In vizor

România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă ale Kremlinului. Întrebăm din nou: ”Contributorul” Sputnik din Primăria Cluj-Napoca, Ionuț Țene, când va fi interzis de primarul Emil Boc?

Sau Ionuț Țene, individul care scria pentru Sputnik articole de genul: “Ionuț Țene: poporul român, un cobai al SUA în caz de conflict cu Putin”, „Ionuț Țene: Adio, Deveselu” și „Ionuț Țene: Armata UE: Un prim pas spre dezmembrarea NATO?”, este important pentru Emil Boc pentru că ”halește pe pâine” unguri și evrei în narativul unui naționalism bolnav de tip PUNR, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor?

Sâmbătă, site-ul de știri Sputnik MD, cunoscut pentru politica editorială apropiată de Rusia, a fost interzis oficial în Republica Moldova. Începând de azi, Russia Today nu va mai fi difuzată în România, decizia fiind anunțată de purtărorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

 

„Începând din această seară ultimul operator care furnizează servicii TV va opri difuzarea Russia Today în România. Niciun operator nu va avea acest serviciu activ”, a spus el.

O măsură similiară vizează un al site al propagandei rusești, Sputnik. Prin urmare, întrebăm, din nou, onor Primăria lui Emil Boc: Extremistul Ionuț Tene, ”goarnă” a Kremlinului, cât timp va mai ”emite” ca director în ”funăria” lui Boc?

Guvernul închide mai multe site-uri care ar fi propagat știri false

Autoritățile române au început să ia măsuri pentru a blopca anumite surse identificate ca propagând știri false în contextul crizei din Ucraina. Dan Cărbunaru a prezentat o listă de site-uri care unele au fost închise ori urmează să fie închise, printre care ru.md.sputniknews.ro, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citeșteșitu.com.

Numai site-ul goarnă al Kremlinului, napocanews.ro, deținut de angajatul cu vederi legionare Ionuţ Ţene, şef Birou „Învăţământ, Cultură şamd” (în foto în uniformă de cetnik), rămâne activ și împrăștie, nici măcar atât de subtil, otravă ”putleristă” în România (vezi captură foto). ”Ascunde” narativul propagandei ruse printre osanalele la adresa lui Boc care face și drege (praf culege) diverse chestii.

 

Szakats Istvan: ”Ionuț Țene, director al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din Primăria Cluj-Napoca, este identificat ca unul din propagandiștii cheie ai lui Putin în volumul „Influența Kremlinului” – o culegere de analize geostrategice care documentează influența malefică a regimului lui Putin în domeniile politicii, media, istoriei și culturii.

În articolul The Kremlin’s Malign Influence Through Strategic Narratives: Sputnik’s Discourse on the Relation Between Romania and NATO (pag. 35) cercetătorul Răzvan-Ovidiu Ceuca analizează narativele strategice prin care Rusia subminează rolul NATO în România.

În articol, domnul director Ionuț Țene este citat cu nu mai puțin de 3 contribuți la platforma online Sputnik: “Ionuț Țene: poporul român, un cobai al SUA în caz de conflict cu Putin”, „Ionuț Țene: Adio, Deveselu” și „Ionuț Țene: Armata UE: Un prim pas spre dezmembrarea NATO?”

Articolele domnului Țene alimentează două dintre cele 5 narative cheie pe care Kremlinul le utilizează prin Sputnik Romania-Moldova pentru a-și exercita influența, și anume: „Subminarea rolului Nato în România” și „Fracturarea relațiilor dintre NATO și EU”. Narativa „Subminarea rolului Nato în România” se bazează pe superioritatea militară a Rusiei, iar narativa „Fracturarea relațiilor dintre NATO și UE”, pe discreditarea capacității diplomatice a UE.

Domnul Ionuț Țene, ajuns angajat în Primăria Cluj-Napoca în timpul mandatului lui Gheorghe Funar, este cunoscut pentru vederile sale extremiste și simpatiile sale legionare. S-a remarcat, între altele, prin propunerea de a-l canoniza pe Corneliu Zelea Codreanu, dar și prin organizarea grupării paramilitare „Vulturii Sarmisegetuzei” care avea misiunea să lupte „cu Kalașnikovul într-o mână și cu crucea ortodoxă în cealaltă” în războiul civil din Iugoslavia.

Cu toate că și-a făcut vederile publice decenii la rând prin intermediul platformei electronice napocanews – condus de dumnealui și informaticianul George Bara – domnul Ionuț Țene a cunoscut o carieră neîntrerupt ascendentă în administrația publică.”

