Sanatate

România nu are stocul necesar de iodură de potasiu în cazul unor radiații cu iod radioactiv. Abia peste câteva săptămâni începe producția

Ca urmare a războiului din Ucraina, tot mai mulți oameni încep să caute iod în farmacii de teama unor atacuri cu arme nucleare. Numai că administrarea de iod în mod preventiv nu este recomandată, putând să facă mai mult rău decât bine. În plus, România nu are acum stocuri de iodură de potasiu și abia acum începe producția. În situația ipotetică în care ar fi nevoie în câteva zile de administrare de iod pentru populație, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) Cluj nu au pe stoc acest produs.

“Chiar dacă oamenii sunt panicați, nu trebuie să ia acest produs decât la indicație medical. Iodul la anumite persoane face mai mult rău decât bine dacă nu este administrat după recomandarea doctorului”, a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

În acest moment, medicii nu pot aprecia când, cum și în ce doze se poate administra iodura de potasiu din moment ce nu există niciun risc de radioactivitate.

“Administrarea se face în funcție de creșterea nivelului de radioactivitate care ar trebui să fie cu iod ca să protejeze iodura de potasiu. Aceasta se ia doar la indicații medicale. Exact ca în 1986 când au fost radiațiile de la Cernobîl. Când se preconizează că radiațiile sunt cu iod, s-a administrat iodul tocmai pentru a bloca receptorii pentru iodul radioactiv”, a precizat Mihai Moisescu.

Dacă se ajunge la necesitatea distribuirii de iodură de potasiu, în momentul în care se semnalizează un risc pentru sănătate, se alertează Centrul Național de Control al Activităților Nucleare și Ministerul Sănătății care vor emite procedura respectivă, dacă e nevoie. Este o atribuție a Guvernului României care discută despre această amenințare și o aduce la cunoștința populației și anunță măsurile care se impun față de amenințarea radiologică.

“Oamenii trebuie să înțeleagă că aparatele de supraveghere a nivelului de radioactivitate sunt active în permanență. În momentul în care se va semnaliza o anumită amenințare sau un risc de sănătate din acest punct de vedere se va face alerta către populație și se va recomanda ce trebuie făcut. La ora actuală nu există amenințare cu creșterea nivelului de radioactivitate pentru România, nu există nicio procedură activată pentru populație de a se proteja cu anumite produse medicamentoase, iar restul se iau doar la recomandarea medicului”, a mai spus Mihai Moisescu.

În urmă cu două zile, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declara, în urmă cu două zile, că se vor asigura stocurile necesare de iod pentru DSP-urile din țară.

„Vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă, estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la DSP-uri, ulterior la primării. (…) Noi ne facem treba, începând de mâine producţia se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată ţara”, a afirmat Rafila, potrivit Mediafax.

Conform zf.ro, pe piaţa locală Fabrica Antibiotice Iaşi poate produce comprimate de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele cu iodură de potasiu sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear, arată datele din prospectul online al acestor comprimate. Iodura de potasiu de 65 mg se eliberează doar în baza unei reţete.

“Putem să aducem într-o lună comprimate de iodură de potasiu de la fabricile din India sau SUA dacă există comenzi. Probabil că România ar trebui să aibă preventiv un stoc de iodură de potasiu”, a spus Dragoş Damian, CEO-ul producătorului de medicamente Terapia Cluj.