In vizor

România, cea mai mare mortalitate infantilă din UE. Doar DOUĂ spitale din județul Cluj pot să trateze COPIII născuți prematur sau cu probleme grave

Doar două spitale din județul Cluj pot oferi asistență medicală bebelușilor care se nasc cu probleme grave de sănătate. La nivel național sunt doar 14 astfel de unități spitalicești, majoritatea în reședințele de județ.  

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care unităţile spitaliceşti, secţiile şi compartimentele de obstetrică-ginecologie şi neonatologie sunt încadrate într-unul din nivelurile 1a, 1b, 2 sau 3, în ordine crescătoare a gradului de competenţă, pe baza Chestionarului de evaluare a secţiilor, compartimentelor de obstetrică-ginecologie – ginecologie şi nou-născuţi, din sistem public şi privat. 

”În perioada martie 2017- decembrie 2019 a avut loc o nouă evaluare pentru unităţile sanitare care nu se regăseau în Ordinul ministrului sănătăţii publice  nr. 1881/ 2006, cu modificările şi completările ulterioare sau care solicitau un nivel diferit de ierarhizare faţă de cel din acest act normativ. Ca urmare a acestei activităţi se impune actualizarea ierarhizării unităţilor spitaliceşti, a secţiilor şi compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi neonatologi”, se arată în referatul privind modificarea ordinului. 

Astfel, în județul Cluj sunt încadrate în nivelul 3 doar cele două clinici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, respectiv Clinica Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” și Clinica Obstetrică Ginecologie 1. Tot în Cluj-Napoca, nou spital privat Regina Maria a fost încadrat la nivelul 2. 

Celelalte spitale din județul Cluj nu pot oferi copiilor nou-născuți și gravidelor decât asistență medicală minimă. Practic vorbim de nașterile naturale și de copiii care se nasc la termen, fără probleme. Doar în caz de urgență pot face și operații de cezariene, asta dacă au dotările necesare. 

Pentru bebelușii cu probleme singura soluție salvatoare este să ajungă la timp într-o unitate de nivel 2 sau dacă vorbim de riscuri majore, în cele de nivel 3.  

Mortalitatea infantilă în România este aproape dublă faţă de media din UE 

România a avut şi în 2018 cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de naşteri vii, aproape dublu faţă de o rată a mortalităţii infantile de 3,4 decese la 1.000 de naşteri vii în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat. 

Harta mortalității infantile din România ne arată un dezechilibru dramatic. Așa se face că bebelușii născuți prematur din mediul rural sunt discriminați din prima secundă de viață, prin accesul limitat și insuficient la îngrijirea medicală adecvată.  
 
Rata mortalității infantile la nivel național a scăzut la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018. În timp ce în București, rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, adică peste dublul mediei naționale, potrivit Organizației Salvați Copiii.  
 
Astfel, județele cu cea mai ridicată rată sunt: 

Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii 

Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii 

Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii 

În județul Cluj, rata mortalității infantile este de 5,9%. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *