In vizor

Prin urmare, cele patru spitale, care s-ar fi construit în patru ani la Cluj, erau trei: nici unul și ce mai vrei? Spitalul de Copii din Cluj NU ARE FINANȚARE prin PNRR

Cum vă ziceam: Un ascultător întreabă la Radio Erevan: ”Care este diferenţa dintre basmele spuse de Emil Boc (politicienii români) şi cele ale Fraților Grimm?” Radio Erevan răspunde: ”Basmele Fraților Grimm încep cu: A fost odată ca niciodată. Ale lui Emil Boc (și oricare alt politician român) încep cu: Va fi odată… vom avea…” Facem, dregem, praf culegem… Praful de pe tobă, firește.

Nici n-au apucat să se laude ca lumea și să inaugureze din vorbe cele 25 de spitale (dintre care PATRU fix la Cluj) pe care le vor construi, în doar patru ani în România (după ce n-au fost capabili să facă decât unul în ultimii 32 de ani), că secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Că doar vor fi alocați niște bani pentru ca 25 de spitale existente să fie modernizate.

”Nu se vor construi 25 de spitale. În PNNR, aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri – de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții – nu se vor construi 25 de spitale. Vor fi selectate dintr-o listă de 49, pentru a-și îmbunătăți stadiul în care se află acum. Spitale noi nu vor fi decât acele Spitale Regionale”, a explicat Adriana Pistol.

Uite așa s-a irosit o prea frumoasă declarație a ministrului Sănătății: ”până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”. Și a rămas și Emil Boc cu mult prea frumoasele discursuri despre cele patru spitale pe care le-ar fi ctitorit el la Cluj: anul și spitalul.

În schimb, ca la primitul de către Bulă a unei mașini cadou, aflăm că nu a fost vorba despre o mașină, ci despre o bicicletă, mai mult: nu i s-a dat, ci i s-a luat: ne luăm adio și de la banii pe care cică ar fi trebuit să-i primim prin PNRR pentru construirea Spitalului de Copii din Borhanci.

Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța anul trecut că Spitalul de Copii Monobloc din Borhanci va primi finanțare prin PNRR.

”Proiectul a fost bine primit la Comisia Europeană și s-au primit garanții că va inclus la finanțare prin PNRR. Ne bucură această veste pentru că este un proiect extrem de important pentru județ. În perioada următoare ne vom îndrepta atenția spre realizarea unor pași importanți care trebuie efectuați, iar primul dintre aceștia va fi organizarea concursului de soluții pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic”, ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

În luna septembrie 2020, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Cornel Cătoi, au semnat protocolul de predare-primire a terenului din Borhanci pe care se va construi (dacă se va construi) spitalul. Terenul a intrat în posesia Consiliului Județean de la USAMV printr-o lege adoptată în procedură de urgență de către Parlamentul României.

Din păcate, acest spital nu figurează pe lista celor 25 de spitale care urmează să primească bani prin PNRR. Din cauză că acelea care primesc SUNT EXISTENTE FIZIC și doar vor fi cârpăcite, iar acesta al nostru EXISTĂ DOAR PE HÂRTIE, având doar proiectarea realizată și plătită cu 6,5 milioane de euro.

Fără finanțare totul se duce către un sertar la veșnică odihnă și pomenire.