Editorial

România, țară de veseli

Scris de 48

A mai trecut o tură de manifestații, de proteste. Toată lumea dezbate. Studiourile de televiziune sunt cuprinse de frenezie. Rețelele de socializare duduie de păreri și comentarii, evident avizate. Să-i vedeți cât de aprig învârt ciomagul vorbelor deasupra capetelor și se reped unii asupra altora, dându-și în cap cu voluptate. Dă-i cu verbul una la ceafă, arde-l cu adjectivul la lingurică, bagă-i una de mamă la ficați. Fac adică ce știe românul să facă mai bine: se ceartă și se înjură și se spurcă de mama focului. „Îți dau „block”, lua-te-ar ATI-ul!”. „Ba eu ție, mânca-te-ar descarcerarea!” Doamne ferește să te trezești să vii tu cu o postare mai nuanțată, mai echilibrată! Că au și manifestanții dreptatea lor, că au și guvernanții dreptatea lor, că greșesc și unii și ceilalți. Că lucrurile sunt amestecate, că adevărul e undeva la mijloc. Numaidecât devii țintă și te trezești sub tirul combatanților. Ești înjurat din toate părțile, de ambele tabere. Îți dau la mir, te bagă și te scot de nu te vezi. Căci – nu-i așa? – cine nu e cu noi e împotriva noastră.

La televiziuni, în ziare, la fel. Dar mai cu ștaif. Nu cu parul, cu floreta. Politicieni, analiști politici, gazetari, invitați permanenți comentează evenimentele la greu.

„A explodat mămăliga!”, „Românii își iau țara înapoi!”, „A început Revoluția!” anunță grav figurile publice, marcate de un așa eveniment. Un adevărat „colț de cotitură” în destinul României. Firesc, concluzia nu poate fi decât una: „Jos Guvernul acesta de incompetenți, care nu mai reprezintă poporul!”, „Guvernul trebuie să plece!”. „Inconștienții!”, „Ne omoară pe toți!” pogoară Apocalipsa de după proteste, alte figuri publice. Concluzia firească este că se duce pe copcă țara. Așa nu se mai poate, unde vom ajunge, ce se va alege de România?

Nu că ar mai fi nevoie, dar reamintesc că protestele au avut loc ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru combaterea răspândirii virusului SARS-Cov-2, a valului 3 din pandemie.

Toată lumea e de acord că oamenii au dreptul să protesteze. Problema în sine nu e că protestează, ci de ce protestează. Motivul. Acolo, la proteste, au fost tot felul de oameni, fiecare mânat de cauza, de durerea lui. Fiecare a avut un of. Au fost în stradă oameni care din cauza restricțiilor și-au pierdut locul de muncă. Atâta tot că vocea lor a fost acoperită rapid de vocile luptătorilor pentru „Libertate”.

Unul era supărat că i s-a luat permisul de conducere și-și simțea libertatea îngrădită. Așa că țipa cât îl țineau bojocii „Libertate!”. O domnișoară purta o pancartă pe care scria că este împotriva vaccinării obligatorii. Nu că ar fi vaccinarea obligatorie, dar dacă tot i s-a ivit ocazia să țipe, ea de ce să nu țipe? Așa că… „Libertate!” să fie, că tot e la grămadă. Un altul, întrebat de un reporter cu ce treabă la manifestație, a zis că a venit să protesteze „împotriva pandemiei”. Carevasăzică „Jos jugul pandemiei!”, „Libertate!” Alții aveau ce aveau cu ungurii. „Să plece din țară!”, țipau în draci. „Libertate”, ce mai. Iar alții, sătui de „dictatura medicală” și-au țipat dorul de „Libertate” pe sub geamurile spitalului din localitate. Șoșoacă și Simion, cunoscuți luptători pentru „Libertate”, erau în stradă în mod firesc. Simion în calitate de organizator, iar Șoșoacă în calitate de omniprezentă. Căci dacă Șoșoacă nu țipă, nu țipă nimeni. Și cine să se pună în fruntea maselor dacă nu ei? Cine să aducă oaia rătăcită la turma ei, dacă nu ei? Acuma, dacă din lupta aceasta le mai ies și ceva voturi… asta este. Bogdaproste, conașule! Să fie primit, numai „Libertate!” să fie.

O, dar să nu uit de ultrașii galeriilor de fotbal. Dragii de ei, de când nu s-au mai caftit cu jandarmii. Erau stătuți. Au dat-o pe „Jos botnița!”, dar așa, de formă, să-și justifice prezența, că lor, de fapt, le place mai mult cu mască decât fără mască. În cazul lor, masca face bine la… ”Libertate!”. În sfârșit, au scandat și ei pe-acolo până au prins momentul și au trecut la ce știu să facă ei mai bine: să rupă, să spargă, să distrugă și să se păruiască cu jandarmii. Nobile idealuri, nu?

De la înălțimea importanței lui, Ciolacu e fericit. Îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă și să protesteze față de acest „Guvern incompetent”. Să lupte pentru „Libertate!”, că ăștia de la PNL fură tot și lor nu le mai rămâne nimic. După ce-i asigură că, la o adică, PSD e pregătit să-și asume guvernarea, Ciolacu se retrage în fața televizorului și, împreună cu activul de bază, urmărește cu sufletul la gură și speranță în suflet desfășurarea evenimentelor.

Peste toți și toate, vin specialiștii și ne lămuresc buștean cu privire la măsurile luate de guvern și contestate în stradă. „Măsurile luate de Guvern pentru combaterea pandemiei sunt bune”, zice unul. „Da, dar vin prea târziu și nu sunt suficiente. Nu rezolvă nimic. Trebuie închis totul”, zice al doilea. „Aceste măsuri nu sunt bune, nu rezolvă nimic, din contra, vor duce la creșterea numărului de cazuri”, sare al treilea.

Pas de mai pricepe ceva. Țară veselă. Tot ce sper, dar sper degeaba, este ca SARS-Cov-2 să o dovedească pe „Mama proștilor”, care, se știe, e mereu gravidă și nu are comorbidități.ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 18 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 20 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 22 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 22 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 22 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 24 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Editorial

ZBOARĂ, IOHANNIS, ZBOARĂ!

Ce știm noi despre președintele Iohannis? Că e mare fan al mișcării, practicând niște sporturi […]

Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE