Din oras

Primăria vrea să-și scoată banii investiți în tabletele elevilor din fonduri europene. Va întruni punctajul necesar în competiția de proiecte pentru 1 milion de euro?

În pragul unui nou an, după zece luni de pandemie în care elevii au fost obligați să participe la orele desfășurate în regim online în condițiile în care o parte dintre aceștia, în special din mediul rural, nu au beneficiat de dispozitive digitale pentru așa-numita Școală online, Primăria Cluj Napoca încearcă să-și scoată banii investiți în achiziționarea echipamentelor IT pentru aproape 50 de unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, prin intermediul fondurilor europene. Depunerea proiectului ce urmează să fie votat de consilierii locali poate fi făcută până la finele lunii ianuarie 2021. Va reuși administrația locală să obțină fonduri europene pentru decontarea valorii echipamentelor IT achizionate pentru susținerea învățământului online?

După cum semnala Ziar de Cluj, cca 5.000 de elevi din cătunele și satele din județul Cluj urmează să primească tablete digitale pentru scoala online abia în perioada următoare, la 4 luni de la debutul anului școlar 2020/2021. 

CITEȘTE ȘI: Aproape 5.000 de tablete pentru elevii din Cluj vor ajunge cu Moș Crăciun, după 4 luni de școală online fără dispozitive digitale

Proiectul de hotărâre ce urmează să fie supus atenției consilierilor locali are la bază OUG 144 din august 2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu Sars-Cov-2.

Măsura are în vedere dotarea elevilor cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare, precum și a altor dispozitive electronice necesare. 

Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu 46 unități de învățământ preuniversitar de stat, dorește să depună spre finanțare proiectulAsigurarea accesului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Mun Cluj-Napoca la procesul de învățare în mediul online în contextul pandemiei cu coromavirus, prin achiziția de echipamente ITpentru decontarea din fonduri europene a echipamentelor IT ce au fost și vor fi achiziționate pentru asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul online. 

Proiectul este supus atenției în vederea finanțării prin intermediul Programului Operațional Competitivitate, Axă Prioritară 2.

În contextul pandemic actual, la solicitarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, municipiul Cluj-Napoca a alocat acestora, din bugetul local al municipiului, sumele necesare achiziției echipamentelor IT pentru elevi.

Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT sunt eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Competitivitate, potrivit OUG 144/2020, apreciază reprezentanții autorității locale.  

„Astfel, prin prezentul proiect este solicitată decontarea din fonduri europene a echipamentelor IT care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite în ghidul solicitantului, ce au fost achiziționate de către cele 46 de unități de învățământ partenere pentru asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul online în contextul pandemiei cu coronavirusul Sars-Voc-2”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre. 

De altfel, potrivit reprezentanților Primăriei, în funcție de necesarul suplimentar de echipamente IT transmis de către unitățile de învățământ a fost stabilit bugetul municipiului Cluj-Napoca în cadrul proiectului, care va include cheltuieli cu achiziția echipamentelor suplimentare necesare pentru dotarea unităților de învățământ partenere.

Selecția celor 46 de unități de învățământ partenere a fost realizată în urma unei analize preliminare a conformității și a eligibilității echipamentelor IT achiziționate de către 52 de unități de învățământ preuniversitar, coroborat cu necesarul de echipamente suplimentare transmis de către fiecare unitate de învățământ. 

Apelul de proiecte este unul competitiv, pe bază de punctaj, cu depunere continuă până în 1 februarie 2021. 

Data estimată pentru finalizarea proiectului este 31 iulie 2021. 

Bugetul total al proiectului este de 9.609.414,35 lei cu TVA din care:

Finanțare nerambursabilă în cunatum de 9.417.226,06 lei cu TVA, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. 

Contribuția proprie în sumă de 192.188,29 lei cu TVA, reprezentând confinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. 

Valoarea totală a bugetului propus pentru municipiul Cluj-Napoca este de 5.463.895,54 lei, cu TVA.

Finanțare nerambursabilă – în sumă de 5.364.617,63 lei cu TVA.

Contribuția mun Cluj-Napoca este de 109.277,91 lei inclusiv TVA. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *