care nu primește banii, se împrumută și tot face lucrările.

”Cele două mari proiecte pe domeniul sănătății, Centrul Integrat de Transplant și Spitalul Monobloc de Copii, ambele spitale noi pe care dorim să le facem, sunt într-o fază avansată. Centrul de Transplant e în faza licitației, s-au deschis ofertele în intervalul de timp următor se va adjudeca câștigătorul și așteptăm doar finanțarea în sine, pentru cel de-al doilea, poate mai important decât primul din punct de vedere al adresabilității acestor servicii, urmează studiul de fezabilitate și cu acesta mergem în licitație de execuție. Legat de finanțare, încercăm prin PNRR, principala sursă de finanțare, să obținem banii pentru acest spital. Ar fi o mare realizare pentru noi, pentru Consiliul Județean, să realizăm un spital de copii care să deservească țara în totalitate. Prin acest proiect încercăm să grăbim procedura, să ajungem în faza de licitație și să sperăm că odată ce va fi prins la finanțare să îl facem într-un timp record și să putem lucra de îndată la procedura de achiziții de dotări”. (…)

”Dorința noastră esta ca și Centrul Multiorgan să fie prins în finanțare prin PNRR. Stimați colegi, trebuie să fim conștienți, realiști, nu vor putea fi numai proiectele Clujului prinse în PNRR, norocul și șansa noastră este că am muncit demult și le avem. Dacă ar fi lucrurile normale și s-ar lua strict după maturitatea unui proiect, în mod evident, ar trebui luate toate aceste proiecte pentru că ele sunt în fază de licitație. Nu veți găsi în țară proiecte de asemenea anvergură care deja să fie în această fază. De aceea, au încercat diverși miniștri să stabilească diferite ghiduri de punctaj ca să se puncteze și dacă ai avut autorizația obținută sau ai dat ordin de studiu de fezabilitate. Eu sper să existe la nivel guvernamental o maturitate, să finanțăm proiectele mature pentru că de aceea ne dă bani Uniunea Europeană nu să cârpim și să schimbăm becurile în spitale vechi care oricum nu fac față ca pe urmă să le demolăm. Sper să se finanțeze aceste două spitale noi, nu este problema noastră că anumite județe și primării nu au reușit să-și facă proiecte mature până acum. Dacă nu vor fi bani europeni, vom găsi alte surse de finanțare pe alte axe, parțial bani europeni, parțial banii noștri. Chiar dacă nu va fi finanțat din PNRR, ci va fi Spitalul de Copii prin PNRR, să se găsească resurse atunci, cred că e o situație de extremă urgență să scoși Institutul de Transplant din acel spațiu într-un spațiu potrivit. Acest institut e de importanță națională. Sper să fie tratat de Guvern și din punct de vedere al urgenței. Suntem conștienți că nu putem obține finanțări pe toate proiectele Clujului pentru că banii sunt limitați. Există mai multe domenii, axe de finanțare. Sper ca după ce se va lămuri probleme cu PNRR-ul se va hotărî care spitale sunt prinse în PNRR să putem intra și să găsim alte surse de finanțare pentru spitalele care nu vor fi prinse în PNRR. Există chiar și un credit BEI pe care îl putem accesa, poate intervi și Guvernul că aceste proiecte nu sunt doar ale Clujului. Cred că aceste proiecte le vom realiza”.

La cum s-a făcut Spitalul Regional de Urgență, la fel OSĂ se facă și aceste două investiții.

Cu toate acestea, mascarada hârtiilor continuă: Centrul de Transplant Multiorgan a fost aprobat în ședința de CJ Cluj. Investiția este de 800 de milione de lei. Și, ni se zice, senin, că 80% din bani vor veni din PNRR

  • ”Vorbim despre un proiect avansat și matur, care va deservi întreaga țară. Odată cu identificarea sursei de finanțare nerambursabilă avem încredere că obiectivul nostru va putea fi atins, acela de a finaliza în maxim trei ani construcția”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Proiectul ar putea fi ”matur”, imatur este să mai speri în banii care ar putea veni prin PNRR, când acolo sunt trecute în clar investițiile care vor beneficia de finanțare, iar aceste obiective nu existau nici măcar atunci când încă nu se tăiaseră banii din PNRR de către Uniunea Europeană.

Asta e un fel de ”noi am vrut, dar ei nu ne-aumai dat banii”.