Presshub.ro: Pionii Kremlinului din România, colegii de gargară patriotardă ai lui Ionuț Țene. Cum s-au activat în contextul invaziei militare ruse din Ucraina

Nicio zi fără o minciună rostogolită pe social-media despre invazia Rusiei în Ucraina. De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 și până în prezent, mijlocul agresiunii militare ruse în statul vecin, Kremlinul și „idioții utili” afiliați din statele Europei de Est au desfășurat o campanie susținută și coordonată de dezinformare controlată direct de laboratoarele de la Moscova, și care țintește populația rusă, publicurile țărilor vecine cu Rusia, Uniunea Europeană și nu numai, arată o analiză PressHub.ro.

La acest efort s-au alăturat și o serie de „pioni” locali ai Kremlinului, mobilizându-se mai ales pe canalele de social-media. Mesajele lor au drept scop să-i determine pe români la dezangajare și blamare a Ucrainei pentru invazia rusă.

Ideea a fost alimentată mai de mult pe rețele de socializare, iar acum a căpătat o amploare mai mare în contextul îndemnului revizionist al lui Putin adresat României, Ungariei și Poloniei să i se alăture pentru a revendica teritorii ucrainene:

„Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic [Al Doilea Război Mondial – n.r.], Stalin a încorporat în Uniunea Sovietică și a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a oferit Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat, dintr-un motiv oarecare, Crimeea de la Rusia și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei modern”.

Uniunea Rutenilor Subcarpatici, condusă de Mihai Lauruc, un personaj controversat mai ales că fusese implicat și într-un dosar penal, fiind arestat în 2003 pentru 30 de zile sub acuzația de înșelăciune privind calitatea mărfurilor și fals în înscrisuri sub semnătura privată. Mai târziu intră în atenția presei românești deoarece legăturile sale cu Kremlinul devin din ce în ce mai evidente.
De altfel, „uniunea” creată de acesta folosește o denumire asemănătoare cu cea a Uniunii Culturale a Rutenilor din România (reprezentată și în Parlament) cu scopul incita și deruta minoritatea rutenilor.

Pe 26 ianuarie, așa-numiții „ruteni subcarpatici” lansau un mesaj public antioccidental potrivit căruia agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei ar fi, de fapt, o reacție de apărare față de agresiunile NATO și UE.

„În eventualitatea izbucnirii războiului, Rusia, care își va juca cu disperare cartea propriei sale supraviețuiri, este sigur că va riposta nuclear împotriva bazelor americane, iar zone întinse din apropierea localităților Deveselu, Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu din România vor fi transformate în imense deșerturi radioactive”, este scenariul apocaliptic lansat de această pseudo-Uniune a rutenilor din România, inspirat din afirmația propagandistului Dmitri Kiseliov de la Rossia24 că Rusia poate transforme SUA în „cenușă radioactivă”. Și asta în condițiile în care tot această uniune militează pentru crearea entității separatiste „Rutenia Mare” pe teritoriul Ucrainei, aservită direct Moscovei. De fapt, un nou Donbass subcarpatic.

Nicușor Moise, director executiv al Consiliului Mondial al Românilor și președintele Asociației „Dacia Noastră” s-a remarcat în ultima perioadă prin promovarea insistentă pe mai multe rețele de socializare (în special, Facebook și WhatsAppp) a unui articol menit să-i incite pe români împotriva Ucrainei, subliniind faptul că statul vecin nu ar merita suportul Bucureștiului pentru că nu ne-ar fi fost „un prieten adevărat” de-a lungul istoriei și pentru că nu a protejat minoritatea românească pe teritoriul său. Temele de propagandă lansate de Moise ating cote paroxistice, mai ales atunci când legitimează inclusiv anexarea Crimeii de către Federația Rusă în 2014. Același Nicușor Moise declara pentru PressHub că România ar fi fost jefuită de către Occident și, din acest punct de vedere, preferă Rusia.

Diana Ivanovici-Șoșoacă, fostă parlamentară din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se întreba retoric pe TikTok de ce România ar trebui să susțină Ucraina: „De ce să lupte românii mei? De ce să lupte oamenii noștri pentru un război care ne aparține? Ucraina nu e membră UE! Ucraina nu este membră NATO!” și că România ar trebui să-și ia înapoi teritoriile „furate” de Ucraina și că România ar trebui să-i primească la graniță doar pe români: „Să treacă românii din Ucraina încoa! Nu mă interesează restul! Oricum, e treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii!”. De altfel, senatoarea Șoșoacă se află în topul personalităților politice ale anului 2021, din perspectiva Sputnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *