General

ADJUNCTUL PREȘEDINTELUI CURȚII DE CONTURI PE PARTEA DE AUDIT, Niculae Bădălu, arestat pentru 30 de zile

Scris de 510

Magistrații Curții de Apel București au decis luni arestarea preventivă a baronului de Giurgiu Niculae Bădălău, la solicitarea DNA, care cu o zi în urmă l-a reținut pentru dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență. Bădălău actual vicepreședinte al Curții de Conturi – este acuzat că i-ar fi dat mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

 • Elena Matache, inculpată în același dosar, va fi plasată în arest la domiciliu.

Vicepreședintele Curții de Conturi Niculae Bădălău a fost reținut duminică pentru 24 de ore de procurorii DNA într-un dosar de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență. Procurorii DNA spun că Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro lui Dan Păsat, primarul din Bucșani (județul Giurgiu), fost deputat, pentru a oferi un contract unei firme administrate de o rudă a sa. Alături de Bădălău a fost reţinut şi reprezentantul unei firme, pentru complicitate la dare de mită.

În 2013, Păsat, fost deputat PNL, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj. Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar, el fiind cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA.

Ce spun procurorii:

 • ”În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, Niculae Bădălău, în calitate de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
 • În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să facă în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
 • În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
 • În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, care reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”.

Luni, PSD – care în 2020 l-a propus și susținut pe Bădălău pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi – i-a cerut acestuia să demisioneze:

 • ”PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală și a dispus reținerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu își mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”.

Ce avere la vedere are Niculae Bădălău

 • Niculae Bădălău a încasat de la Curtea de Conturi în anul fiscal anterior 317.741 de lei (aproximativ 63.500 de euro), adică 26.478 de lei (aproape 5.300 de euro) pe lună, conform ultimei sale declarații de avere, din luna iunie a acestui an. Rodica Bădălău, soția sa, a încasat un venit anual de 46.266 de lei de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bolintin Vale.
 • Bădălău are patru terenuri – două intravilane și două extravilane – în localitățile Bolintin Vale și Ogrezeni din județul Giurgiu.
 • Niculae Bădălău are și o casă de vacanță în suprafață de 441 de metri pătrați, cumpărată în 2004 la Ogrezeni, și o casă de locuit de 863,32 de metri pătrați, construită în 2003 la Bolintin Vale.
 • În declarația de avere, el menționează și bijuterii în valoare de 25.000 de euro și tablouri de 12.000 de euro.
 • Conform aceluiași document, în mai 2021 Niculae Bădălau a vândut un teren intravilan, încasând 600.000 de euro.
 • De asemenea, el are în conturi și depozite bancare peste 660.000 de euro și peste 33.000 de lei.

Funcțiile deținute de Niculae Bădălău:

 • 2020 octombrie – prezent: consilier de conturi, Vicepreședinte Autoritatea de Audit Curtea de Conturi a României
 • 2016 – 14 0ctombrie 2020: Senator
 • noiembrie 2018 – noiembrie 2019: ministru al Economiei
 • 2012 – 19 decembrie 2016: senator
 • Martie 2008 – 2012: Manager – S.C. NBG S.R.L.
 • 2004 – 2008: deputat
 • 2003 – 2004: prefect al județului Giurgiu

Mușcă țărână încă un politician cățărat pe Tricolor în Șparlamentul României, pe valul de jegoșeală de după Decembrie 1989. – Nicolae Bădălău.

Înainte de Revoluție, Nicola Bădălău a fost condamnat la închisoare pentru furt și grațiat de Nicolae Ceaușescu în 1988.

Pentru aceste merite, a binemeritat de la Patrie să fie prefect, subprefect, deputat, senator, consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții.

Politicienii de genul acesta au crezut că sunt indestructibili, așa că s-au pus pe trafic de influență, pe încasat șpăgi șamd. S-au pus pe îmbogățit cât nici unul din neamul lor de purtători de obială și opinci decupate din cameră de tractor nu a visat vreodată.

Dar niciodată nu le-a fost îndeajuns, indiferent de cât au primit.

Prea târziu, Nicolae Bădălău a fost săltat duminică pentru 24 de ore de procurorii DNA într-un dosar de corupție. Făcea lobby pentru firmele așchiilor sărite nu departe de scorbura sa.
Azi a mai încasat 30 de zile.
Credit foto: Inquam Photo – Sabin Cîrstoveanu. Ziar de Cluj a cumpărat fotografia, deci nu o furați, că e munca cuiva aici


ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 5 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 6 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 17 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 21 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 1 day Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 1 day Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 2 days Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
Citește și...
la multi ani! General

10 ani cu Ziar de Cluj

Sunt deja 25 de ani de când fac presă de investigații. Am început în septembrie […]

Recomandările redacției
TOP CITITE